«Αγκάθι» με την τρόικα οι ομαδικές απολύσεις

«Αγκάθι» με την τρόικα οι ομαδικές απολύσεις

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «αγκάθι» των ομαδικών απολύσεων, το οποίο επαναφέρει η τρόικα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα, θα πρέπει να υπερβεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να φτάσει ομαλά στις αρχές Μαΐου. Και τούτο, διότι τότε αναμένει να υπάρξει η επίσημη αποδοχή από το Eurogroup της επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος και η παράλληλη δέσμευση ότι οι εταίροι θα πράξουν, με τη σειρά τους, ό,τι απαιτείται για να συνδράμουν, ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους, την ελληνική πλευρά.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας, και κυρίως το ΔΝΤ, φέρονται αποφασισμένοι, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, να επαναφέρουν το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, καθώς δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ρύθμιση που εισηγήθηκε η ελληνική πλευρά και επιθυμούν απελευθέρωση απολύσεων με ισχύ νόμου. Ωστόσο, μια τέτοια διάταξη θα προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορούσε να περάσει από τη Βουλή, συνεπώς αναμένεται να επιδιωχθεί, με τη συνδρομή και της Κομισιόν, μια πολιτική συμφωνία «κατανόησης», αντίστοιχη αυτής για τους πλειστηριασμούς.

Οι ομαδικές απολύσεις, ωστόσο, δεν είναι το μόνο «αγκάθι» στον οδικό χάρτη που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση προς τις ευρωεκλογές και τη διαδικασία ελάφρυνσης, μέσω επέκτασης της ωρίμανσης και μείωσης των επιτοκίων, του ελληνικού χρέους. Η κινητικότητα και οι απολύσεις στο Δημόσιο, οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις του ΟΟΣΑ (tool kit) που διχάζουν την κυβέρνηση (αντιδράσεις Μ. Χαρακόπουλου για το γάλα) αλλά και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των ελεγκτών, τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση αναμένει, πιθανώς, την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Τα ανοιχτά μέτωπα στη διαπραγμάτευση οδηγούν, ενδεχομένως, και σε μικρή καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης. Στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup του Μαρτίου και σε κάθε περίπτωση να μην υπάρχει εκκρεμότητα με το ελληνικό πρόγραμμα κατά το άτυπο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου. Κατά το ίδιο διάστημα, θα «τρέχουν» και οι διαδικασίες της Εurostat για την πιστοποίηση του πλεονάσματος του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2013. Αμέσως μετά, στο Eurogroup του Μαΐου, η κυβέρνηση αναμένει την αναγνώριση της επιτυχίας της ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να πορευθεί στις ευρωεκλογές όχι μόνον με το επιχείρημα της επιτυχίας, αλλά και με το διακύβευμα του ποιος θα διαχειριστεί, από τον Ιούνιο και μετά, τη διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και τους όρους που, ενδεχομένως, θα περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία.

Το πρωτογενές πλεόνασμα

Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα δώσει πειστικές απαντήσεις ως προς το δημοσιονομικό ζήτημα και, συνεπώς, η όλη συζήτηση για το χρέος και το χρηματοδοτικό κενό δεν θα επικεντρωθεί σε νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά στο διαρθρωτικό πεδίο.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν θα πορευθούν στις δίδυμες κάλπες του Μαΐου μόνον με τα εύσημα των εταίρων ή την προοπτική ρύθμισης του χρέους, αλλά έχοντας, νωρίτερα, προχωρήσει και στην έμπρακτη αποτύπωση του τι συνεπάγεται το πρωτογενές πλεόνασμα. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση θα έχει προβεί στην εξαγγελία και στη διανομή τουλάχιστον μιας από τις δόσεις του πρωτογενούς πλεονάσματος, με την προτεραιότητα σε συνταξιούχους, ανέργους και ενστόλους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή