Μπάλα είναι και γυρίζει

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο μήνες ξεκινά στη Βραζιλία η φιέστα του Παγκοσμίου Κυπέλλου (Μουντιάλ), η ανά τετραετία σύναξη των κορυφαίων μπαλαδόρων. Εάν δεν ξεσπάσει κάτι που θα κλονίσει όλο τον κόσμο, όσο διαρκεί το Μουντιάλ, δισεκατομμύρια άνθρωποι ξεχνιούνται στο ίδιο διάλειμμα. Η ανάκρουση ύμνων, οι σημαίες, η παρουσία ηγετών ερεθίζουν και τους μη μυημένους, ενώ οι απανταχού φαντασιοκόποι βλέπουν επίλυση διαφορών λαών επί χόρτου. Πολέμους με ντρίμπλες, κεφαλιές, πέναλτι, κρυφοκλωτσιές. Η «πολιτικοποίηση» του ποδοσφαίρου είναι παλιά ιστορία. Ζητώντας κατανόηση από τις κυρίες αναγνώστριες, παραθέτω ολίγα δείγματα.

Το 1934 και το 1938 τροπαιούχος ήταν η Ιταλία. Ο μετρ του λαϊκισμού Μουσολίνι διαισθάνθηκε ότι οι νίκες στα γήπεδα πυρώνουν τον ενθουσιασμό των μαζών για μάχες και σε άλλα πεδία. Η αθλητική βιβλιογραφία βρίθει αναφορών για το πώς όλες οι δυνάμεις (και οι διαιτητές) συνωμότησαν υπέρ Ιταλίας. Το 1950, η Βραζιλία ετοιμαζόταν να μπει στο κλαμπ των υπερδυνάμεων του ποδοσφαίρου. Τα πανηγύρια ξεκίνησαν πριν από την έναρξη του καθοριστικού αγώνα· οι Βραζιλιάνοι υποδέχονταν σπίτι τους την Ουρουγουάη. Σοκ: 1-2. Οσα ακολούθησαν ήταν βούτυρο στο ψωμί για όσους θεωρούν το ποδόσφαιρο όπιο του λαού: Αυτοχειρίες, συζυγοκτονίες, πεθεροκτονίες, αμέτρητα ραδιόφωνα εκτοξεύθηκαν. Το 1954 έλαβε χώρα το «μυστήριο της Βέρνης». Η καλπάζουσα Ουγγαρία διέλυε όποιον έβρισκε στο διάβα της. Στα προκριματικά οι Μαγυάροι φιλοδώρησαν με «οκτάρα» τη Δυτική Γερμανία. Βρέθηκαν πάλι στον τελικό. Απίστευτο, νίκη με 3-2 των Γερμανών, που θριάμβευαν σε έναν κόσμο ειρηνικό. Λεπτομέρεια: όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, πολλοί Ούγγροι σχεδίαζαν «απόδραση» στη Δύση, ενώ την παραμονή του αγώνα προπονήθηκαν μετά μανίας σε αγαθά μιας άλλης ζωής. Το 1966, στο εμβληματικό Γουέμπλεϊ, ο τελικός ήταν αναπαράσταση της μάχης της Αγγλίας με μια μπάλα. Οι διοργανωτές κέρδισαν τη Γερμανία 4-2, σε ένα παιχνίδι που ακόμη συζητείται. Το 1978, η χούντα του Βιντέλα γιόρτασε με τον λαό τη διά πυρός και σιδήρου πρωτιά της Αργεντινής στην έδρα της. Το 1986, η Αργεντινή πήρε αναίμακτη εκδίκηση για τον πόλεμο των Φόκλαντ, αποκλείοντας την Αγγλία… διά ποδός και χειρός του κοντόχοντρου (μήπως ρατσιστικό;) στρατάρχη Μαραντόνα.

Θα είμαστε και εμείς φέτος στη Βραζιλία –ως Ελλάς εννοώ– με σεμνότητα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις… Γυρνάμε δέκα χρόνια πίσω στα δικά μας; Μια Αθήνα σε παραλήρημα υποδεχόταν τους ήρωες της Λισσαβώνας, που επέστρεφαν με το «Ευρωπαϊκό». Η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία υμνολογούσα, επισφράγιζε τη διάχυτη εθνική περηφάνια. Ο αρχηγός εκείνης της τιμημένης ομάδας, Θεόδωρος Ζαγοράκης, έλαβε τις προάλλες χρίσμα υποψήφιου ευρωβουλευτή, δεχόμενος μπαράζ πικρόχολων σχολίων. Αν και δεν θα τον «σταυρώσω», το θεωρώ πολύ άδικο. Ο Θοδωρής μπάλα έπαιζε και τώρα πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει κι άλλα πολλά στον τόπο του. Εκτίθεται με θάρρος, χωρίς να υστερεί σε τίποτα από αναρίθμητους άλλους που ο «σοφός λαός» τίμησε με την εμπιστοσύνη του. Νισάφι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή