Μετά τις ευρωεκλογές η έγκριση της δόσης του δανείου από το ΔΝΤ

Μετά τις ευρωεκλογές η έγκριση της δόσης του δανείου από το ΔΝΤ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Για μετά τις ευρωεκλογές, την Τετάρτη 28 Μαΐου, ορίστηκε η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ που αναμένεται να εγκρίνει τη δόση προς την Ελλάδα. Η έκθεση της αποστολής αναμένεται αργότερα μέσα στην εβδομάδα, και, παρά τη φιλολογία περί σκόπιμης καθυστέρησης ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις πριν από τις εκλογές, πηγές από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι αυτή δεν θα περιέχει εκπλήξεις. Το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, ιδιαίτερα, δεν θα αναλύεται σε βάθος, καθώς αυτό θα αξιολογηθεί λεπτομερώς στην επόμενη αξιολόγηση.

Η ημερομηνία έκλεισε χθες, Δευτέρα, κατόπιν σχετικού αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης και παρά το γεγονός ότι η σχετική έκθεση της αποστολής δεν είναι ακόμη έτοιμη. Συνήθως δίδονται δύο εβδομάδες στα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου να μελετήσουν την έκθεση πριν από τη συνεδρίαση, που σημαίνει ότι η έκθεση θα κατατεθεί στο συμβούλιο μέχρι την Τετάρτη.

Οπως σημειώνουν πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, η έκθεση αργεί διότι υπήρξε καθυστέρηση από την ελληνική κυβέρνηση στην ολοκλήρωση των «μυριάδων» προαπαιτουμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα «αγκάθι» που παραμένει είναι η εξόφληση των υποχρεώσεων δημοσίων φορέων προς τη ΔΕΗ. Αλλα τρία προαπαιτούμενα έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή, αλλά ακόμη αξιολογούνται από την ομάδα του ΔΝΤ, μεταξύ των οποίων η απελευθέρωση επαγγελμάτων όπως των μηχανολόγων, οι επιχειρησιακές συμβάσεις στην ακτοπλοΐα και κάποιες ρυθμίσεις για τον τουρισμό και τη φορολογική διοίκηση. Καθυστερήσεις, όμως, υπήρξαν και από την πλευρά του ΔΝΤ, καθώς η αξιολόγηση του πολυνομοσχεδίου πήρε περισσότερο από τον αναμενόμενο χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχική επιδίωξη ήταν το θέμα να συζητηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της 16ης Μαΐου, ωστόσο δεν είναι ακριβές ότι υπήρξε αναβολή της συζήτησης, καθώς η Ελλάδα δεν εμφανίστηκε ποτέ στην ατζέντα του Εκτελεστικού Συμβουλίου εκείνης της ημέρας. Αντιθέτως, μέχρι το τέλος της εβδομάδας το θέμα αναμένεται να καταγραφεί επισήμως στην ατζέντα της συνεδρίασης της 28ης Μαΐου.

Συνέντευξη Λαγκάρντ

Σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ υποτίμησε τις αρνητικές επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής στην ανάπτυξη, στην Ελλάδα και αλλού. Οπως επιμένει, ωστόσο, «ο λόγος ήταν κυρίως ότι η κατάσταση στην Ευρώπη ήταν σημαντικά δυσκολότερη από το αναμενόμενο. Ετσι, στην περίπτωση της Ελλάδας, η βαθιά και διαρκής πολιτική κρίση προκάλεσε επιπλέον ανασφάλεια στους επενδυτές».

Η ίδια εκτίμησε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να συνδυαστεί με «βήματα φιλικά προς την ανάπτυξη». Οπως πρόσθεσε, όμως, «οι υπερχρεωμένες χώρες δεν μπορούν να αποφύγουν μια σημαντική μείωση του χρέους τους, εάν θέλουν να χτίσουν πάλι εμπιστοσύνη στις αγορές». Η κ. Λαγκάρντ εκτίμησε ότι η ασθένεια κάθε χώρας καθορίζει το «φάρμακο» και τη «δόση» του. Ετσι, θεωρεί ότι, αντίθετα με την Ισπανία, η Ελλάδα δεν είχε «την πολυτέλεια να προωθήσει τη δημοσιονομική εξυγίανση με μικρά βήματα», με δεδομένη την πίεση των αγορών, που της αρνούνταν χρηματοδότηση. Ούτε οι μεταρρυθμίσεις στην Πορτογαλία «ήταν τόσο εκτενείς» όσο στην Ελλάδα, διότι «η κατάσταση στην Πορτογαλία δεν ήταν τόσο κακή».

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, η «απίστευτα γρήγορη» μείωση των spreads και η έξοδος κάποιων χωρών από τα προγράμματα βοήθειας δεν σημαίνουν ότι η κρίση τελείωσε.

Η ίδια δηλώνει «τουλάχιστον επιφυλακτική» και επιμένει ότι η νομισματική πολιτική στην Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη, διότι η ροή τραπεζικών πιστώσεων εξακολουθεί να εμποδίζεται, κυρίως στις χώρες σε κρίση, ενώ και τα επίμονα χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού φέρνουν περαιτέρω κινδύνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT