Συμμαχίες αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Συμμαχίες αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ατζέντα τον προσδιορισμό των επόμενων βημάτων του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, αλλά και σε συσχετισμό με τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και διεργασίες, συγκαλείται στις 14 και 15 Ιουνίου η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό αποφασίσθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στη διάρκεια της οποίας ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση της διπλής εκλογικής αναμέτρησης. Τα βασικά ζητήματα που ανοίγουν για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πώς θα κινηθεί από εδώ και μπρος, αλλά και το θέμα των συμμαχιών, προς ποια κατεύθυνση και με ποιους εταίρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης δεν άνοιξε επισήμως ζήτημα συμμαχιών. Διαπιστώνεται, ωστόσο, ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, παγιώνει τη θέση του ως κεντρικός πόλος του πολιτικού σκηνικού, εξακολουθεί να υπολείπεται στην απόκτηση μιας δυναμικής που θα προσδώσει χαρακτηριστικά κυριαρχίας στην παρουσία του. Στο πλαίσιο αυτό, διατυπώθηκαν ερωτήματα για το πώς θα πρέπει να πορευθεί το κόμμα εφεξής. Χαρακτηριστική σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η τοποθέτηση του κ. Αλ. Μητρόπουλου, ο οποίος παρατήρησε ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν επιδιώχθηκαν συμμαχίες που θα μπορούσαν να αποδώσουν, ενώ πρόσθεσε ότι η δεξαμενή προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει εξαντληθεί, υπονοώντας ότι θα πρέπει το κόμμα να στραφεί προς άλλες κατευθύνσεις.

Βεβαίως, η αναζήτηση συμμαχιών σε κατεύθυνση άλλη πέραν της αριστεράς, προσκρούει παγίως στην Αριστερή Πλατφόρμα. Ενδεικτική ήταν η αναφορά του κ. Στάθη Λεουτσάκου, ο οποίος χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα «νίκη» και, αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, παρέπεμψε στο ιστορικό προηγούμενο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, ενώ κέρδισε τις εθνικές εκλογές του 1981 με μεγάλη διαφορά, στις αυτοδιοικητικές εκλογές την επόμενη χρονιά οι επιδόσεις του ήταν πολύ διαφορετικές. Η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι το κόμμα θα πρέπει να κάνει άνοιγμα σε κοινωνικό επίπεδο και όχι να γίνει «χαβούζα» αποτυχημένων σχημάτων και προσώπων, όπως αναφέρουν. Μάλιστα, στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξαν και έμμεσες αιχμές κατά της στενής ηγετικής ομάδας και του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε την προετοιμασία για την εκλογική αναμέτρηση, καθώς ετέθη θέμα υποβάθμισης των κεντρικών οργάνων, δηλ. της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής και μετατόπιση της ευθύνης λήψης αποφάσεων «σε άλλα κέντρα».

Τα θέματα που συζητήθηκαν χθες θα κωδικοποιηθούν σε εισήγηση, η οποία θα συζητηθεί στην Κ.Ε., προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις. Εκεί θα φανεί εάν και με ποιο τρόπο θα γεφυρωθεί η διάσταση απόψεων για τα επόμενα βήματα, αλλά και πώς θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις έντονες πολιτικές διεργασίες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT