Αποχώρηση Ευ. Βενιζέλου ζητεί ο Μωραΐτης

Αποχώρηση Ευ. Βενιζέλου ζητεί ο Μωραΐτης

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποχώρηση του κ. Ευ. Βενιζέλου από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ζήτησε χθες με άρθρο του ο βουλευτής του κόμματος κ. Θ. Μωραΐτης, ο οποίος είναι και ο πρώτος που ζητεί ευθέως τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Ο κ. Μωραΐτης τονίζει ότι «απαιτείται νέα ηγεσία στην παράταξη, η οποία να εμπνέει, να ενώνει και να διευρύνει». Μάλιστα, καταγράφει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ως «τρίτη συνεχόμενη ήττα μέσα σε ένα περιβάλλον νικηφόρων αποτελεσμάτων της παράταξης σε κάλπες κοινωνικών και επιστημονικών φορέων και θετικής καταγραφής στελεχών στις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Αυτή η αποστροφή του κ. Μωραΐτη αποτελεί, βεβαίως, ευθεία αναφορά προς το Τεχνικό Επιμελητήριο και τον Δικηγορικό Σύλλογο, φορείς που εξέλεξαν ως επικεφαλής τους κ. Χρ. Σπίρτζη και Β. Αλεξανδρή, ο πρώτος εκ των οποίων ήδη έχει διαχωρίσει πλήρως τον εαυτό του από τον κ. Βενιζέλο. Εν ολίγοις, ο κ. Μωραΐτης επιχείρησε χθες να παρουσιάσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως αποκομμένο από τη βάση του κόμματος.

Η δημόσια παρέμβαση του κ. Μωραΐτη προκάλεσε, τελικά, την αντίδραση της Χαρ. Τρικούπη, που τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούσε, χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση, πυρά από στελέχη όπως οι κ. Κ. Σκανδαλίδης, Δ. Ρέππας και σε μικρότερο βαθμό η κ. Φώφη Γεννηματά. Η ευθεία προτροπή του κ. Μωραΐτη για αλλαγή προέδρου, και μάλιστα δίχως να κλονιστεί ο κυβερνητικός βίος, οδήγησε τη Χαρ. Τρικούπη σε μια ανακοίνωση στην οποία γίνεται αναφορά για «κάποιους που περίμεναν την εκλογική συντριβή της παράταξης για να διαλύσουν την κυβερνητική σταθερότητα, να ανακόψουν την ασφαλή πορεία της χώρας και να υποτάξουν την παράταξη στο άρμα της λαϊκιστικής ανευθυνότητας». Δίχως να κατονομάζονται τα στελέχη στα οποία απευθύνεται η ανακοίνωση, τους επισημαίνεται η ανάγκη «να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα και να πάψουν να προσβάλλουν τους πολίτες που στάθηκαν δίπλα στην παράταξη, τους υποψηφίους και τα στελέχη που έδωσαν τη μάχη των εκλογών και τελικά την ίδια τη χώρα χάριν της οποίας υπάρχει ιστορικά το ΠΑΣΟΚ». Από τη Χαρ. Τρικούπη έγινε χθες, επίσης, γνωστό ότι ο κ. Βενιζέλος αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση του κ. Σκανδαλίδη για διεξαγωγή συνδιάσκεψης πριν από το συνέδριο της Κεντροαριστεράς. Εμμέσως, ζήτημα αλλαγής προσώπων, δίχως ωστόσο να αναφέρεται στην ηγεσία, έθεσε χθες και ο κ. Φίλ. Σαχινίδης, ο οποίος σε άρθρο του («Εθνος») εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν μπορεί να συνεχίσει ως έχει. Χωρίς, δηλαδή, αλλαγές σε πρόγραμμα, χωρίς ανανέωση σε πρόσωπα». Στην αντίθετη κατεύθυνση, υπέρ της γραμμής του κ. Βενιζέλου παρέμειναν χθες οι κ.κ. Δ. Καρύδης, Ι. Μανιάτης και Εύη Χριστοφιλοπούλου. Ο κ. Καρύδης απέρριψε (ΣΚΑΪ) τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε άρθρο του ο κ. Μανιάτης τάχθηκε υπέρ του ιδρυτικού συνεδρίου της Κεντροαριστεράς με τη συμμετοχή όλων («Ελιά», ΠΑΣΟΚ, «Ποτάμι», ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι, «58» και λοιπές προσωπικότητες του χώρου). Η κ. Χριστοφιλοπούλου επιτέθηκε (Mega) εναντίον των κ. Σκανδαλίδη και Ρέππα, διότι, όπως είπε, δεν ήταν παρόντες κατά την προεκλογική περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή