Βενιζέλος: Η σταθερότητα, το διακύβευμα των εκλογών

Βενιζέλος: Η σταθερότητα, το διακύβευμα των εκλογών

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ως ένα σαφές δίλημμα μεταξύ σταθερότητας και αστάθειας περιέγραψε τις ευρωεκλογές της Κυριακής ο κ. Ευ. Βενιζέλος, στην ομιλία που απηύθυνε κατά την τελευταία, κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπήρξε σφοδρότατα επικριτικός εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο ενέταξε στην ίδια ομάδα με τη Χρυσή Αυγή, λέγοντας ενδεικτικά ότι συμμετέχει στην ίδια «ετερόκλητη, λαϊκιστική, εθνικιστική αντιπολίτευση που τη συμπληρώνουν οι αυτόκλητες ιαχές της Χρυσής Αυγής». Κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να «συστρατευθεί» στον αγώνα κατά των ναζιστών της Χρυσής Αυγής και επισήμανε πως «είναι αδιανόητο και απαγορεύεται ιστορικά οποιοδήποτε έμμεσο ή άμεσο φλερτ με τις δυνάμεις αυτές».

Ο κ. Βενιζέλος υπονόησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από «αντισυγκεντρώσεις» όπως αυτή ομάδας μικροομολογιούχων οι οποίοι βρέθηκαν χθες στον χώρο ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κάτι που οδήγησε στην προσαγωγή ορισμένων εξ αυτών από την Αστυνομία. «Δεν υπάρχουν δημοκρατικά αντανακλαστικά», δήλωσε και υπογράμμισε ότι «σε όλες τις πόλεις που πήγα, μικρές ομάδες της αντιπολίτευσης οργάνωσαν αντισυγκεντρώσεις». Ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε τη μέθοδο των αντισυγκεντρώσεων ως «μια ανοιχτά φασίζουσα συμπεριφορά» και, απευθυνόμενος στους μικροομολογιούχους, τόνισε ότι ουδείς έχει αγωνιστεί γι’ αυτούς όσο ο ίδιος.

Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ηττήθηκαν όλες οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ με εξαίρεση την Αθήνα και την Περιφέρεια Αττικής. Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε, βεβαίως, εναντίον των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι οι ψηφοφόροι της Αττικής έχουν δίλημμα ανάμεσα σε μια «αυτοδιοικητική» και μια «μικροκομματική ψήφο». Περιέγραψε το κόμμα της Κουμουνδούρου ως ένα «όχημα της εύλογης και δίκαιης σε μεγάλο βαθμό διαμαρτυρίας ανθρώπων δικών μας που είναι σαρξ εκ της σαρκός της δικής μας παράταξης».

Απευθυνόμενος σε όσους έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και ήταν –όπως είπε– συνηθισμένοι σε μια διαφορετική οικονομική κατάσταση για την οποία έβαλε τις βάσεις το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως όντως έγιναν βήματα πίσω, αλλά αυτά πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να αποφευχθεί η ασύντακτη χρεοκοπία. Επανέλαβε, ακόμη, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο Μνημόνιο και νέα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ τόνισε ότι «η τρόικα φεύγει».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην προτίμησή του η κυβέρνηση να ήταν «εθνικής ανάγκης» με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, ωστόσο περιέγραψε τη συγκυβέρνηση της Ν.Δ. ως μόνη εφικτή λύση που είχε απομείνει. Αναφερόμενος στις αντοχές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, περιέλαβε σε αυτήν ονομαστικά και τους κ. Ανδρ. Λοβέρδο και Χρ. Αηδόνη της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», ενώ επανέλαβε την άποψή του ότι «δεν υπάρχει μια γενικά και χαλαρά κεντροαριστερή ψήφος». Ενώπιον ενός κοινού που αποτελούνταν και από παλαιότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (όπως οι κ.κ. Βάσω Παπανδρέου, Κ. Λαλιώτης, Μιλτ. Παπαϊωάννου, Δ. Ρέππας κ.ά.), ο κ. Βενιζέλος κάλεσε όσους τάσσονται υπέρ της σταθερότητας να μην προτιμήσουν τη Ν.Δ. Επίσης, αναφέρθηκε και σε όσους σκέφτονται να ψηφίσουν το «Ποτάμι» λέγοντας ότι «δεν δίνουμε αγώνα αισθητικής, δίνουμε αγώνα επιβίωσης και ανάκαμψης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή