Αυστηρές προδιαγραφές για τη λειτουργία θρησκευτικών χώρων λατρείας

Αυστηρές προδιαγραφές για τη λειτουργία θρησκευτικών χώρων λατρείας

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τάξη στο χάος των αυθαίρετων θρησκευτικών χώρων λατρείας επιχειρούν να βάλουν τα συναρμόδια υπουργεία Θρησκευμάτων, Περιβάλλοντος, Δημόσιας Τάξης και Υγείας. Εγκύκλιος που εκδόθηκε χθες θέτει αυστηρές προδιαγραφές για τη λειτουργία τέτοιων χώρων. Βέβαια, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται τα τζαμιά. Χαρακτηριστικά, σήμερα υπολογίζεται ότι στην Αττική ζουν, το λιγότερο, 30.000 (νόμιμοι) μουσουλμάνοι, ενώ όπως ανέφερε στην «Κ» ο γ.γ. Θρησκευμάτων Γεώργιος Καλαντζής, υπάρχουν 107 αδήλωτοι χώροι. Πρόκειται για χώρους κάποιοι εκ των οποίων είναι οργανωμένοι, αλλά οι περισσότεροι τελείως «πρόχειροι» (έως και σε γκαράζ υπάρχουν).

Ειδικότερα, η εγκύκλιος ορίζει ότι για την ίδρυση και λειτουργία (ετερόθρησκου ή ετερόδοξου) ναού ή ευκτήριου οίκου πρέπει να τηρούνται οι πολεοδομικοί, ρυμοτομικοί, πυρασφάλειας και δημόσιας υγείας κανόνες, να ενημερωθούν οι περίοικοι, να τηρούνται οι διατάξεις κοινής ησυχίας (π.χ. καλή ηχομόνωση του χώρου). Γι’ αυτά απαιτείται βεβαίωση μηχανικού. Επίσης, στη σχετική αίτηση πρέπει να αναφέρεται ο μέγιστος κάθε φορά αριθμός φιλοξενουμένων. Σημαντικό κρίνεται το ότι ο υπεύθυνος του θρησκευτικού χώρου οφείλει να γνωστοποιήσει τον ΑΦΜ που έλαβε από την αρμόδια ΔΟΥ, προς εξυπηρέτηση των συναλλαγών της συγκεκριμένης θρησκευτικής κοινότητας και του χώρου. «Το υπουργείο κάνει σχεδιασμένα βήματα, ώστε το θέμα να αντιμετωπιστεί με τον σεβασμό που απαιτεί το ύψιστο δικαίωμα ενός ανθρώπου να προσεύχεται ελεύθερα στον θεό που επιλέγει, χωρίς όμως να παραγνωρίζονται τα δικαιώματα των περιοίκων ή η ασφάλεια των ίδιων των πιστών», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Καλαντζής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή