Περιορισμός ελλείμματος μέσω περικοπών δαπανών και μείωση φόρων στη Γαλλία

Περιορισμός ελλείμματος μέσω περικοπών δαπανών και μείωση φόρων στη Γαλλία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υπό την πίεση των Ευρωπαίων εταίρων του, αλλά και για να αντεπεξέλθει στις αντίξοες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες στο εσωτερικό της χώρας.

Νέες περικοπές

Σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2014, η γαλλική κυβέρνηση δρομολογεί πρόσθετες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες της τάξεως των 4 δισ. ευρώ, πέραν των 14 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δρομολογηθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Παράλληλα, περιλαμβάνονται μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων κατά 6,5 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία και στις φορολογικές επιβαρύνσεις των ιδιωτών κατά 3,6 δισ. ευρώ με στόχο την ελάφρυνση 3,7 εκατ. νοικοκυριών. Σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times επισημαίνεται πως η μείωση στη φορολογία των ιδιωτών αφορά επί της ουσίας την κατάργηση έκτακτων εισφορών που είχαν εφαρμοστεί μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-09.

Απώτερος στόχος είναι να καταφέρει η Γαλλία να είναι συνεπής με τη δέσμευσή της απέναντι στην Κομισιόν για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3,8% του ΑΕΠ το 2014 και στο 3% το 2015. Τα πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος εντάσσονται στο Σύμφωνο Υπευθυνότητας και Αλληλεγγύης, το οποίο προωθείται από τις αρχές Μαΐου μετά την αποτυχία του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος στις δημοτικές εκλογές και τον συνακόλουθο ανασχηματισμό της γαλλικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Μανουέλ Βαλς.

Οι στόχοι του Παρισιού

Κεντρική ιδέα στο Σύμφωνο Υπευθυνότητας και Αλληλεγγύης είναι η προώθηση μειώσεων στη φορολογία κυρίως των επιχειρήσεων κατά 40 δισ. ευρώ και περικοπών στις δημόσιες δαπάνες κατά 30 δισ. ευρώ από το 2015 μέχρι την επόμενη τριετία. Μέρος των μέτρων αυτών αναμένεται να συζητηθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο γαλλικό Κοινοβούλιο μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός με γνώμονα τον τομέα κοινωνικής ασφάλισης και τη μείωση των επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις. Ομως ήδη το αντιμάχονται περίπου 100 μέλη του Κοινοβουλίου που ανήκουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, γνωστοί ως οι «Επαναστάτες», διότι ισχυρίζονται πως οι στόχοι για τη μείωση του ελλείμματος είναι «βάρβαροι». Παράλληλα θεωρούν ότι ένα μεγάλο μέρος των μειώσεων στη φορολογία που απευθύνονται στις επιχειρήσεις θα ενισχύσει την κατανάλωση στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι περικοπές στη φορολογία θα ενισχύσουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και θα οδηγήσουν στη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας. Μεταξύ των μέτρων είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζόμενους με μηνιαίο μισθό 1.500 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2015.

Επιφυλάξεις Κομισιόν

Πάντως, η Κομισιόν εκφράζει επιφυλάξεις για την ικανότητα του Παρισιού να επιτύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος στο 3% μέχρι τα τέλη του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή