Δεσμεύσεις και εύσημα από Μέρκελ στην Αθήνα

Δεσμεύσεις και εύσημα από Μέρκελ στην Αθήνα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τις αγορές, και από την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ έλαβαν χθες η ελληνική οικονομία και οι προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών, τα τελευταία έτη. Η επίσκεψή της, δεύτερη από τον Ιούνιο του 2012, συνοδεύτηκε με απόλυτη αναγνώριση της ελληνικής προόδου, η οποία άλλωστε συνιστά, κατά τη γερμανική κυβέρνηση, επιβεβαίωση της ορθότητας της σκληρής πολιτικής λιτότητας, βασικός εισηγητής της οποίας ήταν η Γερμανία.

Χωρίς να αποστεί από τη βασική θέση για συνέχιση στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, παράμετρο που είχε σπεύσει να καλύψει ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι το σύνολο των μεταρρυθμίσεων θα ολοκληρωθεί, η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε μέχρι και στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ενώ επανέλαβε πολλές φορές πως η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα. Παραπέμποντας στην, τεχνική, ανακοίνωση της Εurostat στις 23 Απριλίου σχετικά με το πλεόνασμα, αλλά και στη συνεδρίαση του Eurogroup που θα ακολουθήσει, η κ. Μέρκελ σημείωσε πως το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του 2014 και, συνεπώς, σε αυτή τη διαδρομή «θα δούμε τα βήματα που πρέπει να κάνουμε και για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εν πλήρη συμφωνία στις αποφάσεις και σε πολύ πιο αισιόδοξο κλίμα».

Ο κ. Σαμαράς, από την πλευρά του, στην εισαγωγική του τοποθέτηση επανέφερε τη θέση της ελληνικής πλευράς, ότι υπό το πρίσμα της εξόδου στις αγορές και της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων «δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα», θέση πάντως που η κ. Μέρκελ δεν έδειξε να συμμερίζεται πλήρως, καθώς ναι μεν δήλωσε πλήρως ικανοποιημένη από την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι αγορές στην Ελλάδα και έκανε λόγο για «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», έσπευσε όμως να σημειώσει πως αυτό το βήμα «πρέπει να γίνει κάτω από μια προστατευτική ομπρέλα, αλλά με τρόπο ώστε να βγει (σ.σ. η Ελλάδα) σιγά σιγά έξω από την ομπρέλα».

Το χρέος

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, όχι βέβαια μέσω «κουρέματος» αλλά διά της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και της μείωσης των επιτοκίων, κυριάρχησε στο τετ α τετ του πρωθυπουργού με την καγκελάριο, αλλά και στη συζήτηση που διεξήχθη παρουσία του αντιπροέδρου κ. Ευ. Βενιζέλου. Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος επέμειναν προς την κ. Μέρκελ πως ναι μεν οι αγορές «ψήφισαν Ελλάδα» (σ.σ. κατά τη φράση του πρωθυπουργού), ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συνιστά λόγο υπαναχώρησης των εταίρων από τη δέσμευση που ανέλαβαν τον Νοέμβριο του 2012 έναντι της Ελλάδας σχετικά με την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Δεν ήταν, πάντως, λίγοι αυτοί στο πρωθυπουργικό περιβάλλον που σημείωναν πως τελικά η κ. Μέρκελ είπε, δημοσίως, περισσότερα από όσα οι ίδιοι εκτιμούσαν ότι δύναται να πει, με δεδομένες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν αλλά και τις εκλογές που έπονται.

Οι αποζημιώσεις

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου συζητήθηκε και το ζήτημα του γερμανικού κατοχικού δανείου, για το οποίο η ελληνική πλευρά αισθάνεται την πίεση της κοινής γνώμης, ενώ η συζήτηση είχε ανοίξει και κατά την πρόσφατη συνάντηση του Γερμανού προέδρου κ. Γ. Γκάουκ με τον Ελληνα ομόλογό του κ. Κ. Παπούλια. Διά ταύτα, προφανώς, δεν υπήρξε, ωστόσο το ζήτημα παραπέμφθηκε σε νέο κύκλο επαφών που θα έχουν το προσεχές διάστημα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Β. Σταϊνμάγερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή