Το παρασκήνιο της επίσκεψης Ράμα στην Αθήνα

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Ράμα στην Αθήνα

Οι ενστάσεις της ελληνικής πλευράς, η προτροπή για μετάθεση μετά τις ευρωεκλογές και η σύνδεση με τον Φρέντη Μπελέρη

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με το αν η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα στην Αθήνα θα επιτραπεί τελικά, καθώς πλησιάζουν οι ημέρες προς την Κυριακή του Θωμά (12.5), όταν και είναι προγραμματισμένο να μιλήσει σε συγκέντρωση Αλβανών μεταναστών, μελών και φίλων του κόμματός του. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά η συγκέντρωση προγραμματιζόταν να διεξαχθεί στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου, ωστόσο πρόσφατα ο Δήμος ανακάλεσε την άδεια που είχε αρχικά παραχωρήσει, λόγω άλλων δραστηριοτήτων οι οποίες προγραμματίζονται. Ως εκ τούτου αναμένεται να φανεί αν και πού θα μετακινηθεί η εκδήλωση των Αλβανών μεταναστών για τον κ. Ράμα.

Δεδομένου ότι μέχρι χθες δεν είχε φτάσει γραπτό αίτημα τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές για την επίσκεψη (έστω και ανεπίσημη) του κ. Ράμα, δεν έχει ακόμη διατυπωθεί ανοιχτά από την ελληνική πλευρά δήλωση προθέσεων. Ο κ. Ράμα γνωστοποίησε, ανεπισήμως, την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Αθήνα μέσω του εξ απορρήτων συνεργάτη του, Εντρι Φούγκα, που βρέθηκε στην Ελλάδα προ ημερών. Από το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύθηκε στον συνεργάτη του κ. Ράμα ότι δεδομένης της προεκλογικής φάσης την οποία διανύει η Ελλάδα λόγω ευρωεκλογών, θα ήταν προτιμότερη η μετάθεσή της για μετά τις 9 Ιουνίου.

Ηδη από τότε η προτροπή της Αθήνας αγνοήθηκε και ο Αλβανός πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να πραγματοποιήσει την επίσκεψη. Είναι πλέον απολύτως σαφές προς κάθε καλόπιστο παρατηρητή ότι ο κ. Ράμα έλαβε την απόφασή του αμέσως μετά την ανακοίνωση της ένταξης του φυλακισμένου εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Ο συμβολισμός της σχεδιαζόμενης επίσκεψης Ράμα εμπεριέχει και την πρόθεση του Αλβανού πρωθυπουργού, καθώς στις 12 Μαΐου συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από τη σύλληψη του κ. Μπελέρη.

Δεδομένης όμως της φορτισμένης από τα γεγονότα της Χειμάρρας ατμόσφαιρας, το ταξίδι του Ράμα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει προεκλογικά εσωτερική πολιτική σύγκρουση, αναβαθμίζοντας στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης την υπόθεση Μπελέρη. Ή ακόμη και να προκαλέσει αντιδράσεις του βορειοηπειρωτικού στοιχείου στην Αθήνα, κάτι που οπωσδήποτε δεν επιθυμεί η κυβέρνηση.

Πέραν τούτων, διπλωματικές πηγές στα Τίρανα και στην Αθήνα επισήμαιναν ότι η σχεδιαζόμενη επίσκεψη αντικειμενικά μπορεί να έχει και το στοιχείο της επίδειξης δύναμης, με τον Ράμα να επιχειρεί να εργαλειοποιήσει την ψήφο στις ευρωεκλογές των δεκάδων χιλιάδων Αλβανών μεταναστών που έχουν το νόμιμο δικαίωμα του εκλέγειν ως Ελληνες πολίτες, σε απάντηση στην υποψηφιότητα Μπελέρη. Ενα τέτοιο γεγονός, πάντως, ακόμη κι αν ο Ράμα αποφύγει τις αναφορές στις ευρωεκλογές, θα συνιστούσε σε κάθε περίπτωση έμμεση εμπλοκή στη διαδικασία.

Δεδομένης της φορτισμένης από τα γεγονότα της Χειμάρρας ατμόσφαιρας, το ταξίδι του Αλβανού πρωθυπουργού θα μπορούσε να τροφοδοτήσει προεκλογικά εσωτερική πολιτική σύγκρουση.

Προεκλογική εκστρατεία

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας φρόντισε σημειολογικά να ξεκινήσει την πρόωρη προεκλογική εκστρατεία στην αλβανική διασπορά από την Αθήνα –θα ακολουθήσουν η Ρώμη, το Μιλάνο και το Βερολίνο–, έχοντας θέσει εκτός δημαρχίας Χειμάρρας και εσωτερικού πολιτικού παιχνιδιού τον εκλεγμένο δήμαρχο Φρέντη Μπελέρη, όπως εξαρχής ήταν ο στόχος του. Η όλη δικαστική (κατα)δίωξη του Μπελέρη πλησιάζει προς το τέλος με την εκδίκαση εντός του καλοκαιριού της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Κατά τις εκτιμήσεις πολιτικών και διπλωματικών κύκλων στα Τίρανα, ο Μπελέρης θα έχει βγει από τη φυλακή έως τον Αύγουστο. Οχι όμως αθώος και δικαιωμένος, αλλά με μια μικρή έστω ποινή στο μητρώο του, ώστε να μην έχει το δικαίωμα συμμετοχής σε πιθανές νέες εκλογές για τον Δήμο Χειμάρρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να παραμείνει στη θέση του προσωρινού δημάρχου η σημερινή αντιδήμαρχος που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο. Αλλά εάν γίνουν εκλογές, όπως έχει ανακοινώσει ο Ράμα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η κάθοδος του ομογενούς πρώην υπουργού και νυν περιφερειάρχη Αυλώνα, Βαγγέλη Τάβου, ο οποίος ήδη έχει μεταφέρει από τις αρχές του χρόνου τα εκλογικά του δικαιώματα στη Χειμάρρα, από τη Δρόπολη όπου παραδοσιακά πολιτευόταν.

Καθώς δεν θα υπάρξουν επίσημες συναντήσεις, το ενδιαφέρον από την επίσκεψη του Εντι Ράμα στην Αθήνα εστιάζεται στην ομιλία του στους απόδημους Αλβανούς και στις αναπόφευκτες(;) αναφορές στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και στα της ελληνικής μειονότητας, με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Χειμάρρα. Το (αλαζονικό) αίσθημα του «θριαμβευτή» στη «μάχη της Χειμάρρας» θα συνοδεύει τον Εντι Ράμα και στην Αθήνα, αφού εκ χαρακτήρος δύσκολα θα μπορέσει να το τιθασεύσει.

Η επόμενη μέρα

Ωστόσο, το ερώτημα της επόμενης μέρας στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και στην τύχη της ελληνικής μειονότητας, μετά το διαφαινόμενο πέρας, σε δικαστικό και δημοτικό τουλάχιστον επίπεδο, της «επένδυσης Μπελέρη», τίθεται εκ των πραγμάτων. Μένει να δούμε αν και ποια θα είναι τα πρώτα βήματα και από τις δύο πλευρές, για την εκτόνωση της έντασης και την επαναφορά των διμερών σχέσεων σε τροχιά αποκατάστασης.

Η πολιτικοδιπλωματική σύγκρουση για τη δημαρχία της Χειμάρρας έφερε τις διμερείς σχέσεις στο χειρότερο σημείο από την πολύκροτη δίκη των πέντε στελεχών της Ομόνοιας, τον Αύγουστο του 1994, οπότε είχαν φτάσει στα πρόθυρα της ρήξης. Χρειάστηκε τότε η παρασκηνιακή κινητοποίηση του αμερικανικού παράγοντα (Χόλμπρουκ – Σίφτερ) για να ανοίξουν και πάλι οι δίαυλοι επικοινωνίας και να «λιώσουν τα χιόνια».

Πάντως, η εξέλιξη των πραγμάτων δείχνει να δικαιώνει όσους εκ τους έχοντες την ευθύνη διαχείρισης της κρίσης (Γιώργος Γεραπετρίτης, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου) στο ΥΠΕΞ, οι οποίοι, όπως έχει γραφτεί, υποστήριζαν –μη έχοντες καμία εμπιστοσύνη στα περί δίκαιης δίκης στην Αλβανία– την ανάγκη συνεννόησης με τα Τίρανα για την άμεση αποφυλάκιση Μπελέρη και την εξεύρεση προσώπου κοινής αποδοχής για τη δημαρχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή