«Βουτά» στα βαθιά η Εθνική

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη απόπειρα, το 1994, η Εθνική αποχώρησε από τα γήπεδα των ΗΠΑ με τρεις ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια και έχοντας παθητικό 0-10 γκολ. Στη δεύτερη παρουσία της, το 2010, η ομάδα του Οτο Ρεχάγκελ σημείωσε την πρώτη της νίκη σε παγκόσμιο κύπελλο, σκοράροντας και τα πρώτα της τέρματα. Ο πρώτος στόχος επετεύχθη στη Νότιο Αφρική και, πλέον, στη Βραζιλία, η προ δεκαετίας πρωταθλήτρια Ευρώπης, καλείται να ανέβει ένα ακόμα σκαλοπάτι στην παγκόσμια καταξίωσή της. Το σκαλοπάτι αυτό βρίσκεται στο επίπεδο των 16 καλύτερων ομάδων του κόσμου και η προσπάθεια… ανάβασης ξεκινάει από σήμερα (19.00) στο Μπέλο Οριζόντε, όπου η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την Κολομβία στον πρώτο της αγώνα για τον Γ΄ όμιλο της τελικής φάσης του Μουντιάλ. Για να ανοίξει… ορίζοντες πρόκρισης η ομάδα του Φερνάντο Σάντος θα πρέπει να φύγει από το «Εστάντιο Μινεϊράο», με τουλάχιστον έναν βαθμό. Ο Γ΄ όμιλος είναι από τους πιο μπερδεμένους της διοργάνωσης, αφού και οι τέσσερις ομάδες έχουν ίσες πιθανότητες να τερματίσουν από την πρώτη έως την τέταρτη θέση. Η σημερινή μας αντίπαλος μπορεί να είχε ένα μικρό πλεονέκτημα, ωστόσο, η απουσία του Ραδαμέλ Φαλκάο μειώνει κατά πολύ τη δυναμικότητά της. Οσο για τις Ιαπωνία και Ακτή Ελεφαντοστού, μπορεί να είναι δυνατές και υπολογίσιμες ομάδες, δεν αποτελούν, όμως, σε καμία περίπτωση φόβητρο για την ελληνική ομάδα. Ο Αργεντινός προπονητής της Κολομβίας, Χοσέ Πέκερμαν, αναγκάστηκε να αλλάξει πολλά από τα πλάνα του, λόγω της απώλειας του Φαλκάο, ο οποίος αποτελούσε τον στυλοβάτη στην επίθεση των Λατινοαμερικανών, οι οποίοι στα πρόσφατα φιλικά τους δεν έχουν εντυπωσιάσει με την απόδοσή τους. Επικράτησαν της αδύναμης Ιορδανίας με 3-0, ενώ με αντίπαλο την πιο δυνατή Σενεγάλη αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 2-2. Ο Φερνάντο Σάντος αναμένεται να μείνει πιστός στη συνταγή της επιτυχίας που διατηρεί η Εθνική από το 2004 κι έπειτα. Σφιχτή… αμυντική πολιτική και παιχνίδι υπομονής στην επίθεση, μέχρι να παρουσιαστεί η μία φάση που μπορεί να μετατραπεί σε γκολ.

Με βάση τα φιλικά που έδωσε η Εθνική σε Πορτογαλία και ΗΠΑ, ο Σάντος έχει έναν κορμό 14-15 παικτών από τους οποίους θα επιλέξει τη βασική ενδεκάδα του σημερινού αγώνα. Ο Καρνέζης θα είναι κάτω από τα δοκάρια, ο Τοροσίδης δεξιά, με τον Χολέμπας αριστερά, στο κέντρο της άμυνας ο Μανωλάς ο οποίος θα έχει δίπλα του τον Παπασταθόπουλο, αν κριθεί ότι είναι έτοιμος μετά τον τραυματισμό του, αλλιώς τη θέση του θα πάρει ο Μόρας. Σε θέση αμυντικού χαφ θα υπάρχει ο Κατσουράνης, με ενδιάμεσους τον Μανιάτη και, ή τον Κονέ ή τον Τζιόλη. Αριστερά στην επίθεση θα κινείται ο Σαμαράς και δεξιά θέση στην ενδεκάδα διεκδικούν οι Σαλπιγγίδης και Φετφατζίδης. Στην κορυφή της επίθεσης ο Μήτρογλου φαίνεται να κερδίζει την κούρσα από τον Γκέκα. Ενα κακό νέο για τον Σάντος είναι πως και οι δύο Ελληνες σέντερ φορ ήταν σε κακή κατάσταση στους φιλικούς αγώνες. Για μία ομάδα της… μιας φάσης η αποτελεσματικότητα των επιθετικών της είναι καθοριστικής σημασίας. Αντίθετα, ο Πορτογάλος τεχνικός κέρδισε παίκτες όπως ο Φετφατζίδης και ο Κονέ, οι οποίοι είναι από τους λίγους του ρόστερ που μπορούν να προσθέσουν μία… απρόβλεπτη πινελιά με μια ατομική ενέργεια στο παιχνίδι τους.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και ένα καλό αποτέλεσμα σήμερα θα αυξήσει την αυτοπεποίθηση της Εθνικής που ξέρει να μάχεται μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Σε αυτό το απρόβλεπτο γκρουπ, κάθε βαθμός μοιάζει με χρυσάφι στο κυνήγι της πρόκρισης. Ο στόχος για την Εθνική Ελλάδος δεν είναι μόνο μία αξιοπρεπής εμφάνιση. Ο πήχυς έχει ανέβει για την Ελλάδα που, πλέον, έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων των αντιπάλων και δεν θεωρείται σε καμία περίπτωση ο «φτωχός» συγγενής καμιάς διοργάνωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή