«Καμπανάκι» ΣΕΒ για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης

«Καμπανάκι» ΣΕΒ για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης

Τα διοικητικά βάρη στις επιχειρήσεις ανέρχονται στο 4% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

Με βασικό πρόταγμα την αλλαγή πορείας της Ευρώπης ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική της με ορίζοντα το 2030, ο ΣΕΒ καταθέτει στον δημόσιο διάλογο, ενόψει των ευρωεκλογών, τους προβληματισμούς, τις προτάσεις και τις προτεραιότητες της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας για την περίοδο 2024-2029.

Χθες έδωσε στη δημοσιότητα μια ειδική έκδοση με προτάσεις για παρεμβάσεις σε πέντε πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ενώ την Πέμπτη 23 Μαΐου διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ευρωεκλογές 2024: Ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη μπορεί;». Στην εκδήλωση, την οποία θα συντονίσει ο κ. Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή», οι κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΒ, αντιπρόεδρος ERT, και Ευάγγελος Μυτιληναίος, αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΒ, πρόεδρος Eurometaux, θα συζητήσουν για την κατεύθυνση και τις προτεραιότητες που θέτουν οι επιχειρήσεις και το πώς μπορεί η Ε.Ε. να ανταποκριθεί με πειστικές απαντήσεις.

Στην ειδική έκδοση που δημοσιοποίησε ο ΣΕΒ, το μήνυμα για αλλαγή πλεύσης της Ευρώπης είναι σαφέστατο και αδιαμφισβήτητο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτει για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Γηραιάς Ηπείρου. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ σε όρους αγοραστικής δύναμης η οικονομία της Ε.Ε. το 2008 ήταν 5,8% ισχυρότερη σε σχέση με εκείνη των ΗΠΑ, το 2022 η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρότερη της Ε.Ε. κατά 4,7%.

Υπερρυθμίσεις, δυσκαμψία μπροστά στις ταχύτητες της ψηφιακής εποχής και γραφειοκρατία περιορίζουν την ελκυστικότητα των επενδύσεων στην Ευρώπη, αναφέρει ο ΣΕΒ παραπέμποντας στην πρόσφατη έκθεση του Ενρίκο Λέτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ο μέσος χρόνος σήμερα για τη διερεύνηση παραβάσεων στην ενιαία αγορά, την εξέταση της παράβασης από το ευρωπαϊκό δικαστήριο και την εφαρμογή αποφάσεων από τα κράτη-μέλη ανέρχεται σε 100 μήνες.

Ο δεύτερος πυλώνας παρέμβασης σύμφωνα με τον ΣΕΒ είναι η γραφειοκρατία, η οποία, βάσει πρόσφατης έρευνας της BusinessEurope, επιβαρύνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ειδικά των ΜμΕ, δυσχεραίνοντας την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα διοικητικά βάρη στις επιχειρήσεις ανέρχονται στο 4% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Απαιτούνται ένα έως έξι χρόνια για την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ το διάστημα 2017-2022 προστέθηκαν 850 νέες ρυθμιστικές υποχρεώσεις σε 5.400 σελίδες νομοθεσίας για τις επιχειρήσεις. Επίσης, το 51% της νομοθεσίας δεν αξιολογεί τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα.

Στο επίκεντρο της αναπτυξιακής ατζέντας, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, θα πρέπει να βρεθεί η βιομηχανική πολιτική, με ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, των επενδύσεων και της καινοτομίας. Το τρίγωνο «”ενεργειακό κόστος – κόστος πράσινης μετάβασης – διεθνής ανταγωνιστικότητα” βρίσκεται σε προφανή έλλειψη ισορροπίας, εντείνοντας τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης στην Ε.Ε.», σημειώνει ο ΣΕΒ, επισημαίνοντας ότι το 75% των επιχειρήσεων της Ε.Ε. αναφέρει το κόστος ενέργειας ως τη μεγαλύτερη πρόκληση.

Προτείνει επίσης παρεμβάσεις για την ενδυνάμωση της εργασίας με περισσότερες δεξιότητες και ευελιξία, επισημαίνοντας τις ελλείψεις καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι στο 46% των επιχειρήσεων η έλλειψη χεριών με ψηφιακές δεξιότητες περιορίζει τις παραγωγικές δυνατότητες, ενώ η παραγωγικότητα της Ευρώπης υστερεί σε ποσοστό 25% έναντι των ΗΠΑ.

Ζητούμενο παραμένει, τέλος, για τον ΣΕΒ η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε πρωτογενείς ή δευτερογενείς ύλες με ανταγωνιστικό κόστος, παρά τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Ε.Ε. για την αύξηση της ανακύκλωσης και την επαναχρησιμοποίηση υλικών. Το έλλειμμα της Ε.Ε. από την εισαγωγή πρώτων υλών ανέρχεται σε 33,5 δισ. ευρώ. Η υιοθέτηση των αρχών κυκλικής οικονομίας, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στην οικονομία, με καθαρό όφελος 1,8 τρισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT