Εντός και Εκτός: Το δίλημμα της Αθήνας για τον Ράμα

Εντός και Εκτός: Το δίλημμα της Αθήνας για τον Ράμα

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή το ευρωψηφοδέλτιο του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ ή DEB), το οποίο κατέρχεται στους κόλπους της Ελεύθερης Ευρωπαϊκής Συμμαχίας (EFA). Από τα ενδιαφέροντα στιγμιότυπα της εκδήλωσης ήταν η παρουσία, στην πρώτη σειρά των καθημένων, του βουλευτή Ροδόπης της Νέας Αριστεράς Οζγκιούρ Φερχάτ, δίχως, βεβαίως, να ανοίξει –ενδοκομματικά– ούτε ρουθούνι. Πέρα από το γεγονός ότι οι υποψήφιοι του ΚΙΕΦ φωτογραφίζονται με σημαίες του κόμματός τους, της Ε.Ε. και της EFA (αλλά όχι ελληνική, λες και το κόμμα εδρεύει κάπου εκτός Ε.Ε.), είναι πολύ ενδιαφέρον ότι άπαντες διαφημίζουν τις σπουδές τους στη γειτονική Τουρκία.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα προκύψει ένα πολύ ενδιαφέρον δίλημμα στην κυβέρνηση: αν θα επιτραπεί στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα να επισκεφθεί την Αθήνα για προεκλογικούς σκοπούς, ήτοι να κάνει καμπάνια εναντίον της Ελλάδας, στην πρωτεύουσα, ενόψει των ευρωεκλογών. Αναλογίες υπάρχουν. Στη Γερμανία έχουν ήδη ακυρωθεί πολλές συγκεντρώσεις του τουρκικού κόμματος DAVA, ενώ και παλαιότερα ανάλογες κινήσεις είχαν γίνει και στην Ολλανδία. Οπότε το δικαίωμα ακύρωσης της συγκέντρωσης στην οποία θα συμμετάσχει ο κ. Ράμα, ο οποίος δεν είναι Ελληνας πολίτης, ανήκει απολύτως στη διακριτική ευχέρεια της Αθήνας. Την περασμένη εβδομάδα, λίγο μετά την ανακοίνωση του Φρέντη Μπελέρη ως υποψηφίου με το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., ο κ. Ράμα έστειλε σε ειδική αποστολή στην Αθήνα το «δεξί χέρι» του, τον Εντρι Φούγκα, ο οποίος είχε διάφορες επαφές. Ενα από τα ζητήματα που έθεσε ο κ. Φούγκα ήταν και το σχέδιο του κ. Ράμα να έρθει στην Αθήνα. Από την ελληνική πλευρά ζητήθηκε ευγενικά να μετατοπιστεί το ταξίδι του κ. Ράμα για την περίοδο μετά τις ευρωεκλογές. Αλλά φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό. Ιδωμεν.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εντός και Εκτός: Το δίλημμα της Αθήνας για τον Ράμα-1Στις Βρυξέλλες βρέθηκε χθες, για πρώτη φορά, η προσωπική απεσταλμένη του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ (φωτογραφία). Στην ατζέντα της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Κολομβίας, ωστόσο, υπήρξαν μόνο δύο συναντήσεις, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, και στο Μπερλεμόντ με την επίτροπο, αρμόδια για θέματα μεταρρυθμίσεων και συνοχής, Ελίζα Φερέιρα. Οπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της «Κ» στις Βρυξέλλες Αλεξάνδρα Βουδούρη, η σύντομης διάρκειας επίσκεψη και η έλλειψη άλλων επαφών (αν και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στο Ριάντ) ίσως να οφείλονται στο ότι πρόκειται για προκαταρκτικές επαφές της Ολγκίν Κουεγιάρ, αφού προοπτική επανεκκίνησης των συνομιλιών για το Κυπριακό δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η πρόθεση πάντως της Ε.Ε. –όπως κατεγράφη– στα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι «να παίξει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει». Υπενθυμίζεται ότι τα συμπεράσματα του συμβουλίου είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αγκυρας για διασύνδεση της προόδου των ευρωτουρκικών σχέσεων με το Κυπριακό. Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, η Τουρκία φέρεται να απέρριψε την πρόσκληση να μετάσχει στη χθεσινή εκδήλωση της βελγικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα «20 χρόνια της μεγάλης διεύρυνσης» στο κέντρο τεχνών Bozar, στις Βρυξέλλες. Η εν λόγω εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που συνεδριάζει σήμερα, με βασικό θέμα τη διεύρυνση και την ανάγκη ενίσχυσης των εργαλείων της Ε.Ε., ειδικά σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου. Στο συμβούλιο θα μετάσχει, πάντως, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ε.Ε., Φαρούκ Καϊμακτσί.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το ΚΚΕ έστειλε στην Αμερική το πιο φιλικό προς τα κοινωνικά δίκτυα στέλεχος που έχει: τον γ.γ. Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος επισκέφθηκε το Μόντρεαλ στον Καναδά και τη Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ. Εκεί συναντήθηκε με το σωματείο εργαζομένων της Amazon, επισκέφθηκε το Κολούμπια, το οποίο σείεται από διαδηλώσεις, πήγε στην Αστόρια, συνάντησε και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. «Επαιξε» εν ολίγοις –όπως θα έλεγε και η νεολαία με την οποία αρέσκεται να συνομιλεί ο γ.γ.– τον Στέφανο Κασσελάκη εντός έδρας, όχι στα «κυριλέ», αλλά στον «δρόμο». Τώρα αν όλα αυτά παίζουν κάποιο ρόλο στα αριστερά (;) ενόψει ευρωεκλογών, πραγματικά δεν έχω απάντηση.

Η ΑΤΑΚΑ

«Το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας είναι προτεραιότητα», ανέφερε την Κυριακή, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, ενώ έκανε αυτοψία σε έργα ανάμεσα σε Λουτράκι και Ρίο. Οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική ιστορία αποτυχίας του μεταπολιτευτικού κράτους. Ο άνθρωπος, βέβαια, δεν έχει άδικο. Υφυπουργός Υποδομών είναι, για τι να μιλήσει; Για το Μετρό Θεσσαλονίκης; Το Flyover; Τους Αρειανούς; (από τον πλανήτη Αρη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT