Ευ. Βενιζέλος: Απέτυχε πλήρως η έφοδος ΣΥΡΙΖΑ

Ευ. Βενιζέλος: Απέτυχε πλήρως η έφοδος ΣΥΡΙΖΑ

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Στην τριπλή γραμμή σκληρής επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ, ανάγκης για ριζικές αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική και ταχείας προώθησης των διαδικασιών για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς επέμεινε και χθες ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την κοινή συνεδρίαση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος, αφού γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο το μεσημέρι, κατηγόρησε τον κ. Αλ. Τσίπρα για αντικοινοβουλευτική ερμηνεία του Συντάγματος. Συγκεκριμένα, με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Κάρ. Παπούλια, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε εκ νέου τον κ. Τσίπρα ότι ερμηνεύει λανθασμένα το Σύνταγμα, καθώς ζητεί την προκήρυξη εκλογών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αρμοδιότητα την οποία ο πολιτειακός άρχων έχει απολέσει ήδη από το 1986. Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε στον κ. Τσίπρα κίνητρα εντυπωσιασμού, προκειμένου, όπως είπε, «να κρύψει το αδιέξοδο, να κρύψει το γεγονός ότι απέτυχαν η έφοδος και η επέλαση».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα περί ελλιπούς νομιμοποίησης της κυβέρνησης στο να προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεις, από τον διορισμό διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος έως την άσκηση της οικονομικής πολιτικής, ο κ. Βενιζέλος διερωτήθηκε -σε εμφανώς ειρωνικούς τόνους- αν ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι υπέρ της κυβερνητικής συνεργασίας έστω για κάποια θέματα».

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι κατά την άποψή του «η κοινωνία δεν θέλησε πολιτική κρίση, δεν θέλησε ανατροπή», ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει πως είναι σαφές το μήνυμα των πολιτών, που ζητούν να γίνουν αντιληπτές οι θυσίες τις οποίες έχουν κάνει τα τελευταία οκτώ χρόνια της κρίσης. Επ’ αυτού ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες στις οποίες έχει προβεί το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικός εταίρος, ενώ επισήμανε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, αλλά, αντιθέτως, θα αρθούν οι αδικίες ώστε να αλλάξει συνολικά η περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα. Επισήμανε ιδιαιτέρως την ανάγκη για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας. Επίσης, υπογράμμισε ότι πρέπει να διευρυνθεί η βάση στήριξης της «κυβέρνησης εθνικής ανάγκης», λέγοντας πως δεν είναι δικομματική και έχει ανάγκη τη «συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων». Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ άντεξε και επανέλαβε ότι θα λάβει πρωτοβουλίες «ανοιχτές σε όλους, χωρίς καμία προκατάληψη, χωρίς καμία μικρή μνησικακία». Ως αιχμή προς τον κ. Γ. Παπανδρέου εξελήφθη η αποστροφή του κ. Βενιζέλου ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πως το να είναι κάποιος μέλος της παράταξης σημαίνει «είμαι ένα ενεργό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που δίνω μάχες και θέλω με την ψυχή μου να κερδίζει, να στέκεται η παράταξή μου». Ο κ. Βενιζέλος, τέλος, επισήμανε ότι θα προχωρήσει σε προσωπικές επαφές με άτομα από την ευρύτερη παράταξη.

Διαφωνίες για την Κεντροαριστερά

 

Στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, σχεδόν όλοι συμφώνησαν στα βασικά συμπεράσματα του κ. Βενιζέλου. Οτι, δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ άντεξε, η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στον κ. Αλ. Τσίπρα, ενώ δόθηκε μήνυμα σταθερότητας για την κυβέρνηση. Αντιθέτως, αρκετά από τα στελέχη που παρευρέθησαν χθες στη συνεδρίαση των οργάνων διαφώνησαν με την αφήγηση του κ. Βενιζέλου για την Κεντροαριστερά και συγκεκριμένα με την απόφαση, για την οποία δεν είχε ενημερωθεί σχεδόν κανένας στο ΠΑΣΟΚ, για συνέδριο της παράταξης τον ερχόμενο Οκτώβριο. Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε χθες στη συγκεκριμένη άποψη και βρήκε αρκετούς υποστηρικτές, ανάμεσα στους οποίους οι κ.κ.κ. Τ. Ρήγας, Π. Κουκουλόπουλος, Λ. Γρηγοράκος, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Χαρά Κεφαλίδου.

Αντιθέτως, στελέχη όπως οι κ.κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Φώφη Γεννηματά και Κ. Σκανδαλίδης επέμειναν ότι, πριν από οποιαδήποτε κίνηση συζήτησης με τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη συνένωση του ΠΑΣΟΚ. Και τάχθηκαν υπέρ διεξαγωγής συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και όχι της λεγόμενης παράταξης. Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην ανάγκη να γίνει συνέδριο της παράταξης. Αν και συμφώνησαν όλοι ότι κορμός της δημοκρατικής παράταξης είναι το ΠΑΣΟΚ, δεν υπήρξε τελική συμφωνία περί του τρόπου με τον οποίο θα διεξαχθεί το προαναγγελθέν από τον κ. Βενιζέλο συνέδριο. «Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς δεν πρέπει να γίνει στις στάχτες του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης. Η κ. Γεννηματά, όπως και αρκετά ακόμη στελέχη, εξέφρασε την άποψη ότι το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε χάρη στην αλλαγή στρατηγικής της τελευταίας εβδομάδας, όταν δηλαδή συσπειρώθηκε το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα επισήμανε ότι «το 8% είναι το DNA του ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Σκανδαλίδης ζήτησε επίσης να δημιουργηθεί μια επιτροπή περαιτέρω αποτίμησης των εκλογικών αποτελεσμάτων, πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή από τον κ. Βενιζέλο. Ο κ. Καρχιμάκης αντιτάχθηκε, επίσης, στο ενδεχόμενο ενός συνεδρίου «Ελιάς» και ζήτησε «συνέδριο ΠΑΣΟΚ, αλλαγής πολιτικής κι αριστερού χάρτη». Αλλαγή πολιτικής ζήτησε και ο κ. Θ. Μωραΐτης, ο οποίος εκτίμησε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να αναγνωσθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως «η τελευταία ευκαιρία που μας δίνουν οι πολίτες». Σε εμφανώς πιο χαλαρούς τόνους, ο κ. Φίλ. Σαχινίδης παρατήρησε ότι «η κοινωνία μάς έδωσε το φιλί της ζωής και θα πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν ήταν στην πραγματικότητα το φιλί του αποχαιρετισμού».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή