Aλ. Τσίπρας: Δημοψήφισμα για το Μνημόνιο που δεν έγινε

Aλ. Τσίπρας: Δημοψήφισμα για το Μνημόνιο που δεν έγινε

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αποτελέσματα σε Περιφέρεια Αττικής και Δήμο Αθηναίων «σώζουν την παρτίδα» για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στον χθεσινό πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι προσδοκίες της Κουμουνδούρου για τη διαμόρφωση ενός ρεύματος που θα προκαλούσε ευρύτερες πολιτικές ανακατατάξεις και εξελίξεις, δεν ευοδώθηκαν. Ετσι, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο, πλέον, για «ανοιχτό στοίχημα», ενόψει του δεύτερου γύρου της προσεχούς Κυριακής, οπότε και «θα γίνει ταμείο», όπως αναφέρουν και για ένα αποτέλεσμα σε Αθήνα και Αττική, που μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για την κατάκτηση των ποσοστών που θα δρομολογήσουν ευρύτερες εξελίξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «οι ευρωεκλογές θα είναι το δημοψήφισμα για το Μνημόνιο» και κάλεσε τους πολίτες σε μαζική συμμετοχή, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η επόμενη Κυριακή θα είναι «η πρώτη ημέρα μιας άλλης εποχής». Για το αποτέλεσμα στην Περιφέρεια Αττικής και στον Δήμο Αθηναίων, τόνισε ότι «δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο το κυβερνών κόμμα να είναι έξω από τον β΄ γύρο στη μεγαλύτερη περιφέρεια και στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας». Μιλώντας, δε, συνολικότερα για το αποτέλεσμα της χθεσινής αναμέτρησης, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε ισχυρό παράγοντα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η απόφαση της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου, νωρίς χθες το μεσημέρι, όταν άρχισαν να φθάνουν τα πρώτα θετικά μηνύματα για τις υποψηφιότητες της Ρ. Δούρου και, κυρίως, του Γ. Σακελλαρίδη, να κρατηθούν οι τόνοι χαμηλά, προφύλαξε από υπερβολές, καθώς η συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων δεν δικαιολογεί υπέρμετρους πανηγυρισμούς, κάτι που αναγνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, ακόμα και στην Περιφέρεια Αττικής, το ποσοστό της κ. Δούρου είναι χαμηλότερο από το ποσοστό του κόμματος στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση, στα θετικά της χθεσινής αναμέτρησης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσμετρούν την επιτυχία του κ. Σακελλαρίδη να περάσει στον β΄ γύρο στον Δήμο Αθηναίων και την καλύτερη θέση της κ. Δούρου, σε σχέση με τον κ. Γ. Σγουρό, καθώς και την ιδιαίτερη σημασία της αποτυχίας της Ν.Δ. να βρεθούν οι υποψήφιοί της στον δεύτερο γύρο σε Αθήνα και Αττική. Επιπλέον, αξιολογούν ως σημαντική την απόρριψη του «εκλεκτού» της Ν.Δ. για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πέραν αυτών, με τον τελικό απολογισμό να αναμένεται σήμερα, στον ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζουν ως σημαντική την επιτυχία των υποψηφίων τους να περάσουν στον β΄ γύρο σε μια σειρά από δήμους στην Αττική.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα στις περιφέρειες αποδεικνύονται κατώτερα των προσδοκιών που είχαν διαμορφωθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν τον περασμένο Φεβρουάριο ολοκλήρωναν τις διαδικασίες επιλογής υποψηφίων, θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν με αξιώσεις να διεκδικήσουν ακόμα και πέντε περιφέρειες. Οι προσδοκίες τους δεν επιβεβαιώνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κρήτη, στο Β. Αιγαίο και στη Δυτική Ελλάδα, περιφέρειες που πίστευαν ότι μπορούν να κάνουν κάτι, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν να βρεθούν στον β΄ γύρο. Στον β΄ γύρο περνούν οι υποψήφιοι σε Αττική, Ηπειρο, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα και σε καμιά από αυτές τις περιφέρειες δεν μπορεί να προεξοφληθεί η τελική επικράτηση.

Με βάση όλα αυτά, στην Κουμουνδούρου προετοιμάζονται για μια σκληρή μάχη την εβδομάδα που αρχίζει, ώστε να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ εμφανίζονται πεπεισμένοι πως, σε αντίθεση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου λειτουργούν  κριτήρια όχι αμιγώς πολιτικά, στην  ευρωκάλπη  θα  καταγραφεί ένα σαφές  προβάδισμα  του  κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT