Οι εκλογικές συμμαχίες για τον β΄ γύρο

Οι εκλογικές συμμαχίες για τον β΄ γύρο

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι «ορφανές» αυτοδιοικητικές ψήφοι της Χρυσής Αυγής και η αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ αφενός και Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ αφετέρου σχετικά με την προσπάθεια της Κουμουνδούρου να τις προσεταιριστεί, όπως καταγγέλλει η συμπολίτευση, κυριάρχησε την εβδομάδα μετά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η Νέα Δημοκρατία έσπευσε την επομένη να παράσχει ονομαστική στήριξη στους κ. Γ. Σγουρό και Γ. Καμίνη για τη μάχη της Αττικής και της Αθήνας. Η στήριξη ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, προκαλώντας σχόλια για το «άτεχνο» της επιλογής, αλλά και αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της έκκλησης που απευθύνθηκε προς τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους.

Σε παράλληλο χρόνο, ο κ. Ευ. Βενιζέλος σημείωνε πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα στηρίξει υποψηφίους που έχουν ως κίνητρο όχι την Αυτοδιοίκηση αλλά την εξασφάλιση πολιτικών εντυπώσεων, «κλείνοντας το μάτι» υπέρ των υποψηφίων της Ν.Δ. όταν αυτοί αναμετριούνται με υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ (Ιόνιο, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο).

Αυτά, επισήμως. Διότι τι πραγματικά θα βγάλει η κάλπη, παραμένει άγνωστο. Οι φυγόκεντρες τάσεις δεν αφορούν μόνο τους ψηφοφόρους αλλά και οργανωμένες τάσεις στο εσωτερικό των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης. Παραμένει αμφίβολο, π.χ., αν σειρά «γαλάζιων» στελεχών θα στηρίξουν Σγουρό για την Αττική, Καμίνη στην Αθήνα ή Μιχαλολιάκο στον Πειραιά. Αντιστοίχως, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ μοιάζει να μην έχουν πρόβλημα να στηρίξουν τον Κ. Μπακογιάννη στη Στερεά Ελλάδα, αλλά φαίνεται να προτιμούν τον Θ. Γαλιατσάτο, αντί του Σπ. Σπύρου, στα Ιόνια.

Στο μέτωπο της Αριστεράς, οι ψήφοι του ΚΚΕ που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου αποτελούν, προφανώς, στόχο για τον ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να κερδίσει την κρίσιμης σημασίας μάχη σε Αττική και Αθήνα. Την προηγούμενη Τρίτη, στην κεντρική του ομιλία στην Πάτρα, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε δημόσια προτροπή στα στελέχη του να στηρίξουν τον γιατρό Κώστα Πελετίδη, ο οποίος «πέρασε» στον δεύτερο γύρο για τον Δήμο Πατρέων. «Στηρίξτε τον Κώστα Πελετίδη, υποψήφιο του ΚΚΕ, για τη δημαρχία της Πάτρας. Γιατί τώρα δεν είναι η ώρα της διάσπασης, των εμφυλίων, του κατακερματισμού», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως «είναι η ώρα της ενότητας όχι μόνο των αριστερών ανθρώπων, αλλά όλων όσοι δεν θέλουν τους δήμους και τις περιφέρειες πεδία βολής των Μνημονίων και υπηρεσίες του Φούχτελ». Ολα αυτά για να δεχθεί την απόρριψη του ΚΚΕ, διά στόματος Πελετίδη. Αλλωστε, ο Περισσός, ευλόγως, ανησυχεί πως η εντεινόμενη πόλωση θα ανακόψει την τάση αύξησης των δυνάμεων του ΚΚΕ και θα το καθηλώσει στα επίπεδα του Ιουνίου 2012. «Το ΚΚΕ δεν κάνει παζάρια», ήταν η απάντηση Πελετίδη, ο οποίος σημείωσε πώς ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να προσβλέπει «είτε στη στήριξη των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλες περιοχές είτε στην άμβλυνση της κριτικής μας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ».

Την ίδια στιγμή, ο Ηλ. Κασιδιάρης αρνούνταν ότι η Χ.Α. θα στηρίξει υποψηφίους των Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΔΗΜΑΡ καλούσε τους πολίτες να κρίνουν «βάσει της αξιοσύνης και του προοδευτικού του συνδυασμού κάθε υποψηφίου» αρνούμενη, με αυτό τον τρόπο, να πάρει θέση μεταξύ Σγουρού και Δούρου.

Οι συμφωνίες

Πίσω, όμως, από αυτές τις γενικές κατευθύνσεις των κομμάτων και τις αντιπαραθέσεις τους «κρύφτηκαν» ίσως οι πιο ενδιαφέρουσες συμφωνίες των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ατυπες και γι’ αυτό δύσκολο να επιβεβαιωθούν, αλλά εικαζόμενες βάσει και των αποτελεσμάτων.

Η μία από αυτές φαίνεται, σύμφωνα με όσα ψιθυρίζονται σε κυβερνητικά γραφεία, ότι αφορά το λιμάνι του Πειραιά και την υποψηφιότητα του κ. Γιάννη Μώραλη. Η, κατά τις δύο πλευρές «τυχαία και τυπική» αλλά για τους αυτόπτες «ουσιαστική και μακράς διάρκειας», συνάντηση της κ. Ρένας Δούρου και του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτου δημοτικού συμβούλου με τον συνδυασμό Μώραλη, κ. Ευ. Μαρινάκη, προκάλεσε συζητήσεις καθώς πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που ο υποψήφιος για τον Δήμο Πειραιώς κ. Θεόδ. Δρίτσας εξαπέλυε σφοδρή επίθεση στον «ερυθρόλευκο» συνδυασμό καταγγέλλοντας διανομή ψηφοδελτίων μαζί με τα… συσσίτια της πειραϊκής Εκκλησίας και δηλώνοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε την παράδοση του Πειραιά σε εισβολείς».

Τι συνέβη την επομένη των εκλογών, όταν ο συνδυασμός Δρίτσα ήρθε τρίτος; Ο συνδυασμός του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε ίσες αποστάσεις από τους μονομάχους Μώραλη και Μιχαλολιάκο. Αρκετά νωρίτερα, ο κ. Μώραλης, συνεπικουρούμενος από τον κ Μαρινάκη, είχε υπερβεί την προσπάθεια του Μαξίμου να αποτραπεί η υποψηφιότητα ενώ είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη πληθώρας στελεχών της Ν.Δ., με πρώτο τον κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, και του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος. Μετεκλογικά τη στήριξή του ανακοίνωσε και ο κ. Β. Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ, η οποία και ανακάλεσε τον… κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο στην τάξη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη του Πειραιά έδωσε αφορμή για πλήθος σεναρίων, τα οποία συνδέονταν και με τα υψηλά ποσοστά της κ. Δούρου στην περιφερειακή ενότητα Πειραιώς, αλλά και την, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα, αδυναμία της Χ.Α. να «πιάσει» στον δήμο ποσοστά εθνικών εκλογών. Οπως, άλλωστε, είπε ο κ. Δρίτσας, το ψηφοδέλτιο Μώραλη συνιστούσε σύμπραξη στελεχών της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της… Χρυσής Αυγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT