Η διαρροή, η διάψευση και ο γρίφος Στουρνάρα

Η διαρροή, η διάψευση και ο γρίφος Στουρνάρα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών μετά διαρροές συνεργατών του κ. Γιάννη Στουρνάρα, που τον ήθελαν να είναι δυσαρεστημένος με την κριτική που του ασκείται και έτοιμο να αποχωρήσει από το υπουργείο.

Ο κ. Στουρνάρας προχώρησε σε διάψευση των διαρροών, δηλώνοντας μέσω Αθηναϊκού Πρακτορείου πως συνεχίζει στο υπουργείο. Ωστόσο σε τρίτο (!) τηλεγράφημα του ΑΠΕ για το ίδιο θέμα, επαναλαμβανόταν πως ο υπουργός είναι ενοχλημένος, «στα όρια της δυσαρέσκειας», με την πολεμική που δέχεται. Συνεργάτες του, μάλιστα, υπενθύμιζαν ότι τον κ. Στουρνάρα τον κάλεσαν, στα πρόθυρα της κατάρρευσης της οικονομίας, τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης προκειμένου να εφαρμόσει μια δύσκολη πολιτική.

Η… μερική διάψευση εκ μέρους του κ. Στουρνάρα ήλθε -σύμφωνα με πληροφορίες- αφού τα δημοσιεύματα περί ενόχλησής του είχαν προκαλέσει την έντονη δυσφορία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πληροφορήθηκε τα καθέκαστα όταν προσγειώθηκε στις Βρυξέλλες όπου μετέβη για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, μαζί με τον κ. Ευ. Βενιζέλο. Πληροφορίες κάνουν λόγο για επικοινωνία μεταξύ οδού Νίκης και Βρυξελλών, αν και στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά επιχειρούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, σημειώνοντας ότι είχαν τηλεφωνική συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών για τρέχοντα θέματα και αποδίδοντας τα λεγόμενα σε… δημοσιογραφικές υπερβολές.

Ωστόσο, οι χθεσινές εξελίξεις δεν είναι άσχετες με τον σχεδιαζόμενο από τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο (σ.σ.: συναντώνται αύριο στο Μαξίμου) ανασχηματισμό της κυβέρνησης, κομβικό ρόλο στον οποίο θα έχει η διατήρηση ή μη του χαρτοφυλακίου από τον κ. Στουρνάρα. Γαλάζια στελέχη επιχειρούσαν να ερμηνεύσουν την, κατ’ αυτούς, απρόκλητη διαρροή εκ μέρους των συνεργατών του υπουργού, σημειώνοντας πως τις τελευταίες ημέρες δεν του έχει ασκηθεί κριτική επί προσωπικού, ενώ και όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός περί αποκατάστασης αδικιών και βελτίωσης του φορολογικού μηχανισμού είναι παραδοχές και του ίδιου του κ. Στουρνάρα. Προσέθεταν, δε, ότι ήταν ο υπουργός που ακύρωσε την πρωτοβουλία του κ. Χ. Θεοχάρη για τη φορολόγηση των αποδόσεων των ομολόγων, που είχε προκαλέσει ανησυχία στη διεθνή αγορά. Οι ίδιες πηγές συνέδεαν τη χθεσινή ένταση με τα σενάρια αντικατάστασης του υπουργού Οικονομικών στον επικείμενο ανασχηματισμό, προκειμένου να φανεί ότι η «κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα της κάλπης», αλλά και την ανοικτή συζήτηση για τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου μεταξύ των υποψηφίων φέρεται να είναι και ο υπουργός Οικονομικών.

Η χθεσινή εξέλιξη, που λίγο έλειψε να οδηγήσει εσπευσμένα σε ανασχηματισμό, τελικά μάλλον ωθεί τις αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος σε δεύτερο χρόνο ώστε αφενός να μη δοθεί η εικόνα ότι η κυβέρνηση υπεραντιδρά στο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, αφετέρου δε η αντικατάσταση του κ Στουρνάρα -αν γίνει φυσικά- να μην εκληφθεί ως «άδειασμα» λόγω των χθεσινών. Ως προς τον χρόνο εκδήλωσης της πρωτοβουλίας, καίτοι στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά επικαλούνταν την εν εξελίξει ελληνική προεδρία στην Ε.Ε., πριν από την ολοκλήρωση της οποίας δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές, άλλες πηγές επέμεναν ότι οι αλλαγές είναι ζήτημα χρόνου και, πάντως, δεν μπορούν να αναβληθούν επί μακρόν. Επικαλούνταν, άλλωστε, προς τούτο και το γεγονός ότι η σχετική συζήτηση αποκτά, πλέον, δική της δυναμική, απειλώντας με αποσυντονισμό την κυβέρνηση.

Κρίσιμη παράμετρος είναι, όπως προαναφέρθηκε, και η επικείμενη απόφαση της κυβέρνησης για το πρόσωπο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αν δηλαδή θα παραμείνει ο κ. Γ. Προβόπουλος ή αν θα επιλεγεί άλλος. Η κυβέρνηση καλείται να λάβει τη σχετική απόφαση εντός των επόμενων 10 ημερών και είναι βέβαιο ότι αυτή θα επηρεάσει και τη σύνθεσή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT