80 χρoνια πριν… 8-6-1939

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«ΕΥΜΕΝΗΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ»: Η Ιαπωνία επιθυμεί να τηρήση απόλυτον ανεξαρτησίαν απέναντι των χωρών του αντικομμουνιστικού συμφώνου. Η πολιτική της δύναται, κατά την φράσιν του Ιάπωνος πρωθυπουργού, να καθορισθή ως πολιτική «ευμενούς ουδετερότητος» απέναντι των χωρών του Αξονος και εν τοιαύτη περιπτώσει ουδεμίαν εγγύησιν δύναται να παράσχη προκαταβολικώς εις τας μετεχούσας του αντικομμουνιστικού συμφώνου χώρας [φωτ. ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών με τον Βρετανό πρέσβη στο Τόκιο].

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΡΗΝΗΣ: [βασιλιάς Κάρολος Β΄] «Η κυβέρνησίς μου μετήλθεν […] πολιτικήν ειρήνης, […] ειρήνης εξαρτωμένης από τον σεβασμόν της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της ακεραιότητος και της εθνικής αξιοπρεπείας της Ρουμανίας. Προς εξυπηρέτησιν της πολιτικής ταύτης, η κυβέρνησίς μου εκάλεσεν υπό τα όπλα […] πολλάς κλάσεις εφέδρων, δηλώσασα κατηγορηματικώς ότι είναι αποφασισμένη να προασπίση τα ιερά σύνορα της χώρας αντί πάσης θυσίας».

Π. ΜΑΓΝΗΣ: Η πρωτεύουσα φιλοξενεί από ολίγων ημερών έναν από τους εκφραστικωτέρους αντιπροσώπους της Μεσαλεξανδρινής διανοήσεως. Πρόκειται για τον Αιγυπτιώτη ποιητή κ. Πέτρον Μάγνη, γνωστότατον και εδώ από τα ποιήματά του, τα οποία πάντοτε δέχεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον και εκτίμησι η νεοελληνική κριτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή