Τα πρόσωπα και το παρασκήνιο στις πρυτανικές εκλογές

Τα πρόσωπα και το παρασκήνιο στις πρυτανικές εκλογές

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την αλλαγή της ηγεσίας στον πρυτανικό θώκο στα δύο αρχαιότερα ιδρύματα της χώρας -το Καποδιστριακό και το Μετσόβιο- δίνεται τη Δευτέρα, με την επίσημη διεθνή πρόσκληση για τις πρυτανικές εκλογές, την οποία θα απευθύνουν τα Συμβούλια των δύο ιδρυμάτων προς τους ενδιαφερόμενους πανεπιστημιακούς. Ηδη στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης οι τρεις υποψήφιοι έχουν επιλεγεί από το Συμβούλιο και οδεύουν στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Σύμφωνα με την προκήρυξη των εκλογών που έγινε χθες, η δημόσια ακρόαση των τριών υποψηφίων ενώπιον της πανεπιστημιακής κοινότητας θα οργανωθεί στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ την Τρίτη 10 Ιουνίου, δηλαδή δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, όπως ορίζει ο νόμος-πλαίσιο 4009/11. Στον αντίποδα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο αποκλεισθείς από το Συμβούλιο, κ. Ανδρέας Γιαννακουδάκης, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της πράξης αποκλεισμού του.

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 2 Ιουνίου έως και την Τετάρτη 18 Ιουνίου θα πρέπει να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους οι πανεπιστημιακοί που ενδιαφέρονται για τη θέση του πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ. Τα Συμβούλια των δύο ιδρυμάτων θα προχωρήσουν στη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος προς την πανεπιστημιακή κοινότητά τους αλλά και προς τους Ελληνες πανεπιστημιακούς του εξωτερικού οι οποίοι μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα όπως ορίζει ο νόμος.

Βέβαια, παρότι η προθεσμία αρχίζει τη Δεύτερα, ήδη έχουν εκδηλωθεί οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι στα άλλα δύο ιδρύματα:

• Στο ΕΚΠΑ έχουν δηλώσει ανοιχτά την πρόθεσή τους να θέσουν υποψηφιότητα ο κ. Ναπολέων Μαραβέγιας (Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών), ο κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης (Ιατρική Σχολή) και ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης (Νομική Σχολή). Δεν αποκλείεται να υπάρξει και ακόμη μία υποψηφιότητα από την Ιατρική και ίσως από τη Φιλοσοφική Σχολή.

• Στο ΕΜΠ υποψηφιότητα αναμένεται να θέσουν ο κ. Ιωάννης Γκόλιας (Πολιτικοί Μηχανικοί), ο κ. Βασίλης Μάγκλαρης (Μηχανικοί Η/Υ), η κ. Τόνια Μοροπούλου (Χημικοί Μηχανικοί) και ο κ. Δημήτρης Τσαμάκης (Μηχανικοί Η/Υ). Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι θα υπάρξουν υποψηφιότητες από ομάδα πανεπιστημιακών που ανήκει στον κεντρώο πολιτικό χώρο αλλά και από πανεπιστημιακούς της Αριστεράς που αντιτίθενται στον νόμο 4009, ώστε εάν το Συμβούλιο απορρίψει την υποψηφιότητα, να διαμαρτυρηθούν για αντιδημοκρατικότητα του νόμου.

Μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας, η τριμελής εφορευτική επιτροπή στα δύο ΑΕΙ θα κρίνει τα τυπικά προσόντα των υποψήφιων πρυτάνεων και μετά οι εκλόγιμοι υποψήφιοι θα περάσουν από «συνέντευξη» από το Συμβούλιο, το οποίο θα προκρίνει έως τρεις. Σύμφωνα με τον νόμο 4009/11, για να προκριθεί κάποιος, πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον τα 2/3 των ψήφων των 14 μελών του Συμβουλίου. Ετσι, εάν ένας υποψήφιος συγκεντρώσει δέκα ψήφους προκρίνεται, ενώ με εννιά ψήφους αποκλείεται.

Κατόπιν οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι θα «ανακρίνουν» τους υποψήφιους πρυτάνεις σε δημόσια ακρόαση στα δύο ιδρύματα λίγο πριν από τις εκλογές, που θα διοργανωθούν τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου. Μάλιστα, πρόθεση του προέδρου του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ και καθηγητή του MIT των ΗΠΑ, Δημήτρη Μπερτσιμά, είναι η δημόσια ακρόαση να είναι διήμερη για την καλύτερη ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Αριστοτέλειο

Την ίδια στιγμή, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Συμβούλιο επέλεξε τους τρεις, μεταξύ συνολικά πέντε υποψηφίων, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις εκλογές που ορίστηκαν, σύμφωνα με τη χθεσινή επίσημη προκήρυξη, στις 12 Ιουνίου με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Το Συμβούλιο προέκρινε τον κ. Ιωάννη Παπαδογιάννη (έλαβε 12 ψήφους μεταξύ των 14 μελών του Συμβουλίου), τον κ. Στέργιο Λογοθετίδη (11 ψήφους) και τον κ. Περικλή Μήτκα (10 ψήφους). Αντίθετα, ο κ. Ανδρέας Γιαννακουδάκης, που έλαβε 2 ψήφους, και ο κ. Ιωάννης Παντής (1 ψήφο) αποκλείστηκαν, με αποτέλεσμα να αντιδράσουν. Να σημειωθεί ότι ο κ. Παντής είναι νυν αντιπρύτανης ενώ ο κ. Γιαννακουδάκης είχε εκλεγεί στο Συμβούλιο αλλά παραιτήθηκε για να θέσει υποψηφιότητα για πρύτανης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT