Αγοράστε μετοχές στο «αστικό χωριό»

Αγοράστε μετοχές στο «αστικό χωριό»

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια επανάσταση στον χώρο της κατοικίας ή μια συμβιβαστική λύση για όσους δεν θα καταφέρουν ποτέ να αγοράσουν το δικό τους σπίτι; Ισως και τα δύο, αφού ως γνήσιο τέκνο μιας διάσημης σουηδικής πολυεθνικής, το εργαστήριο Space10 αναζητεί τη χρυσή τομή ανάμεσα στην πρωτοπορία και στη μαζική παραγωγή.

Πάντως, το Urban Village Project, για τις ανάγκες του οποίου το Space10 συνεργάστηκε με το δανέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο EFFEKT, έχει ως βασική αρχή την έννοια της συνύπαρξης. Αυτό, αν μη τι άλλο, το καθιστά επίκαιρο, δεδομένου ότι η μοναξιά αποτελεί απλώς την άλλη όψη της ζωής σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη. Το «Αστικό χωριό» έχει ως στόχο τη δημιουργία κοινοτήτων, τα μέλη των οποίων θα καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες, όπως η μετακίνηση, η φροντίδα των μικρών παιδιών και μέρος της διατροφής τους, μέσω της συμμετοχής σε συλλογικές δομές.

Το εγχείρημα, το οποίο μόλις παρουσιάστηκε στα κεντρικά του ΙΚΕΑ στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της εταιρείας με τον μεγαλόπνοο τίτλο «Ημέρες Δημοκρατικού Ντιζάιν», δεν συνιστά πολιτική διακήρυξη: Οι κάτοικοι του «χωριού» δεν καλούνται να ασπαστούν την κοινοκτημοσύνη, ούτε να κόψουν τους δεσμούς με την προηγούμενη ζωή τους.

Μοναδική προϋπόθεση για την εγκατάστασή τους θα είναι η αγορά «μετοχών» ακινήτων της κοινότητας, τις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να εξαργυρώσουν αργότερα. Οι τιμές ενοικίασης των ξύλινων, τυποποιημένων και ανακυκλώσιμων διαμερισμάτων θα είναι χαμηλές και θα καλύπτουν το κόστος θέρμανσης, ηλεκτρισμού, ύδρευσης, συντήρησης και χρήσης των δημόσιων χώρων (με επιπλέον χρεώσεις για διατροφή, αθλητισμό κ.ο.κ.), ενώ όσοι ενοικιαστές το επιθυμούν θα μπορούν να συγκεντρώνουν μετοχές σταδιακά ώστε να γίνουν ιδιοκτήτες ή και να «ανταλλάσσουν» κατοικίες με άλλα μέλη.

Προς το παρόν, δεν έχει ανακοινωθεί αν και πότε το Urban Village θα γίνει πραγματικότητα, ούτε αν τα διαμερίσματα θα διατίθενται συσκευασμένα με οδηγίες συναρμολόγησης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή