Αλ. Τσίπρας: «Η Ε.Ε. θέλει υποτελείς κυβερνήσεις»

Αλ. Τσίπρας: «Η Ε.Ε. θέλει υποτελείς κυβερνήσεις»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έμμεσο παραλληλισμό της ελληνικής κυβέρνησης με εκείνη της Ουκρανίας προέβη χθες από τη Μόσχα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «το μεγάλο έλλειμμα σήμερα της Ευρώπης, είναι το έλλειμμα της δημοκρατίας». Πρόσθεσε ότι «η ευρωπαϊκή ηγεσία, δυστυχώς, θέλει κυβερνήσεις, και στην Ουκρανία και στην Ελλάδα, υποτελείς. Κυβερνήσεις που να μην εκπροσωπούν το συμφέρον των λαών τους, αλλά τις κοντόφθαλμες επιδιώξεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας».

Κατά Αντ. Σαμαρά

Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα έγιναν με αφορμή το δημοσίευμα των Financial Times και τις αποκαλύψεις για όσα έγιναν στο παρασκήνιο της δραματικής συνόδου των Καννών, τον Νοέμβριο του 2011. Με αφορμή το ίδιο δημοσίευμα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού: «Πώς αλλιώς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς αποδείχθηκε από το 2011 και μετά ότι δεν ήταν τίποτα παραπάνω από τη μαριονέτα του κ. Μπαρόζο, προκειμένου να έχουμε συνέχεια των Μνημονίων στην Ελλάδα, όταν μάλιστα στον ελληνικό λαό έδειχνε μία αντιμνημονιακή ρητορική», δήλωσε και ουσιαστικά τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, θέση, άλλωστε, που έχει υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας τα δημοψηφίσματα ως «εργαλείο» στην άσκηση της διακυβέρνησης της χώρας εάν γίνει κυβέρνηση: «Εμείς πιστεύουμε ότι οι λαοί είναι αυτοί που πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο», ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας, που ολοκλήρωσε χθες τον κύκλο επαφών του στη Μόσχα, αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που είχε με τον α΄ αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Τιτόφ, όπου και πάλι κυριάρχησε το θέμα της Ουκρανίας. Επανέλαβε στις δηλώσεις του την ανάγκη να υπάρξει ειρηνική επίλυση της κρίσης και πρόσθεσε ότι από την πλευρά της Ε.Ε. θα πρέπει να αναδειχθεί ο διάλογος, οι διαπραγματεύσεις και η διπλωματική οδός και όχι οι κυρώσεις και η κλιμάκωση της έντασης. Τόνισε, δε, ότι ο ουκρανικός λαός είναι «ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει το μέλλον του μέσα από τις προβλεπόμενες συνταγματικά δημοκρατικές διαδικασίες. Είτε αυτές είναι οι εκλογές είτε τα δημοψηφίσματα».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος απάντησε χθες από τις Βρυξέλλες στην αντίθεση του κ. Τσίπρα όσον αφορά την αναγνώριση από την Ελλάδα της κυβέρνησης της Ουκρανίας. «Κατηγόρησε εμένα ως υπουργό Εξωτερικών ότι έσπευσα να αναγνωρίσω τη σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας. Δεν θυμόταν ότι τη σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει αναγνωρίσει και ο πρόεδρος Πούτιν και η ρωσική κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Επέκρινε, μάλιστα, τον κ. Τσίπρα για άγνοια των χειρισμών σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και του επιτέθηκε λέγοντας: «Ελπίζω, όταν θα κάνει την κυβέρνησή του με τον κ. Καμμένο, να συνεννοείται με τον εταίρο του για τις μεγάλες αποφάσεις της εξωτερικής πολιτικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT