«Κλείδωσε» η ευρωλίστα της Ν.Δ.

«Κλείδωσε» η ευρωλίστα της Ν.Δ.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισορροπία μεταξύ ευρωπαϊκού, αστικού στίγματος και αναφορών στο δεξιό πολιτικό ακροατήριο επιδιώκεται να έχει το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας που ανακοινώνεται, επισήμως, σήμερα από τον κ. Αντώνη Σαμαρά. Η αποκάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της λίστας, από την «Κ» του Σαββάτου, προκάλεσε ποικίλα σχόλια όχι μόνο για το διαφορετικό «προφίλ» των υποψηφίων, κάτι αναμενόμενο σε μία λίστα 42 ατόμων, αλλά και για τις πολιτικές τους «αναφορές».

Είναι ενδεικτικό ότι «πονοκέφαλο» αποτέλεσε η εξεύρεση υποψηφίου που θα μπορούσε να «καλύψει» το κενό του απομακρυνθέντος Φ. Κρανιδιώτη. Η υποψηφιότητα του κ. Θαν. Πλεύρη προκάλεσε αντιδράσεις και εκτός συνόρων, (σ.σ.: εν τέλει θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Αρη Σπηλιωτόπουλο) και επελέγη ο κ. Κυρ. Βελόπουλος, πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ, ο οποίος, επιπλέον, έχει απήχηση στη Β. Ελλάδα, στοιχείο κρίσιμο μετά τη συστράτευση Ψωμιάδη με το κόμμα των κ. Πολύδωρα και Ζώη.

O κύκλος τηλεφωνημάτων για την οριστικοποίηση της λίστας ξεκίνησε από το πρωί της Κυριακής και οριστικοποιήθηκε χθες. Σε αυτήν περιλαμβάνονται ο καθηγητής Ιατρικής Χρ. Στεφανάδης, ο συνθέτης και ευρωβουλευτής την περίοδο 2000-2004 Στ. Ξαρχάκος, η ιστορικός και διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου του υπ. Εξωτερικών Φωτεινή Τομαή, οι βουλευτές Μαν. Κεφαλογιάννης και Κ. Μουσουρούλης, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και πρόεδρος του ΠΑΟΚ Θοδ. Ζαγοράκης (σ.σ.: ο οποίος συναντήθηκε χθες επισήμως με τον πρωθυπουργό αποδεχόμενος την πρόταση), οι κυρίες Ελίζα Βόζεμπεργκ, πρώην βουλευτής Α΄ Αθήνας και Νατάσσα Ράγιου, πρώην βουλευτής Αχαΐας, επίσης η κ. Ρόδη Κράτσα και η κ. Νίκη Τζαβέλλα, αμφότερες μέλη της Ευρωβουλής και την προηγούμενη πενταετία.

Υποψήφιοι θα είναι, επίσης, ο αθλητικογράφος και ευρωβουλευτής κατά το παρελθόν Μαν. Μαυρομάτης, η πολιτική συντάκτρια Μαρία Σπυράκη, ο εκδότης Γ. Κύρτσος.

Για κάποιες εξ αυτών των υποψηφιοτήτων καταγράφονται ήδη αντιδράσεις από μερίδα στελεχών του κόμματος, ειδικά εις ό,τι αφορά στελέχη που διετέλεσαν μέλη του ΛΑΟΣ κατά το παρελθόν ή είχαν επιθετική ρητορική έναντι προηγούμενων κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Στο ίδιο ψηφοδέλτιο, όπως είναι προφανές, συμμετέχουν και πολλά στελέχη με αναφορές σε επαγγελματικούς, γεωγραφικούς χώρους και ηλικιακές ομάδες αλλά και με έντονη κοινωνική και επαγγελματική παρέμβαση: Η δικηγόρος και μέλος της διοίκησης του ΔΣΑ Ιωάννα Καλαντζάκου, ο γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Δημ. Καραγεωργίου, ο πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ Κων. Κυρανάκης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Πολιτισμού Δημ. Δαββέτας, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Β. Κoρκίδης, ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. Γ. Σμυρλής, ο πρ. δήμαρχος Χαλανδρίου Γρ. Ζαφειρόπουλος, ο δικηγόρος Γ. Κότσηρας, ο επιχειρηματίας Θαν. Λιούτας, η δικηγόρος Ζωή Ράπτη.

Της ανακοίνωσης θα προηγηθεί συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς αναμένεται να δώσει και το στίγμα της πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει της 25ης Μαΐου. Αυτό δεν θα είναι άλλο από τη διαφύλαξη όσων έχουν επιτευχθεί με τις θυσίες του ελληνικού λαού και τη σταθεροποίηση της Ελλάδας σε έναν σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή