Δέκα σκέψεις για τις εκλογές

Δέκα σκέψεις για τις εκλογές

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι μου έμαθαν αυτές οι εκλογές ή δέκα πράγματα που σκέφτηκα τις τελευταίες εβδομάδες:

1. «Λεφτά υπάρχουν» (όταν επίκεινται εκλογές). Πλεόνασμα, κοινωνικό μέρισμα, προσλήψεις, είθε το success story να μην τελειώσει στις 26 Μαΐου.

2. Η νίκη είναι σχετική έννοια. Για τον ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται από μία ψήφο προβάδισμα έναντι της Ν.Δ. μέχρι τη συντριβή της «Ελιάς». Το ίδιο ισχύει και για την ήττα. Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο «παίζει» από 10% μέχρι «εάν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν αντέξουν».

3. Η Εκκλησία εξακολουθεί να παίζει αποφασιστικό ρόλο σε κάθε αναμέτρηση. Οι απροκάλυπτες ντιρεκτίβες του μητροπολίτη Μεσογαίας, οι συστηματικές αναφορές του Αντώνη Σαμαρά («την ελληνική κοινωνία κράτησαν όρθια η οικογένεια και η Εκκλησία»), αλλά και οι επαφές του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων του ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών δείχνoυν τη δύναμή της – σε όλα τα εκλογικά ακροατήρια.

4. Ο σεξισμός δεν είναι πλέον αποδεκτός. Η αντίδραση στην επίθεση του Θ. Πάγκαλου προς τη Ρ. Δούρου ήταν διακομματική: από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο του ΠΑΣΟΚ μέχρι τη Μαρία Γιαννακάκη της ΔΗΜΑΡ. Οι wannabe Ξυνίδηδες, προτού αποκαλέσουν οποιαδήποτε πολιτικό «καλτσοδέτα», ας το ξανασκεφτούν.

5. Η Θράκη είναι από τα θέματα που πρέπει να περάσουν στην «ψηφιακή λήθη». Ουδείς ασχολείται, ουδείς γνωρίζει, ουδείς κερδίζει αν ασχοληθεί.

6. Ενίοτε οι F.T. δημοσιεύουν αποκαλυπτικά αφιερώματα χωρίς να νοιαστούν για τους εσωκομματικούς κραδασμούς που μπορεί να προκληθούν στην «Ελιά». Και αυτό δεν σημαίνει ότι παίζουν το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ (όχι το Lex column δεν το γράφει ο Σκουρλέτης).

7. Ούτε, στον αντίποδα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, επέλεξε να εκδώσει αυτές τις μέρες το βιβλίο του για να καταφέρει πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ και στις αιτιάσεις του ότι οι απειλές Σόιμπλε περί Grexit ήταν μπλόφα. Εχει καλό spin machine το Μαξίμου. Αλλά όχι τόσο καλό.

8. Ο ανεπιτήδευτος πολιτικός λόγος, η χαλαρότητα, η αίσθηση ότι η πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός και ότι υπάρχει ζωή πριν και μετά από αυτήν, φέρνει ψήφους (βλ. «Ποτάμι», Καμίνης, Μπουτάρης).

9. Η πόλωση και δη η τεχνητή είναι προεκλογική πρακτική του περασμένου αιώνα. Κανείς δεν τσιμπάει σε διλήμματα, εκβιασμούς και κλάψα.

10. Οι εκλογές στην Ελλάδα μετατρέπουν τη χώρα σε ένα αέναο καφενείο. Οι χιλιάδες υποψήφιοι αλωνίζουν τα κανάλια, κάθε βράδυ σε καλεί κι από ένας διαμερισματικός σύμβουλος σε κάποιο μπαρ να γνωριστείτε καλύτερα και στα σόσιαλ μίντια οι μισοί έχουν σταματήσει να μιλιούνται με τους άλλους μισούς. Πλάκα έχει, ωραία περνάμε, αλλά άντε να περάσουν αυτές οι δύο Κυριακές, να κάνουμε και καμιά δουλίτσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT