«Οχι» της Ε.Ε. σε Σκόπια, Τίρανα για διαπραγματεύσεις

«Οχι» της Ε.Ε. σε Σκόπια, Τίρανα για διαπραγματεύσεις

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία λόγω των αντιρρήσεων που εξέφρασαν σε χθεσινή συνάντηση διπλωματών στις Βρυξέλλες μια σειρά από κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την εκτίμηση πως εμπόδιο για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας δεν ήταν το ονοματολογικό, το οποίο έχει πλέον λυθεί, αλλά οι επιφυλάξεις των κρατών-μελών κατά πόσον τα Σκόπια, αλλά και τα Τίρανα, πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Η Ελλάδα εξέφρασε επιφυλάξεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία όσο δεν γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Σε αυτή τη θέση της η Αθήνα δεν ήταν απομονωμένη. Η βασική ανησυχία που εξέφρασαν τα κράτη-μέλη είναι η αδυναμία αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς στις συγκεκριμένες χώρες.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής την επόμενη εβδομάδα αναζητείται φόρμουλα σχεδίου συμπερασμάτων, το οποίο, αν και δεν θα δίνει το πράσινο φως για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, παράλληλα δεν θα αποθαρρύνει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας και θα περιέχει μια θετική διατύπωση ότι η πόρτα της Ε.Ε. παραμένει ανοιχτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή