Βελτίωση μεγεθών για τα ΕΛΠΕ

Βελτίωση μεγεθών για τα ΕΛΠΕ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Bελτίωση αποτελεσμάτων σε όλες τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες εμφάνισαν τα ΕΛΠΕ το πρώτο τρίμηνο του 2014, παρά το δυσμενές ευρωπαϊκό περιβάλλον διύλισης. Ειδικότερα, οι καθαρές ζημιές του ομίλου συρρικνώθηκαν στα 38 εκατ. ευρώ έναντι 78 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 51 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 35% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013. Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, επηρεάστηκαν θετικά από την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας του διυλιστηρίου Ελευσίνας, την αναδιοργάνωση των εταιρειών λιανικής εμπορίας στην Ελλάδα ΕΚΟ και Ελληνικά Καύσιμα (ΒP), τη μείωση κόστους σε όλες τις βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Οι συνολικές πωλήσεις προϊόντων πετρελαίου ανήλθαν σε 2,8 εκατ. τόνους με τις εξαγωγές να διαμορφώνονται στο 50%.

Στον τομέα της διύλισης, οι εξαγωγές, στο 1,4 εκατ. τόνους, αυξημένες κατά 7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013, υπερκάλυψαν τη μείωση στην εσωτερική αγορά, οδηγώντας τις συνολικές πωλήσεις στα 2,8 εκατ. τόνους (+1%). Η ζήτηση για καύσιμα κίνησης στο πρώτο τρίμηνο του έτους διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, επιβεβαιώνοντας την τάση σταθεροποίησης που διαμορφώθηκε στο β΄ εξάμηνο του 2013. Η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης κατά 15%, λόγω ηπιότερων καιρικών συνθηκών και υψηλού ΕΦΚ, οδήγησε τη συνολική ζήτηση για καύσιμα στην εσωτερική αγορά σε ποσοστό 4% χαμηλότερα από πέρυσι. Τη θετική συνεισφορά του διυλιστηρίου Ελευσίνας, που παρά το προσωρινό σταμάτημα (shut-down) βελτίωσε τα περιθώριά του, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γιάννης Κωστόπουλος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Σχετικά με την έκδοση του δολαριακού ευρωομολόγου, τόνισε ότι συνεχίστηκε η διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης και μείωσης του συναλλαγματικού κινδύνου από διακυμάνσεις της ισοτιμίας ευρώ- δολαρίου με χαμηλό κόστος. Ο κ. Κωστόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στην πρόσφατη υπογραφή της σύμβασης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο, τονίζοντας ότι ο όμιλος επαναδραστηριοποιείται στον κλάδο στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT