Καθοριστική η επόμενη αξιολόγηση

Καθοριστική η επόμενη αξιολόγηση

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αύριο, ώρα 3 μ.μ. Βρυξελλών, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα βρεθούν στην καθιερωμένη τους συνάντηση, στο πλαίσιο του Eurogroup. Αυτή η φορά όμως για τη χώρα μας και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα θα είναι διαφορετική. Για πρώτη φορά o Ελληνας υπουργός δεν θα επικεντρωθεί σε ελλείμματα, χρηματοδοτικά κενά και μέτρα, αλλά θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει το επόμενο βήμα της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλο από το σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη. Στο πρόγραμμα του Εurogroup έχει ήδη «δοθεί» ειδικός χρόνος για τον κ. Στουρνάρα, ώστε να κάνει εκτενή παρουσίαση του προγράμματος. Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετείχε στο Euroworking group της προηγούμενης εβδομάδας –όπου και έγινε η πρώτη παρουσίαση του προγράμματος από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας κ. Πάνο Τσακλόγλου– έλεγε ότι «το πρόγραμμα δείχνει ότι η Ελλάδα παίρνει πλέον την οικονομική της πολιτική στα χέρια της, συνεχίζοντας την πορεία που είχε ήδη ξεκινήσει, απομακρύνοντας τα εμπόδια που είχαν μπει στην ανάπτυξη».

Αυτό όμως που ενδιαφέρει πραγματικά τον Ελληνα υπουργό είναι να αποσπάσει από τους εταίρους του μία σαφή επαναβεβαίωση της δέσμευσης της Ευρωζώνης για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ο κ. Στουρνάρας θα θέσει όλα τα ισχυρά επιχειρήματα, δηλαδή την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος επιβεβαιωμένο από την Eurostat, αλλά και τον σωστό δρόμο στον οποίο βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι μεταρρυθμίσεις. Και βέβαια αυτό που θέλει είναι μία δήλωση πολύ ενθαρρυντική από την πλευρά των εταίρων πάνω στο θέμα. Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε και την κυβέρνηση λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά όπως λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένονται ιδιαίτερα προσεκτικές τοποθετήσεις επ’ αυτού.

Δεν είναι τυχαία η ενδεικτική απάντηση υψηλόβαθμου Ευρωπαίου αξιωματούχου σε ερώτηση της «Κ» για το κατά πόσον θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος στο αυριανό Eurogroup: «Ναι, θα ξεκινήσουν, αλλά υπάρχει μία σειρά από προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν και όχι μόνο το πρωτογενές πλεόνασμα. Γι’ αυτό και η διαπραγμάτευση για το θέμα θα γίνει με την επόμενη αξιολόγηση».

Η συμφωνία του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012 λέει ξεκάθαρα ότι περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους θα γίνει μόνο όταν η Ελλάδα καταφέρει πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και πλήρη εφαρμογή όλων των προϋποθέσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η χώρα θα έχει το 2020 χρέος 124% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της για το χρέος, καθώς εκτιμά ότι θα βρίσκεται στο 125% του ΑΕΠ το 2020 και στο 112% αντί για «κάτω από 110%» το 2022.

H επόμενη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για τον προσεχή Ιούνιο. Ομως η χώρα μας περιμένει να λάβει 1 δισ. τον Ιούνιο και άλλο 1 δισ. τον Ιούλιο. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην πραγματοποιηθούν δύο αξιολογήσεις, αλλά «μία συγκεντρωτική» στις αρχές του φθινοπώρου, όπως εκτιμούν πηγές της τρόικας.

Με αυτή την αξιολόγηση είναι που θα ανοίξει επίσημα και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Ούτως ή άλλως, έως τον Νοέμβριο δεν θα έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των «στρες τεστ» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα δείξουν αν οι συστημικές ελληνικές τράπεζες χρειάζονται «έξτρα» χρηματοδότηση. Συγχρόνως τον Νοέμβριο είναι που οι νέοι Ευρωπαίοι επίτροποι θα έχουν μόλις αναλάβει τα καθήκοντά τους, άρα μιλάμε για δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους για οποιαδήποτε απόφαση περί το ελληνικό χρέος. Ετσι, ενώ μπορεί ακόμα και αύριο να ξεκινήσει η συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους, μία ολοκληρωμένη πρόταση για τα επόμενα βήματα δεν φαίνεται να «κατατίθεται» πριν από τον Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT