Η απειλή από την Ανατολή

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ασιατική ομάδα ήταν η πρώτη από τις 32 που εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο, επιβεβαιώνοντας πως είναι με διαφορά η πιο σημαντική ποδοσφαιρική δύναμη της αχανούς ηπείρου. Η Ιαπωνία διαθέτει ένθερμους υποστηρικτές που την ακολουθούν πιστά όπου και αν αγωνίζεται και λόγω του ποδοσφαιρικού μάρκετινγκ που ακολουθούν οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι, είναι μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη ποδοσφαιρική χώρα.

Αν και η σημαία της έχει λευκό και ερυθρό χρώμα, η ποδοσφαιρική ομάδα φοράει μπλε εμφανίσεις από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, καθώς θεωρήθηκαν τυχερές και διατηρήθηκαν έως σήμερα. Σε κάποιες περιόδους αποφασίστηκε να γίνουν λευκές, αλλά το γεγονός πως δεν συνδυάστηκαν με επιτυχή αποτελέσματα έφερε και πάλι τις μπλε στολές των «σαμουράι».

Σε ποδοσφαιρικούς όρους, οι Ιάπωνες παίζουν ένα ταχύτατο και ιδιαιτέρως σύγχρονο ποδόσφαιρο, βασισμένο στις πολλές πάσες, τις αλληλοκαλύψεις και την ομαδικότητα, παρά το γεγονός πως διαθέτουν δύο εξαιρετικά ταλαντούχους και παγκοσμίως γνωστούς ποδοσφαιριστές: τον Κεϊζούκε Χόντα της Μίλαν και τον Σίνζι Καγκάουα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Συμμετέχει για πέμπτη συνεχή φορά σε Μουντιάλ, καθώς ανελλιπώς παρευρίσκεται στη γιορτή του ποδοσφαίρου από το 1998 και το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας.

Οι ασιατικές ποδοσφαιρικές ομάδες στο σύνολό τους έχουν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του παιχνιδιού από τις ευρωπαϊκές ή τις νοτιοαμερικανικές. Η τακτική τους παιδεία ενδέχεται να είναι η κορυφαία από όλων των άλλων και όταν σε αυτήν προστίθεται και η προσωπική ικανότητα, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εντυπωσιακό.

Η αδυναμία της ομάδας του Αλμπέρτο Τζακερόνι βρίσκεται στην άμυνά της, καθώς οι αρετές που χαρακτηρίζουν τα πλάγια μπακ των Ιαπώνων είναι περισσότερο επιθετικές από αμυντικές. Τόσο ο Ατσούτο Γιουτσίντα της Σάλκε όσο και ο Γκιοτόκου Ναγκατόμο της Ιντερ έχουν εξαιρετικές προωθήσεις που βοηθούν στην επιθετική λειτουργία της ομάδας, αλλά δεν αποτελούν και τις πιο ξεκάθαρες αμυντικές εγγυήσεις.

Στα χαρτιά, ο Τζακερόνι κάλεσε μόλις τέσσερις καθαρόαιμους μέσους, αλλά όπως προαναφέρθηκε, η αλληλοκάλυψη είναι ένα από τα βασικά προτερήματα της ομάδας. Πολλοί ποδοσφαιριστές μπορούν να παίξουν σε περισσότερες από δύο θέσεις, δημιουργώντας πλειάδα λύσεων για τον έμπειρο τεχνικό.

Ολο το προπονητικό επιτελείο αποτελείται από Ιταλούς, το οποίο σημαίνει πως η άριστη τακτική γνώση των διαχρονικά ειδημόνων σε αυτόν τον τομέα γειτόνων μας μπορεί να καταστήσει πολύ ισχυρούς τους Ιάπωνες.

Τόσο το 2002 στο Μουντιάλ της Νοτίου Κορέας όσο και το 2010 στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, οι Ιάπωνες βρήκαν τον τρόπο να περάσουν τη φάση των ομίλων και αποτελούν την πιο έμπειρη ομάδα του ομίλου μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT