«Φθινοπωρινό θαύμα»

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο το βράδυ, κατά την παραδοσιακή εκλογική συνήθεια, οι περισσότεροι Ελληνες θα βρίσκονται καθηλωμένοι μπροστά στην τηλεόραση, χαζεύοντας κάρτες αποτελεσμάτων, διανθισμένες με ακατάσχετη παραπολιτικολογία. Μερικοί θα βαρεθούν και θα αλλάξουν κανάλι, άλλοι θα βγουν να απολαύσουν τη σχετική ηρεμία στα μπαρ και κάποιοι από εμάς θα δώσουμε ραντεβού με τους Wonderfall Quartet, στο «Κελάρι» του Ωδείου Atheneum. Εκεί, στον πιο φιλικό «μυστικό» συναυλιακό χώρο της Αθήνας, κοντά στον σταθμό του Θησείου, η τραγουδίστρια Ειρήνη Κωνσταντινίδη, ο πιανίστας Γιάννης Παπαδόπουλος, ο κοντραμπασίστας Ντίνος Μάνος και ο ντράμερ Θάνος Χατζηαναγνώστου θα παρουσιάσουν ζωντανά τα κομμάτια του «Horizon», του δεύτερου άλμπουμ τους, με το οποίο αποδεικνύουν ότι αποτελούν, αν όχι το καλύτερο τζαζ σχήμα της Αθήνας, σίγουρα αυτό με την πιο σαφή και ολοκληρωμένη αισθητική πρόταση.

Ο ήχος τους είναι μια λυρική προσέγγιση στη σύγχρονη τζαζ, σε άμεσο διάλογο με ό,τι συμβαίνει σήμερα στην ευρωπαϊκή σκηνή, και δη σε αυτήν των σκανδιναβικών χωρών. Οι Wonderfall δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τους καλύτερους των Ευρωπαίων ομότεχνών τους – το αντίθετο μάλλον: το ότι γράφουν τραγούδια, αντί για ορχηστρικές συνθέσεις, τους διαφοροποιεί σημαντικά από τον μέσο όρο, καθώς σπανίζουν διεθνώς οι φωνές που προτείνουν μια σύγχρονη, ανοιχτή εκδοχή στο τζαζ τραγούδι.

Προϊόν ενθουσιασμού

«Στο μυαλό μου, όλες μου οι συνθέσεις είναι τραγούδια, από την πρώτη στιγμή που κάθομαι στο πιάνο», ξεκαθαρίζει ο, κατά τα άλλα ντράμερ, Θάνος Χατζηαναγνώστου, ο οποίος υπογράφει όλες τις συνθέσεις του σχήματος, αποτελώντας τον πυρήνα του, μαζί με την Ειρήνη Κωνσταντινίδη, μια φωνή σπάνιας αισθαντικότητας, με εντυπωσιακή έφεση στον αυτοσχεδιασμό. Οι δυο τους γνωρίστηκαν όταν η τραγουδίστρια έψαχνε μουσικούς για να την πλαισιώσουν και γοητεύτηκε από τον ντράμερ: «Είναι πολύ λυρικός στο παίξιμό του, παραμένοντας λιτός, με άψογο έλεγχο στον ήχο του», περιγράφει η ίδια.

Η συνεργασία τους εξελίχθηκε σε ερωτική σχέση και κάποια στιγμή, όταν έμειναν μαζί, ο ντράμερ κάθισε στο πιάνο της τραγουδίστριας και άρχισε να παίζει. «Αμέσως, μέσα μου δημιουργήθηκαν εικόνες τις οποίες θέλησα να κάνω τραγούδια», εξηγεί η Ειρήνη.

Οσο το ζευγάρι δούλευε το υλικό του, τόσο παθιαζόταν, ψάχνοντας τους μουσικούς οι οποίοι θα μπορούσαν να υλοποιήσουν το όραμά τους. Τους βρήκαν στα πρόσωπα του Δημήτρη Θεοχάρη και του Χάρη Μέρμηγκα. Και οι δύο είναι μουσικοί με κλασική παιδεία και έντεχνη προσέγγιση στην τζαζ. «Ηταν φθινόπωρο όταν σχηματίστηκε το γκρουπ εξ ου και το λογοπαίγνιο “the Wonder-fall Quartet”, που ήταν προϊόν ενθουσιασμού», θυμούνται σήμερα η Ειρήνη και ο Θάνος την περίοδο που γέννησε το πρώτο τους άλμπουμ, το οποίο κυκλοφόρησε το 2011.

Εως την Ιαπωνία

Από τότε, οι Wonderfall Quartet παλεύουν με τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει κάθε μουσικός της τζαζ στην Ελλάδα – και πολύ περισσότερο όταν πρέπει να αναλάβει ο ίδιος, εκτός από το καλλιτεχνικό κομμάτι, ολόκληρο το εμπορικό: να κλείνει συναυλίες, να κανονίζει τις ηχογραφήσεις, να πληρώνει την παραγωγή του cd, να το πουλάει μέσω Ιντερνετ. «Στείλαμε μέχρι και σε ακροατές στην Ιαπωνία», λένε με ενθουσιασμό, τονίζοντας ότι με τα έσοδα από τις πωλήσεις του πρώτου άλμπουμ ηχογράφησαν το δεύτερο, έχοντας πια δύο νέα μέλη στις τάξεις τους.

Από τους επιφανέστερους αποφοίτους του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Ντίνος Μάνος θεωρούνται ήδη δύο από τις πιο ελπιδοφόρες παρουσίες στη σύγχρονη ελληνική τζαζ σκηνή, με ένα παίξιμο φρέσκο, νευρώδες, που συνδυάζει τον λυρισμό με μια αίσθηση του «επείγοντος».

Αστικό, σκοτεινό

Το άλμπουμ «Horizon», το αποτέλεσμα της συνεργασίας των εξαιρετικών τεσσάρων μουσικών, ακούγεται πιο «αστικό» και πιο σκοτεινό, σε σχέση με το ντεμπούτο των Wonderfall. «Το καταλαβαίνω εκ του αποτελέσματος αυτό», συμφωνεί ο Θάνος Χατζηαναγνώστου, «αλλά δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου. Σίγουρα όμως, επειδή ζούμε σε αυτήν την πόλη, επηρεαζόμαστε από ό,τι συμβαίνει γύρω μας». Για την Ειρήνη Κωνσταντινίδη, αυτό το «σκοτάδι» είναι η έκφραση μιας υπαρξιακής αγωνίας, που προκύπτει ύστερα από ενδοσκόπηση (στο μεταξύ, το ζευγάρι χώρισε, αλλά η μουσική σχέση παρέμεινε αναλλοίωτη, επικρατώντας της ερωτικής). «Η τζαζ είναι μια μουσική που σε ωριμάζει», εξηγεί. «Οταν αυτοσχεδιάζεις, καλείσαι να βρίσκεσαι συνεχώς στο παρόν και για να το κάνεις αυτό, αναγκάζεσαι να έρθεις σε επαφή με το μέσα σου. Οι τζαζίστες έχουμε αυτό το θάρρος».  

​​Οι Wonderfall Quartet εμφανίζονται αύριο βράδυ στο «Κελλάρι» του Ωδείου Athenaeum, Αδριανού 3, Θησείο. Τηλ. 210-32.10.239 και 6945-160.385.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή