Ψάχνουν τις υπογραφές από υπουργούς για τη Δικαιοσύνη

Ψάχνουν τις υπογραφές από υπουργούς για τη Δικαιοσύνη

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στρατηγική με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευθεί προς τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου αναζητούν στο Μαξίμου και, αυξανόμενα περισσότερο, στην Κουμουνδούρου. Προς αναζήτηση ενός αφηγήματος το οποίο δεν θα αφήνει τον πρωθυπουργό μόνο του στο προεκλογικό κάδρο, πραγματοποιήθηκε χθες σειρά συσκέψεων στην Κουμουνδούρου υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Εν τω μεταξύ, δεν έχει ακόμη φθάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αλλαγή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Αναμενόταν χθες, ωστόσο δεν έφθασε ποτέ και, όπως αναφέρουν πηγές, θα σταλεί στον κ. Παυλόπουλο σήμερα ή αύριο. Ως αιτιολογία αναφέρεται η αναζήτηση υπογραφών όλων των υπουργών για το σχετικό διάταγμα. Από την κυβέρνηση εκπέμπεται σήμα ομόφωνης απόφασης από το υπουργικό συμβούλιο, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι διαφώνησαν. Δεν είναι, ωστόσο, σαφές αν ορισμένοι από τους υπουργούς (πλην, βεβαίως, του Στέργιου Πιτσιόρλα που αποχώρησε από την κυβέρνηση) εξακολουθούν να εμμένουν στη διαφωνία τους. Για τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, όσα αναφέρονται περί μη υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος από τον κ. Παυλόπουλο αποτελούν παραίνεση προς παρανομία. «Το γνωρίζει αυτό και ο Πρόεδρος και το γνωρίζουν και τα συμφέροντα που τον καλούν να παρανομήσει», είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε ότι «είναι απολύτως καθαρό και στους πολίτες ότι πάρα πολύ συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα ασκούν πιέσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν έχει δείξει ο Προκόπης Παυλόπουλος ότι σε τέτοιες πιέσεις είναι δεκτικός».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση σχεδιάζει τις τελευταίες νομοθετικές κινήσεις της. Χθες το μεσημέρι αποφασίστηκε να εισαχθούν αύριο Τετάρτη το πρωί στην αρμόδια επιτροπή τα νομοσχέδια για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με προοπτική να ψηφιστούν από την Ολομέλεια την Πέμπτη ή την Παρασκευή, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ως γνωστόν και με βάση τον έως χθες σχεδιασμό, η προσεχής Παρασκευή θεωρείται η τελευταία ημέρα λειτουργίας της Βουλής, δεδομένου ότι τη Δευτέρα 10 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προτίθεται να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει την προσφυγή στις κάλπες, την Κυριακή 7 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Πρ. Παυλόπουλος θα υπογράψει το σχετικό διάταγμα, το οποίο θα θυροκολληθεί στην είσοδο του Κοινοβουλίου, σηματοδοτώντας επισήμως τη διάλυση της Βουλής και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Αν δεν αλλάξει αυτός ο σχεδιασμός, σημαίνει –σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που έχει άριστη γνώση του κοινοβουλευτικού έργου– ότι το νομοσχέδιο που έχει ήδη καταθέσει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος για δασικούς χάρτες και άλλα θέματα της αρμοδιότητάς του, θα μείνει στα συρτάρια της νομοθετικής υπηρεσίας της Βουλής. Η μόνη περίπτωση να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες συζήτησης στην επιτροπή της Βουλής και εν συνεχεία να τεθεί προς έγκριση από την Ολομέλεια είναι, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η πράξη διάλυσης της Βουλής να μετατεθεί για μία ή δύο μέρες, και συνεπώς να είναι δυνατή η νομοθετική λειτουργία την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη. Τότε είναι πολύ πιθανό και το νομοσχέδιο αυτό να ψηφιστεί.

Σχετική συζήτηση αναμένεται να γίνει σήμερα στη διάσκεψη των προέδρων, με δεδομένο ότι η αντιπολίτευση αντιδρά εντόνως με αυτούς τους σχεδιασμούς, επικαλούμενη το γεγονός πως δεν μπορεί εν μέσω ουσιαστικά προεκλογικής περιόδου η απερχόμενη κυβέρνηση και μάλιστα έπειτα από νωπή αποδοκιμασία της από το εκλογικό σώμα να συνεχίζει να νομοθετεί. Οι αντιδράσεις αυτές κορυφώνονται ειδικά στην προοπτική –όπως λέγεται– τα προς ψήφιση νομοθετήματα να «αξιοποιηθούν» από τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να περάσουν τροπολογίες προεκλογικών διευθετήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή