Στήριξη από το Eurogroup για την ανάπτυξη και το χρέος

Στήριξη από το Eurogroup για την ανάπτυξη και το χρέος

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη στήριξη του Eurogroup για την ανάπτυξη και το χρέος απέσπασε η Ελλάδα χθες στις Βρυξέλλες στην καθιερωμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αρκετά ενθαρρυντική ήταν η ανακοίνωση του Eurogroup για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας που αντικατοπτρίζει την «αξιοσημείωτη προσπάθεια που έχουν κάνει οι Ελληνες πολίτες και οι ελληνικές αρχές», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Για το θέμα του ελληνικού χρέους, παρά την επιφυλακτικότητα στις δηλώσεις τους, ίσως ενόψει ευρωεκλογών, οι Ευρωπαίοι εταίροι επαναβεβαίωσαν την δέσμευσή τους για περαιτέρω ελάφρυνσή του.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι: « Πρώτα πρέπει να δούμε αν είναι αναγκαία η περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους, δεύτερον να περιμένουμε το αποτέλεσμα της επόμενης αξιολόγησης για να δούμε αν θα προκύψουν περαιτέρω χρηματοδοτικές ανάγκες και τρίτον, θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος Οκτωβρίου».

Πάνω στο θέμα του ελληνικού χρέους εκφράστηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είπε ότι η άσκηση για την ελάφρυνσή του θα πρέπει να γίνει μετά τα στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Με αυτόν τον τρόπο θα διαπιστωθεί αν τα 11 δισ. ευρώ που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ή θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι τα στρες τεστ που έχουν ήδη γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος και την BlackRock ήταν ακριβή και ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας δεν θα χρειαστούν περαιτέρω χρηματοδότηση. «Ετσι, από αυτά τα 11 δισ. ευρώ θα υπάρχει η δυνατότητα ή να επιστραφούν και να μειώσουν έτσι το δημόσιο χρέος ή να χρησιμοποιηθούν για ανάγκες χρηματοδότησης», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. «Η Ελλάδα έχει μαξιλάρι μεγάλο», είπε χαρακτηριστικά.

Η επόμενη αξιολόγηση από την τρόικα αναμένεται στο τέλος του καλοκαιριού, δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, η οποία είναι πολύ σημαντική για τη συζήτηση για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, «σίγουρα χρειαζόμαστε τα αποτελέσματα και τα νούμερα που θα προκύψουν από την επόμενη αξιολόγηση για να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους».

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας είχε επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει το πρόγραμμα ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία της ελληνικής οικονομίας. Οπως είπε, απέσπασε θετικά σχόλια από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών και τόνισε ότι το πρόγραμμα αυτό βασίζεται τόσο στη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Σημείωσε ότι βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η εκμετάλλευση του πολύ καλά εξειδικευμένου προσωπικού που υπάρχει στην Ελλάδα, ενώ το βασικό εμπόδιο για την υλοποίησή του είναι η έλλειψη ρευστότητας. Ανέφερε ακόμη προς τους ομολόγους του ότι θα ήταν πολύ θετική η συμβολή τους στο ινστιτούτο για την ανάπτυξη που έχει δημιουργηθεί, όπως έχουν ήδη κάνει η επνδυτική τράπεζα KfW αλλά και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT