Εντός και Εκτός: Η Βαρουφάκειος οργή

Εντός και Εκτός: Η Βαρουφάκειος οργή

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Τελικά, έπειτα από αρκετό κιτρινισμό και παραπληροφόρηση, οι επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αποφάσισαν να αφαιρέσουν από το νομοθέτημα που βρίσκεται σε διαβούλευση τις διατάξεις που αφορούν τις τακτικές και τις έκτακτες μεταθέσεις του προσωπικού, καθώς και τις στρατολογικές διατάξεις. Κρίθηκε ότι με αυτόν τον τρόπο αποπροσανατολίζεται η συζήτηση από το κεντρικό θέμα που τίθεται με το υπό διαβούλευση νομοθέτημα, που είναι, βεβαίως, η δημιουργία Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ). Αντί να συζητείται το ΕΛΚΑΚ, η συζήτηση πήγε στο «αμετάθετο» ειδικών ομάδων εντός των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα, πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ανέφεραν ότι τα θέματα που αφορούν το προσωπικό θα ενταχθούν σε επόμενο νομοθέτημα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και σε διατάξεις για τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Ενας παγωμένος αέρας φυσάει πάνω από τη λεωφόρο Unter Den Linden, στο Βερολίνο. Είναι η οργή του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος, έπειτα από διαβουλεύσεις με το ΜέΡΑ25 Γερμανίας (sic), όπως μάθαμε μηνύει τις γερμανικές αρχές για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι αυτό συνέβη λόγω σχολίων, τα οποία κρίθηκαν από τις Αρχές της Γερμανίας αντισημιτικά. Ανάμεσα στα πολλά που είχε πει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 (όχι αντισημιτικά, κατά τον κ. Βαρουφάκη) ήταν και ότι το χτύπημα της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου αποτελούσε «ιερή υποχρέωση». Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 περιλαμβάνει αρκετά σουρεαλιστικά στοιχεία, διότι όπως είναι γνωστό ο Μητσοτάκης είναι όπως η Κόκα-Κόλα, κολλάει με όλα. «Ο Μητσοτακισμός έχει πλέον επεκταθεί σε δήθεν ευνομούμενες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, των οποίων οι Αρχές πλέον όχι μόνο παραβιάζουν βασικές ελευθερίες, αλλά, στον δρόμο που χάραξε ο Κ. Μητσοτάκης, γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το δικαίωμα του πολίτη να γνωρίζει γιατί κατηγορείται, γιατί παρακολουθείται, γιατί του απαγορεύεται η πολιτική δραστηριότητα και η ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ε.Ε.». Και εις άλλα με υγεία.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εντός και Εκτός: Η Βαρουφάκειος οργή-1Αν και είναι σαφές τις τελευταίες ημέρες ότι η Αθήνα παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στα Σκόπια, χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (φωτογραφία), με μάλλον λακωνικό τρόπο, περιέγραψε το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι εθνικιστές οι οποίοι αναρριχήθηκαν στην κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας. «Η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ένα τυπικό προαπαιτούμενο για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ε.Ε. Κάτι το οποίο νομίζω δεν αμφισβητείται ως μείζων σκοπός της γείτονος χώρας», είπε (ΣΚΑΪ) ενδεικτικά ο κ. Γεραπετρίτης. Οπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα την ερχόμενη Δευτέρα, όταν και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν συζητάει ζητήματα κυριαρχίας. «Η κυριαρχία αποτελεί ένα εσωτερικό αδιαπραγμάτευτο, αναπαλλοτρίωτο στοιχείο, το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να θέσουμε σε συζήτηση και για τον λόγο αυτό δεν θα μιλήσουμε ποτέ ούτε για αποστρατιωτικοποίηση, προφανώς, δεν θα μιλήσουμε ποτέ για τα θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία της θρησκευτικής μειονότητας. Δεν πρόκειται να μιλήσουμε ποτέ για ζητήματα που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους. Αντιστοίχως θεωρούν και οι Τούρκοι ότι θα πρέπει να εμμείνουν στις βασικές τους θέσεις».

Ο ΤΟΠΟΣ

Από το Νταχάου, όπου βρίσκεται και το πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, ξεκίνησε την περιοδεία του στη Γερμανία ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας χθες, ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Περισσού. «Τιμούμε τον αγώνα εκατοντάδων χιλιάδων, εκατομμυρίων κομμουνιστών, αγωνιστών, όλων των εθνικοτήτων, ανάμεσά τους συμπατριώτες μας Ελληνες, που έπεσαν κάτω από το βόλι του φασισμού ή σάπισαν εδώ στα κρεματόρια του Νταχάου, στα κάτεργα του Νταχάου. Εβραίοι, Σοβιετικοί πολίτες, 4.000 εκτελεσμένοι εδώ σε αυτόν τον χώρο, ενώ 20.000.000 έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στον χιτλερισμό, στον φασισμό, στον ιμπεριαλισμό», είπε.

Η ΑΤΑΚΑ

«Ο φιλοσκοπιανός κ. Μητσοτάκης, γιατί διατήρησε την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών τώρα που εκλέχτηκε το VMRO, γνωστό για τους σοβινιστικούς του στόχους (διεκδικούν Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Θερμαϊκό Κόλπο κι όλα αυτά), ήρθε η ώρα να αναλάβει την ευθύνη του: να σταματήσει να είναι φιλοσκοπιανός και να ακυρώσει την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών, αλλιώς για ακόμα μία φορά θα είναι φιλοσκοπιανός». Αυτά είπε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Οι δηλώσεις του κ. Βελόπουλου είναι ενδεικτικές των πιέσεων που αναμένεται να ενταθούν από τα δεξιά της Ν.Δ., ιδιαίτερα καθώς οι δηλώσεις από τους εθνικιστές στα Σκόπια θα αρχίσουν να αυξάνονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT