Ακέφαλη η ΚΟΘ, στον αέρα η νέα σεζόν

Ακέφαλη η ΚΟΘ, στον αέρα η νέα σεζόν

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακέφαλη παραμένει εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, καθώς η θητεία του Αλέξανδρου Μυράτ έληξε στις 8 Μαΐου, ενώ εξακολουθεί να εκκρεμεί ο διορισμός νέου καλλιτεχνικού διευθυντή από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μέχρι στιγμής, το προσωπικό της ΚΟΘ δεν έχει λάβει καμία εξήγηση για την καθυστέρηση, παρά μόνον την ανεπίσημη ενημέρωση ότι το όνομα του διευθυντή θα ανακοινωθεί σύντομα. Αντίθετα, η τοποθέτηση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών είχε ανακοινωθεί στις 9 Μαΐου, μόλις μία μέρα μετά τη λήξη της θητείας του Βασίλη Χριστόπουλου.

Ηδη από τον περασμένο Μάρτιο, ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων της Ορχήστρας είχε αποστείλει επιστολή στο υπουργείο, ζητώντας την προκήρυξη της θέσης του καλλιτεχνική διευθυντή μέσω ανοιχτού διαγωνισμού ή μία επίσημη πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος – «όπως συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες ορχήστρες του εξωτερικού», υπογραμμίζει ο μουσικός και πρόεδρος του Συλλόγου, Χαράλαμπος Χειμαριός. Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι οι μουσικοί της Ορχήστρας επιλέγονται μέσω μιας ιδιαίτερα αυστηρής, διαφανούς και σωστά δομημένης διαδικασίας αξιολόγησης – εν αντιθέσει με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, ο οποίος είθισται να διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό. Η επιστολή ουδέποτε απαντήθηκε, προς απογοήτευση των υπαλλήλων της ΚΟΘ, οι οποίοι αισθάνονται ότι το υπουργείο ουσιαστικά τους αγνοεί. Αναπάντητες είχαν μείνει και οι παλαιότερες προσκλήσεις που είχε απευθύνει η διοίκηση της Ορχήστρας προς το ΥΠΠΟΑ, ζητώντας να γίνει αξιολόγηση του έργου της.

Πάντως, χάρη στη συνειδητή προσπάθεια των εργαζομένων της, η λειτουργία της ΚΟΘ δεν έχει διαταραχθεί, με τις συναυλίες να πραγματοποιούνται κανονικά και τις αποφάσεις για πρακτικά ζητήματα να λαμβάνονται κατά το δυνατόν συλλογικά και σε συνεννόηση με τη διοικητική διεύθυνση. Ετσι, την επόμενη Παρασκευή το φιλόμουσο κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα πρόγραμμα με έργα Μπετόβεν και Μπραμς, σε διεύθυνση του Γάλλου αρχιμουσικού Philippe Forget και με σολίστ τον διακεκριμένο πιανίστα Γιώργο Λαζαρίδη. Ακόμη, κανονικά θα διεξαχθεί η μεθαυριανή εμφάνιση της ΚΟΘ υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της φωτογραφικής έκθεσης «Λόγος V-Αφηγήσεις της πόλης» Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Εντούτοις, υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να κλείσει ο προγραμματισμός της νέας σεζόν, κάτι που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στις συνεργασίες με μαέστρους και σολίστ. Επισήμως, η τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδος λήγει στις 21 Ιουνίου, ενώ σύμφωνα με τον κ. Χειμαριό, ο προγραμματισμός για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον Απρίλιο και το πρόγραμμα του πρώτου εξαμήνου του 2015 να βρίσκεται σε στάδιο τελικού σχεδιασμού. Ελπίδα του προσωπικού της ΚΟΘ είναι πως ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής θα είναι αντάξιος του επιπέδου της Ορχήστρας.

Τον διορισμό του καταξιωμένου αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου ως καλλιτεχνικού διευθυντή της –επίσης ακέφαλης– Ορχήστρας των Χρωμάτων ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας το υπουργείο Πολιτισμού. Η θέση παρέμενε κενή από το 2010, όταν ο Γιώργος Κουρουπός παραιτήθηκε εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η Ορχήστρα. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα υπέβαλε την παραίτηση του και ο Μίλτος Λογιάδης, ο οποίος εκτελούσε καθήκοντα διευθυντή, ενώ η τελευταία συναυλία του συνόλου δόθηκε τον περασμένο Μάιο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η διοίκηση του ΥΠΠΟΑ δεσμεύθηκε για την επίλυση των θεμάτων που αφορούν συνολικά την Ορχήστρα των Χρωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT