Νέες παρενέργειες στη Βραζιλία

Νέες παρενέργειες στη Βραζιλία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας πλησιάζει και το σύνολο της χώρας προετοιμάζεται πυρετωδώς για το μεγάλο πάρτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη χώρα του καφέ. Σε περίπου τρεις μήνες, η Βραζιλία θα υποδεχθεί τους προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο, που πολλοί εξ αυτών βλέπουν αυτό το ταξίδι ως εμπειρία ζωής.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μια έρευνα επίσημου οικονομικού ινστιτούτου της χώρας ήρθε να ταράξει για ακόμη μια φορά τα νερά στη Βραζιλία, φέρνοντας στην επιφάνεια την κοινωνική ανωριμότητα του κράτους, όπως τουλάχιστον την ερμήνευσε η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ. Συγκεκριμένα, έρευνα του Κυβερνητικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας, αποκάλυψε πως το 65,1% των Βραζιλιάνων συμφώνησαν με τη θέση πως «οι γυναίκες οι οποίες φορούν ρούχα που αφήνουν να φανεί το σώμα τους, αξίζουν τον βιασμό»! Η έρευνα διεξήχθη σε 3.810 ανθρώπους και των δύο φύλων, με την Ντίλμα Ρούσεφ να καλεί την κυβέρνηση και την κοινωνία να εργασθούν μαζί εναντίον της βίας κατά των γυναικών.

Την ίδια στιγμή, πραγματοποιήθηκε μια γιγαντιαία επιχείρηση της βραζιλιάνικης αστυνομίας σε παραγκουπόλεις του Ρίο Ντε Τζανέιρο, που λόγω της δαιδαλώδους ρυμοτομίας τους αποτελούν συχνά «άβατο» για τις αστυνομικές δυνάμεις. Μεταξύ άλλων οι φαβέλες χαρακτηρίζονται άντρο εγκληματιών και δημιουργούν έναν καθημερινό πονοκέφαλο για την αστυνομία, που ενόψει των δύο μεγάλων διοργανώσεων που θα φιλοξενήσει η χώρα (Παγκόσμιο Κύπελλο και Ολυμπιακοί Αγώνες), προσπαθούν να ελέγξουν και να… χαρτογραφήσουν την περιοχή. Πριν από μερικές μέρες, 1.400 Βραζιλιάνοι αστυνομικοί εισέβαλαν σε μια παραγκούπολη που βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο του Ρίο και φιλοξενεί περισσότερους από 130 χιλιάδες ανθρώπους. Ο χρόνος που επελέγη να γίνει κάτι τέτοιο δεν είναι τυχαίος. Και αυτό διότι τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί σειρά επιθέσεων από συμμορίες προς περιοχές τις οποίες περιφρουρούν αστυνομικοί. Αυτές οι επιθέσεις διευθύνονται από έγκλειστους στη φυλακή κακοποιούς, που προσπαθούν να ανακτήσουν ορισμένα σημεία ούτως ώστε να μπορούν να διακινούν και να κατασκευάζουν ναρκωτικά. Η συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση είναι το πρώτο σκέλος μιας οργανωμένης λειτουργίας που στη συνέχεια περιλαμβάνει την παρουσία του στρατού που θα διαφυλάσσει συγκεκριμένα σημεία με 24ωρες ομάδες παρακολούθησης. Οπως όμως γίνεται αντιληπτό, σε έναν πληθυσμό 130 χιλιάδων ανθρώπων, είναι αδύνατο να δρουν όλοι παρανόμως. Ωστόσο, υπό τον φόβο τόσο της αστυνομίας όσο και των συμμοριών, οι άνθρωποι συχνά δεν αποκαλύπτουν αυτά που γνωρίζουν δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το έργο του βραζιλιάνικου κράτους.

Τέλος στο Σάο Πάολο, η συνεχής επιτάχυνση της διαδικασίας κατασκευής των γηπέδων, έφερε ακόμη έναν θάνατο εργάτη στο γήπεδο της Κορίνθιανς που θα φιλοξενήσει το εναρκτήριο παιχνίδι του Μουντιάλ, στην αναμέτρηση της Βραζιλίας με την Κροατία. Ο 23χρονος Φάμπιο Χάμιλτον Ντα Κρουζ έπεσε από ύψος 8 μέτρων και έχασε ακαριαία τη ζωή του. Οι επίσημες αρχές αναφέρουν πως ο λόγος της πτώσης οφείλεται στο ότι ο Ντα Κρουζ δεν φορούσε προστατευτικά ασφαλείας, γεγονός που ήταν ευθύνη του ιδίου. Επί του γεγονότος, δεν τοποθετήθηκαν η FIFA αλλά ούτε και η οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ. Συνολικά 7 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των εργασιών για τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν αγώνες του Μουντιάλ. Το γήπεδο της Κορίνθιανς είναι ένα από τα επτά που δεν είχαν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013, όπως ήταν προγραμματισμένο από το αρχικό πλάνο που είχε παρουσιαστεί από τη βραζιλιάνικη οργανωτική επιτροπή προς τη FIFA. Με το νέο χρονοδιάγραμμα, το στάδιο της Κορίνθιανς αναμένεται να είναι έτοιμο προς χρήση στα μέσα Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT