«Σπάει» το μονοπώλιο στην αγορά φυσικού αερίου

«Σπάει» το μονοπώλιο στην αγορά φυσικού αερίου

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου είναι το πρώτης γραμμής θέμα για τη νέα διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), καθώς η τρόικα αναμένει μέσα στον Ιούνιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) την κατάθεση νομοσχεδίου για τις απαιτούμενες αλλαγές.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε το πρώτο, ενημερωτικού χαρακτήρα, Δ.Σ. της εταιρείας, με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Σπανούδη, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Shell, και με διευθύνοντα σύμβουλο τον μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο Σπύρο Παλαιογιάννη, που διαδέχθηκαν τον κ. Χάρη Σαχίνη. Το βάρος σε αυτή τη φάση πέφτει στο άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, θέμα που διαχειρίζονται από κοινού η διοίκηση της ΔΕΠΑ, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και οι τρεις Επιχειρήσεις Παροχής Αερίου (ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης).

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, μέχρι τον Ιούνιο του 2014 οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να έχουν θεσμοθετήσει τον διαχωρισμό δραστηριοτήτων στις ΕΠΑ (διανομή και εμπορία), έτσι ώστε οι ΕΠΑ να λειτουργήσουν με τη νέα μορφή από τον Ιανουάριο του 2015. Με τον τρόπο αυτό σπάει το μονοπώλιο στην αγορά λιανικής αερίου που oι ΕΠΑ διατηρούν μέσω συμβάσεων μακροχρόνιας διάρκειας με το Δημόσιο. Το ΥΠΕΚΑ και οι διοικήσεις των τριών ΕΠΑ (Eni, Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη και Shell, Aττική) έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα σειρά συναντήσεων με στόχο την αναζήτηση ενός μεταβατικού σταδίου. Αυτό που ουσιαστικά αναζητείται είναι ενός είδους αντισταθμιστικών προς τους επενδυτές των ΕΠΑ που θα χάσουν το προνόμιο του μονοπωλίου, βάσει του οποίου και εισήλθαν στην ελληνική αγορά στις αρχές του 2000. Μεταξύ των ανταλλαγμάτων που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι η σταδιακή κατάργηση της υποχρέωσης προμήθειας φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ και η χωροταξική επέκταση της άδειας προμήθειας σε μια ευρύτερη περιοχή από αυτή που δραστηριοποιούνται σήμερα. Η δραστηριότητα της διανομής θα διαχωριστεί από αυτήν της προμήθειας και οι ΕΠΑ θα την παράσχουν σε τρίτους έναντι ενός ρυθμιζόμενου εσόδου, όπως συμβαίνει με τα αντίστοιχα δίκτυα ηλεκτρισμού. H υπόθεση αφορά άμεσα τη ΔΕΠΑ αφού συμμετέχει με ποσοστό 51% σε κάθε μία από τις τρεις ΕΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT