Ισορροπίες με τη νέα ηγεσία ΣΕΒ αναζητεί ο Τσίπρας

Ισορροπίες με τη νέα ηγεσία ΣΕΒ αναζητεί ο Τσίπρας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ομιλία του κ. Αλέξη Τσίπρα, χθες, στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, συνοδεύθηκε από αλλαγή στο τιμόνι του Συνδέσμου. Τον κ. Δημ. Δασκαλόπουλο διαδέχθηκε ο κ. Θεόδ. Φέσσας και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένουν να δουν πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις τους με τη νέα ηγεσία του επιχειρηματικού φορέα, με τον κ. Τσίπρα να ζητεί στην ομιλία του «ειλικρινή συνεργασία» για μια «λειτουργική, θεσμική σχέση» με τον ΣΕΒ. Ο αρμόδιος τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης γνώρισε τον νέο πρόεδρο του ΣΕΒ μόλις χθες. Πέραν του κ. Σταθάκη, τις επαφές με τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας διαχειρίζονται από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο εποπτεύων των τομεαρχών Γ. Δραγασάκης, ενώ ανά επιχειρηματικό τομέα ενεργοποιείται ο αρμόδιος τομεάρχης, όπως ο κ. Ανδρ. Ξανθός, τομεάρχης Υγείας, που διατηρεί την επαφή με τους φαρμακοβιομηχάνους ή ο κ. Στ. Σαμοΐλης, για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ, προ διετίας, αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα, ήταν ο κ. Δασκαλόπουλος που έκανε το πρώτο βήμα προσέγγισης, αναγνωρίζοντας τη θεσμική του υπόσταση ως κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το οποίο θα έπρεπε να αποκατασταθούν δίαυλοι επικοινωνίας και όχι να δαιμονοποιηθεί. Η πρόσκληση προς τον κ. Τσίπρα πριν από περίπου ένα χρόνο να μιλήσει για πρώτη φορά σε γενική συνέλευση του ΣΕΒ προκάλεσε εντύπωση, ενώ η προσέγγιση με τον κ. Δασκαλόπουλο επιβεβαιώθηκε τον Ιούλιο του 2013, με την επιστολή που απηύθυνε προς τον κ. Τσίπρα, χαιρετίζοντας τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα. Η διάθεση της Κουμουνδούρου να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας επιβεβαιώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, με τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα σε εκδήλωση του ΣΕΒ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι, καθώς η οικονομική τους πρόταση για υπέρβαση της κρίσης εστιάζει στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού τομέα, η διαρκής «συνομιλία» με τους εκπροσώπους των βιομηχάνων είναι αναγκαία, πολύ περισσότερο, δε, που, πέραν ορισμένων συγκλίσεων, καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις για τις πολιτικές που απαιτείται να υιοθετηθούν. Οι σημαντικότερες αποκλίσεις εστιάζονται στα εργασιακά και στην απόλυτη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και στην εισαγωγή της ιδιωτικής ασφάλισης στην αγορά εργασίας, αλλά και στην επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι επαφές της τελευταίας διετίας με τον ΣΕΒ, αλλά και κλαδικά με διαφόρους τομείς της βιομηχανίας, συνέβαλαν στην υπέρβαση μιας αρχικής αμοιβαίας καχυποψίας και αμηχανίας. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι τάχθηκαν υπέρ της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στο θέμα των γενοσήμων, όπως και υπέρ του αιτήματος για φθηνότερη ενέργεια στη βαριά βιομηχανία. Αξιολογώντας, τέλος, τη χθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα, στον ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι σε σχέση με τις πρώτες ομιλίες του έναντι επιχειρηματικού κοινού έχει υιοθετήσει πολύ πιο σαφή λόγο, μεγαλύτερη «καθαρότητα» και έχει αντικαταστήσει την παράθεση θεωρητικού πλαισίου με την αναφορά συγκεκριμένων μέτρων και προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT