Αντ.Σαμαράς: «Να μην κυλήσει η χώρα προς τα πίσω»

Αντ.Σαμαράς: «Να μην κυλήσει η χώρα προς τα πίσω»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γεγονός ότι οι υποψήφιοι της Ν.Δ. θα είναι παρόντες στον δεύτερο γύρο στο σύνολο, πλην Αττικής, των περιφερειών της χώρας, αλλά και το ότι το κυβερνών κόμμα κατόρθωσε να «περάσει» ακόμα και σε περιφέρειες όπου υπολειπόταν σημαντικά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Δυτ. Ελλάδα και η Κρήτη, δημιούργησε συνθήκες ικανοποίησης, όχι όμως και εφησυχασμού, ενόψει της επόμενης κρίσιμης Κυριακής όπου τα συμπεράσματα θα εξαχθούν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Αυτό, άλλωστε, ήταν και το μήνυμα του κ. Αντ. Σαμαρά, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, όπου και επέλεξε να επικεντρωθεί στη μάχη των ευρωεκλογών, «μια αναμέτρηση που η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει ότι έχει τη σταθερότητα που της αξίζει… Είναι στο χέρι των Ελλήνων, με την ψήφο τους, είτε να συμβάλουν ώστε να υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα πάμε με σταθερά βήματα μπροστά είτε να αφήσουν τη χώρα να κυλήσει προς τα πίσω». Ως προς το αποτέλεσμα της αυτοδιοικητικής κάλπης, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πολύ θετικά και αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα», ενώ υπερέβη με το σχόλιο «δεν θα σταθώ απέναντι στις επιλογές των τοπικών κοινωνιών έναντι των δικών μας επιλογών» την αποτυχία σε κρίσιμα αυτοδιοικητικά μέτωπα.

Η εκλογή της προσεχούς Κυριακής μοιάζει πλέον με παρτίδα σκάκι καθώς Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ισορροπούν πάνω στο διακύβευμα περί ανατροπής της κυβέρνησης μέσω των ευρωεκλογών. Μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα, η Ν.Δ. θα κλιμακώσει και το δικό της δίλημμα, θέτοντας ως εκ τούτου τους πολίτες έναντι των ευθυνών τους για την απάντηση που θα δοθεί. Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίστηκε στο δίλημμα που έθεσε και αποδείχθηκε ότι η Κουμουνδούρου δεν διαθέτει ρίζες στην κοινωνία.

Ως προς τη στρατηγική ενόψει Κυριακής, στη Ν.Δ. βρίσκεται σε εξέλιξη μια διελκυστίνδα. Μερίδα συνεργατών του κ. Σαμαρά φέρεται να υποστηρίζει την ανάγκη να κλιμακωθεί περαιτέρω ο διλημματικός λόγος που διατύπωσε ο πρωθυπουργός και, αν χρειαστεί, θα πρέπει να θέσει ακόμη και ζήτημα πρόωρων εκλογών σε περίπτωση καταψήφισης της κυβέρνησης. Πάντως, σενάρια που ήθελαν τον κ. Σαμαρά έτοιμο να προκηρύξει εκλογές, ακόμη και για τις 22 ή 29 Ιουνίου, διαψεύστηκαν με ένταση ως «προβοκατόρικα» από το Μαξίμου. Στον αντίποδα, άλλα στελέχη (μεταξύ αυτών οι κ. Ευ. Μεϊμαράκης, Ανδ. Παπαμιμίκος κ.ά.) προκρίνουν μια βήμα προς βήμα στρατηγική, που δεν θα εγκλωβίζει τη Ν.Δ. Είναι δεδομένο ότι ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι η αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής θα είναι μετωπική, ενώ ο τελικός τόνος θα επιλεγεί ανάλογα και με τις κινήσεις της απέναντι πλευράς.

Μόνον βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την ενεργό σύμπραξη όλων των στελεχών της Ν.Δ., μη εξαιρουμένου και του κ. Κ. Καραμανλή. Η επιλογή αποτελεί μονόδρομο όχι μόνον για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, αλλά και για την αποτροπή φαινομένων εσωστρέφειας και αμφισβήτησης των επιλογών που έγιναν σε Αθήνα, Αττική και Κεντρ. Μακεδονία όπου ο γαλάζιος «αντάρτης» Απ. Τζιτζικώστας επικράτησε εμφατικά του Γ. Ιωαννίδη. Μεταξύ άλλων στελεχών, χθες, ο κ. Κ. Χατζηδάκης σχολίασε (ΣΚΑΪ) πως εάν ψήφιζε στην Αθήνα, θα στήριζε Γ. Καμίνη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή