Συμβολισμοί ενότητας από τη Ν.Δ.

Συμβολισμοί ενότητας από τη Ν.Δ.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, η Ελλάδα εισέρχεται στην τελική ευθεία για τη διπλή αναμέτρηση των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, ενώ χθες η Ν.Δ. εξέπεμψε μήνυμα ενότητας, καθώς το σύνολο των κορυφαίων στελεχών του κόμματος, με πρώτους τους κ. Αντ. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή, έδωσε το «παρών» στο ετήσιο μνημόσυνο του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο πρωθυπουργός τις ημέρες που απομένουν μέχρι τις κάλπες αναμένεται να επιμείνει στο δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτεια», εκμεταλλευόμενος και τις δηλώσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για… αυτόματη υποβολή αιτήματος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ακόμη κι αν η Κουμουνδούρου νικήσει τη Συγγρού με μία ψήφο διαφορά. Πάνω στον καμβά των όσων είπε και στην Κ.Ο. του κόμματός του, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως συνώνυμο της αστάθειας, τα στελέχη του ως εμφορούμενα από αντιευρωπαϊσμό και με ελλειμματική εθνική αντίληψη και συλλήβδην το κόμμα ως υπερασπιστή του χρεοκοπημένου παρελθόντος.

Η σύγκρουση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκουν εμφανώς και οι δύο πλευρές, έχει και ακόμη μία στόχευση, πέραν της αποδυνάμωσης του αντιπάλου: την αύξηση της συσπείρωσης και την κινητοποίηση των «χαλαρών» ψηφοφόρων. Στο εσωτερικό του Μαξίμου απορρίπτουν τουλάχιστον ως υποβολιμαία και ευφάνταστα τα σενάρια που κυκλοφορούν για σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνουν ότι, βάσει όλων των στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους, αυτό είναι πρακτικώς αδύνατο να συμβεί καθώς προϋποθέτει πως όλοι οι «αναποφάσιστοι» γαλάζιοι θα μείνουν στα σπίτια τους, οι δε υπόλοιποι θα ψηφίσουν μαζικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος ήδη ανέδειξε ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο τη «χαλαρότητα» της ψήφου, που παραδοσιακά υπάρχει στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή, αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη συστράτευσης όλων.

«Ολη η Ν.Δ.»

Υπό την έννοια αυτή, ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμη η κοινή παρουσία της «όλης Νέας Δημοκρατίας» κατά το χθεσινό ετήσιο μνημόσυνο του ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνου Καραμανλή. Οι Αντ. Σαμαράς, Κ. Καραμανλής, Ντόρα Μπακογιάννη, πλήθος υπουργών και βουλευτών βρέθηκαν στο ίδρυμα της Φιλοθέης στέλνοντας μήνυμα ενότητας.

Η συνήθως «κλειστή» εκδήλωση μετατράπηκε φέτος, κατόπιν συνεννόησης του Μαξίμου με τους επικεφαλής του ιδρύματος, Π. Μολυβιάτη και Αχ. Καραμανλή, σε σημείο συνάντησης όλης της Κεντροδεξιάς, ακόμη και πέραν των τειχών της Ν.Δ. Υπό την έννοια αυτή, σχόλια προκάλεσε η παρουσία των κ. Β. Πολύδωρα, Χρ. Ζώη και Νικ. Κακλαμάνη, οι οποίοι έχουν διαγραφεί σε διαφορετικές φάσεις από τη Ν.Δ. και πλέον κινούνται απέναντι στους συνδυασμούς του κόμματος στις ευρωπαϊκές αλλά και στις αυτοδιοικητικές κάλπες, ενώ είναι σαφές ότι πολλοί επιδιώκουν να εμφανιστούν ως εκφραστές του «καραμανλισμού» στην παραδοσιακή βάση της παράταξης.

Οι κ. Σαμαράς και Καραμανλής είχαν σύντομη συζήτηση σε θερμό κλίμα, ωστόσο -εν αντιθέσει με την προ διετίας κοινή παρουσία τους στη Φιλοθέη και πάλι προ εκλογών- δεν επεδίωξαν κάποια, σύντομη έστω, συνάντηση στα γραφεία του ιδρύματος.

Ο πρωθυπουργός προγραμματίζεται σήμερα να μιλήσει στην Τρίπολη, παρόντος και του υποψήφιου περιφερειάρχη Π. Τατούλη, ενώ προγραμματίζονται και άλλες επισκέψεις στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα με εξειδικευμένη, κατά περίπτωση, ατζέντα. Οι κεντρικές προεκλογικές εκδηλώσεις προγραμματίζονται για τις 15 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη (στον χώρο της ΔΕΘ) και για τις 23 Μαΐου στην Αθήνα, πιθανώς επί της Διον. Αρεοπαγίτου, κοντά στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή