Θολές οι εντυπώσεις

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται να δηλώνει νικητής του πρώτου γύρου στην Αττική, όπου ψηφίζει σχεδόν το ένα τρίτο των Ελλήνων ψηφοφόρων και δημιουργούνται εντυπώσεις, ενόψει της επόμενης και πιο σημαντικής Κυριακής.

Η Ρένα Δούρου ήλθε πρώτη στην περιφέρεια με μικρή όμως διαφορά, κάτι που δεν είχαν διακρίνει ούτε οι δημοσκοπήσεις ούτε οι αναλυτές. Από κοντά, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης μπήκε στον δεύτερο γύρο της Αθήνας, με μικρή διαφορά από τον Γ. Καμίνη, που επίσης δεν διαφαινόταν. Μόνον ο Πειραιάς δεν ακολούθησε, καθώς εκεί ο Θ. Δρίτσας ήλθε τρίτος, αλλά η συγκεκριμένη πόλη είναι ιδιάζουσα περίπτωση. Αποδείχθηκε λοιπόν, όσον αφορά το λεκανοπέδιο, πως οι εκλογές ήταν βουβές σε μεγάλο βαθμό, οι δημοσκοπήσεις και τα exit polls έπεσαν έξω, αλλά και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιολογούν θριαμβολογίες.

Από την άλλη πλευρά, η εικόνα από την υπόλοιπη Ελλάδα είναι διαφορετική. Ούτε στην Κεντρική Μακεδονία, ούτε στην Πελοπόννησο, ούτε στη Θεσσαλία, ούτε στην Κρήτη, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασαν το 20%, ενώ στη Θεσσαλονίκη, όπου ο υποψήφιός του καταποντίστηκε, μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι ο Γ. Μπουτάρης θα επανεκλεγεί δήμαρχος. Κάτι ανάλογο συνέβη στην Πάτρα, όπου και εκεί ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ήλθε τρίτος. Με αυτή την έννοια επαναλήφθηκε σε γενικές γραμμές το σκηνικό των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, όταν και τότε διαφορετικά ψήφισε η Αττική από την υπόλοιπη Ελλάδα. Με εξαιρέσεις εδώ και εκεί, αφού στις αυτοδιοικητικές εκλογές παίζουν ρόλο και τα πρόσωπα…

Το τρίτο και ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο είναι ότι η ναζιστική Χρυσή Αυγή βρίσκεται εδώ και εδραιώνει τη θέση της. Ηταν η μόνη που αύξησε τα ποσοστά της, παρά τα όσα συνέβησαν και τα άλλα που έγιναν γνωστά για την εγκληματική της δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι ένα τμήμα του ελληνικού πληθυσμού διακατέχεται από ρατσιστική και φασιστική ιδεολογία και δεν πρόκειται για ψήφο διαμαρτυρίας. Ας το λάβουν αυτό σοβαρά υπ’ όψιν τους οι λεγόμενες δημοκρατικές δυνάμεις…

Αρα τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν ικανοποιούν τις προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δεν προϊδεάζουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή