Σε περιδίνηση το ΠΑΣΟΚ λόγω της «Ελιάς»

Σε περιδίνηση το ΠΑΣΟΚ λόγω της «Ελιάς»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ενδοκομματική περιδίνηση βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα το ΠΑΣΟΚ, μετά τη σύγκρουση των κ. Ευ. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου για την «Ελιά». Η αναταραχή στη Χαρ. Τρικούπη και η εικόνα διχοτόμησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος προκαλούν ανησυχία για τη σταθερότητα της δικομματικής κυβέρνησης, καθώς βρίσκεται εντός μιας ιδιότυπης παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Ακριβώς αυτό το επιχείρημα, της πολιτικής σταθερότητας προκειμένου η κυβέρνηση να επιτύχει τους στόχους τους οποίους έχει θέσει, χρησιμοποιεί ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου. Εμμέσως ο κ. Βενιζέλος επαναφέρει ένα από τα βασικά πολιτικά επιχειρήματά του, ότι, εν ολίγοις, η κυβερνητική επιτυχία θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην ανάκαμψη. Και τονίζει προς τον κ. Παπανδρέου ότι πιθανή ευόδωση των στόχων θα λειτουργήσει υπέρ και του πρώην πρωθυπουργού, καθώς θα εμφανιστεί να δικαιώνεται το έργο της διετίας 2009-2011.

Ο κ. Παπανδρέου, προφανώς, δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη και χθες, διά του συνεργάτη του κ. Γ. Ελενόπουλου, απάντησε στον κ. Βενιζέλο ότι «δήθεν διλήμματα» περί κυβερνητικής σταθερότητας δεν τον αφορούν. Ο κ. Ελενόπουλος τονίζει ότι ο κ. Παπανδρέου «έπραξε ό,τι ήταν δυνατόν για να διασφαλίσει τη σταθερή πορεία της χώρας», ενώ υπερασπίστηκε την επιλογή του πρώην πρωθυπουργού να μην οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2011.

Ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης

Χθες, στην αντιπαράθεση παρενέβη με άρθρο του ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος απουσίασε καθ’ όλο το διήμερο της συνδιάσκεψης της «Ελιάς». Στο άρθρο του (Τα Νέα), ο υπουργός Υποδομών τάσσεται σαφώς υπέρ της στάσης την οποία τήρησε ο κ. Παπανδρέου, γίνεται μάλιστα ακόμη πιο επικριτικός καθώς τονίζει τα εξής: «Το ΠΑΣΟΚ αυτοκαταδικάζεται. Δεν έχει καταφέρει να υπερβεί τις στρεβλώσεις του παρελθόντος του. Αμετανόητα αρχηγικό, αυτάρεσκα διδακτικό, στην πράξη άτολμο, ηττημένο πριν καν αρχίσει ο πόλεμος». Ο κ. Χρυσοχοΐδης ζητεί την αυτόνομη συγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ τονίζει ότι τα μικρά κόμματα «θα είναι ανίκανα και ασήμαντα, δορυφορικοί σύμβουλοι των δικομματικών πόλων». Σημειώνεται ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης χαίρει εκτίμησης στην πλευρά του κ. Παπανδρέου και, σύμφωνα με πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες έχουν συνομιλήσει αρκετές φορές.

Η αντίδραση από την πλευρά του κ. Βενιζέλου για την απουσία του κ. Χρυσοχοΐδη ήταν οξύτατη, ιδίως από κάποιους συνεργάτες του όπως οι κ. Π. Κουκουλόπουλος και Λ. Γρηγοράκος. Ο κ. Κουκουλόπουλος ήταν ειρωνικός έναντι του κ. Χρυσοχοΐδη, καθώς είπε (Alpha 9,89) ότι ο υπουργός δεν παρέστη στη συνδιάσκεψη διότι «μπορεί να διάβαζε το Μνημόνιο». Ο κ. Κουκουλόπουλος άφησε, επίσης, αιχμές κατά του κ. Παπανδρέου, αλλά και του κ. Θ. Πάγκαλου, τονίζοντας ότι έλειπαν και «αυτοί που εμπνεύστηκαν το “λεφτά υπάρχουν” και αυτοί που προκάλεσαν λέγοντας ότι “όλοι μαζί τα φάγαμε”». Ο κ. Κουκουλόπουλος επιτέθηκε συλλήβδην στους απόντες (περισσότεροι εκ των οποίων είχαν ειδοποιήσει ότι δεν θα παρευρεθούν) μιλώντας για «μοιραία ομάδα που πήρε την καταστροφική για την παράταξη απόφαση, να πάμε μόνοι μας στο Μνημόνιο». Ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος έκρινε (Δ.Τ.) ότι «οι μάχες κρίνονται από τους παρόντες και όχι από τους απόντες».

Στο εσωτερικό της Χαρ. Τρικούπη αυτή τη στιγμή αρκετά στελέχη βρίσκονται μετέωρα. Ενα από αυτά είναι και ο γραμματέας του κόμματος, Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος κατά το διήμερο της συνδιάσκεψης ήταν ο μόνος εκ των ομιλητών που αμφισβήτησε ευθέως την τρέχουσα στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και της «Ελιάς». Ο κ. Ανδρουλάκης άφησε μάλιστα αιχμές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «δεν υπερασπιζόμαστε την Κεντροαριστερά που μιλάει για κανονικό κράτος, αλλά υπονομεύει τις λειτουργίες του κανονικού κόμματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή