Τσίπρας: Η Μέρκελ δεν φέρνει δώρα

Τσίπρας: Η Μέρκελ δεν φέρνει δώρα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Μέρκελ»: σε αυτή τη φράση κωδικοποιείται το δίλημμα που έθεσε για τις προσεχείς ευρωεκλογές ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας, με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε σε άρθρο του («Εφημερίδα των Συντακτών») την επίσκεψη της κ. Μέρκελ «προεκλογική εκστρατεία για τον εκλεκτό της στην Ευρώπη και τον προστατευόμενό της στην Ελλάδα» και επανέλαβε την πρότασή του για διάσκεψη για το χρέος, αντίστοιχη με εκείνη του 1953 για τη Γερμανία, ενώ έθεσε το θέμα του κατοχικού δανείου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή τηλεόραση ORF, ο κ. Τσίπρας σχολίασε την έλευση της κ. Μέρκελ στην Αθήνα με τη φράση «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», προσθέτοντας ότι «αυτά τα δώρα δεν μπορούν να αποτελέσουν γιατρικό στις πληγές της ελληνικής οικονομίας». Αφησε, δε, να εννοηθεί ότι με την επίσκεψη επιχειρείται επηρεασμός του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ ανέφερε ότι κάτι τέτοιο έγινε στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, όταν το κόμμα του έχασε με μικρή διαφορά και «στη Γερμανία υπήρξε πολύ έντονη αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα». Παρέπεμψε, μάλιστα, σε δημοσίευμα, τότε, γερμανικής εφημερίδας που «ήθελε να πείσει τους Ελληνες να μην ψηφίσουν εμένα προσωπικά και τον ΣΥΡΙΖΑ διότι πίστευαν ότι θα καταστρέψω την Ευρώπη».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ε.Ε., ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εμείς λέμε “όχι” στο να διαλυθεί η Ευρώπη, “όχι” να γυρίσουμε σ’αυτόν τον άγονο ανταγωνισμό των εθνικών νομισμάτων. Να αλλάξει η Ευρώπη. Να ξαναγυρίσει στις ιδρυτικές της αξίες που ήταν η αλληλεγγύη, η κοινωνική συνοχή και η δημοκρατία».

Αντιπαράθεσης συνέχεια

Εν τω μεταξύ, συνεχίσθηκε χθες η αντιπαράθεση για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «τεράστιο έγκλημα σε βάρος της χώρας», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «όχι μόνο δεν διαπραγματεύεται για τη βιώσιμη αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά προσθέτει και νέα βάρη σε μια οικονομία που δεν μπορεί να τα σηκώσει». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου απάντησε μιλώντας για «πολιτική μιζέρια του ΣΥΡΙΖΑ» και μικρόψυχη προσπάθεια απαξίωσης της επιτυχίας της πατρίδας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανήλθε κάνοντας λόγο για «διαρκές έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή