Σύγκρουση με φόντο το Μεσοπρόθεσμο

Σύγκρουση με φόντο το Μεσοπρόθεσμο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Με ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα η διήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018. Η συζήτηση διεξάγεται από χθες σε έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα ενόψει των επικείμενων ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών. Η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρούονται μετωπικά με επίκεντρο την πορεία της οικονομίας, ανταλλάσσοντας κατηγορίες αναφορικά με το ποιος εκ των δύο αποτελεί απειλή για τις δημοσιονομικές προοπτικές και το μέλλον της δοκιμαζόμενης ελληνικής οικονομίας.

Η κυβερνητική πλευρά θέλησε να διαβεβαιώσει πως έχει επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, αλλά ταυτόχρονα επιχειρεί με έμφαση να εκπέμψει μήνυμα αισιοδοξίας ότι τα πολύ δύσκολα έχουν περάσει και πως η πολιτική της στοχεύει πλέον στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση αδικιών. «Οπως η κρίση ξεκίνησε από τους αριθμούς και μεταφέρθηκε στην κοινωνία, έτσι και η βελτίωση θα ξεκινήσει από τα δημοσιονομικά μεγέθη και στη συνέχεια θα γίνει αισθητή στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. «Πήραμε δύσκολες αποφάσεις και απέναντί μας είχαμε μια αντιπολίτευση που τάζει τα πάντα σε όλους», ανέφερε η εισηγήτρια της Ν.Δ. Φεβρωνία Πατριανάκου.

«Το αδιέξοδο πρόγραμμά σας είναι άγρια και εξοντωτική λιτότητα. Ερχονται νέα μέτρα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης. «Δεν κινδυνεύετε από εμάς, αλλά από τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας, της επιβολής πειθαρχίας στις χώρες του Νότου που βάζει βόμβα στα θεμέλια του ευρώ», σημείωσε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευκλ. Τσακαλώτος.

Σε αυτό το κλίμα, κατεγράφη μεν αυξημένο ενδιαφέρον βουλευτών να μιλήσουν –65 γράφτηκαν στον κατάλογο των ομιλητών–, πλην όμως ελάχιστοι εξ αυτών επέδειξαν ενδιαφέρον να παραμείνουν στην αίθουσα της Ολομέλειας για να ακούσουν τους συναδέλφους τους: Εισέρχονταν λίγο πριν ανέβουν στο βήμα και εξέρχονταν της αιθούσης σχεδόν αμέσως μετά. Τούτων δοθέντων, το ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα κυρίως στην ψηφοφορία, από την οποία πάντως δεν αναμένονται εκπλήξεις ή ηχηρές απουσίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων το «παρών» θα δώσει και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή