Οδικός χάρτης μείωσης των φόρων

Οδικός χάρτης μείωσης των φόρων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οδικό χάρτη» για τη σταδιακή μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών προανήγγειλε, χθες, από το βήμα της Ετήσιας Συνέλευσης του ΣΕΒ ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Λίγα 24ωρα μετά την εκλογική μάχη της Κυριακής, ο πρωθυπουργός επέλεξε να ξεδιπλώσει τη στρατηγική του στόχευση για την επόμενη περίοδο και να μην εγκλωβιστεί στην πολιτική αντιπαράθεση, χωρίς βεβαίως να αποφύγει να βάλει κατά του κ. Αλ. Τσίπρα, ιδίως για την προσπάθειά του να θέσει υπό πολιτική ομηρία την κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς αναγνώρισε τη φορολογική επιβάρυνση νοικοκυριών και, εν προκειμένω, επιχειρήσεων, επαναλαμβάνοντας πως «η μείωση όλων των φορολογικών βαρών είναι το πιο χειροπιαστό όνειρό μου για την Ελλάδα του αύριο». Εμφανίστηκε δε έτοιμος να παρουσιάσει, το φθινόπωρο, συνολικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει βήμα βήμα και ανά έτος τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, βάσει και των δημοσιονομικών στόχων. Οι αναφορές αυτές του κ. Σαμαρά έχουν αποδέκτες όχι μόνον τους πολίτες, αλλά και σημαντικό αριθμό πολιτικών στελεχών που, στον απόηχο και του εκλογικού αποτελέσματος, ζητούν βελτιώσεις στις ασκούμενες οικονομικές και φορολογικές πολιτικές κάνοντας λόγο για τη μεσαία τάξη που ασφυκτιά από τα φορολογικά βάρη.

«Αλαζών ο Τσίπρας»

Από το βήμα του ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός απάντησε ευθέως και στην πρωτοφανή «προειδοποίηση» του κ. Τσίπρα προς την κυβέρνηση να μη διαπραγματευθεί το χρέος ή να μην αποφασίσει μόνη της σε κρίσιμα θέματα, όπως ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ή ο επίτροπος στην Κομισιόν. Ο πρωθυπουργός απέρριψε ως πολιτικά και συνταγματικά παράδοξη τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του, σχολιάζοντας πως «απέκτησε τη χειρότερη αλαζονεία της εξουσίας, χωρίς καν να αποκτήσει την εξουσία». «Αν δεχόταν κανείς τέτοιους ισχυρισμούς κάθε φορά που θα είχαμε «ενδιάμεσες εκλογές» για οποιονδήποτε λόγο, θα υπήρχε αμφισβήτηση και για την πλειοψηφία της Βουλής! Αυτά που ισχυρίζεται η αντιπολίτευση δεν δημιουργούν ακυβερνησία μόνο σήμερα. Δημιουργούν μόνιμη ακυβερνησία!», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος, αν και εμφανίστηκε θετικός να ακούσει την άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προφανώς διατηρεί για την κυβέρνηση το δικαίωμα της απόφασης και υλοποίησης. «Αν θέλουν να συμβάλουν με την άποψή τους, καλώς… Ομως, δεν θα μας κουνάνε στο δάχτυλο και δεν θα κάνουν εκβιασμούς στη χώρα. Εγώ την Ελλάδα θα την προχωρήσω μπροστά και ακυβερνησία δεν πρόκειται να αφήσω να υπάρξει…», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Την ίδια στιγμή, συγκροτημένα, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να… καταπνίξει κάθε συζήτηση περί του επικείμενου ανασχηματισμού –με κεντρικό πρόσωπο τον κ. Γ. Στουρνάρα– καθώς είναι σαφές ότι η επίμονη αναπαραγωγή σεναρίων εγκλωβίζει την κυβέρνηση και περιορίζει τα περιθώρια χειρισμών του κ. Σαμαρά. Από την πλευρά της Ν.Δ. απορρίπτονται και οι εισηγήσεις του κ. Βενιζέλου για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του μπόνους των 50 εδρών, σημειώνοντας πώς ακόμη και σε μια κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να υπάρχει ένας βασικός κορμός εδρών και όχι κατακερματισμός δυνάμεων.

Οι δύο, κατασταλτικές, παρεμβάσεις του Μαξίμου συνδέονται, εμφανώς, με την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ευ. Βενιζέλο. «Οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται ούτε μπορούν να επιβληθούν…», σχολίαζε χθες στην «Κ» στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, χωρίς να αρνείται πως το μήνυμα απευθύνεται και προς στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διακινούσαν ότι οι αλλαγές θα γίνουν εντός του Σαββατοκύριακου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή