Ξεκινάει η κωδικοποίηση των διατάξεων

Ξεκινάει η κωδικοποίηση των διατάξεων

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δύσκολο και καθοριστικής σημασίας έργο της αντιμετώπισης της πολυνομίας επιχειρεί να αντιμετωπίσει τώρα η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του κράτους και των θεσμών του. Ξεκινώντας την προσπάθεια από το υπουργείο Δικαιοσύνης και ενεργοποιώντας με εντολή του πρωθυπουργού την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποιήσεων, η κυβέρνηση δρομολογεί διαδικασίες «μαζέματος» των χιλιάδων διάσπαρτων διατάξεων που υπάρχουν, με στόχο να κωδικοποιηθεί η νομοθεσία σε νευραλγικούς τομείς, όπως η ποινική νομοθεσία, οι φορολογικές ρυθμίσεις, οι εργατικές διατάξεις και άλλες.

Η πολυνομία που αποτελεί, κατά τους ειδικούς, τρίπτυχο με την κακονομία και την ανομία, ενδημεί δεκαετίες ολόκληρες στα κύτταρα του κράτους. Ακόμα και οι ίδιοι οι δικαστικοί αδυνατούν να δαμάσουν το «τέρας» και να ξεκαθαρίσουν κάθε φορά ποια από τις χιλιάδες διατάξεις που υπάρχουν για ένα θέμα ισχύει και να διαγνώσουν τις συνέπειες από την εφαρμογή τους. Οι πολίτες, αντιμέτωποι με τον κυκεώνα, υφίστανται ταλαιπωρία και όχι μόνον, ενώ η διαφθορά και η σπατάλη είναι που επωφελούνται από την πολυνομία και τις χιλιάδες ρυθμίσεις.

Τις διαλυτικές συνέπειες της πολυνομίας στη δημόσια διοίκηση έχουν επισημάνει, χωρίς αποτέλεσμα, πέραν των ειδικών και οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά τη διάρκεια άπειρων συζητήσεων για μέτρα διαρθρωτικών αλλαγών τα τελευταία χρόνια, ενώ η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επικεφαλής τον Χορστ Ράιχενμπαχ που ανέλαβε ρόλο συμβούλου για τις μεταρρυθμίσεις έχει κρούσει από την πρώτη στιγμή τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο.

Η επιχείρηση κατά της πολυνομίας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκινήσει συστηματικά από το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου εν όψει των αλλαγών σε κομβικής σημασίας νομοθετήματα, όπως ο Ποινικός Κώδικας, ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, γίνεται ενσωμάτωση όλων των διατάξεων που υπάρχουν διάσπαρτες σε εκατοντάδες νόμους. Το έργο, που είναι εξαιρετικά δύσκολο και επίπονο, έχει αναλάβει ομάδα ειδικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που συγκροτούνται από έμπειρους ανώτατους δικαστές και έγκριτους νομικούς, καθηγητές Νομικών Σχολών και δικηγόρους. Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2014, όλα αυτά τα νομοθετήματα να έχουν ψηφιστεί και να αποτελούν νόμους του κράτους. Παράλληλα και σε κεντρικό επίπεδο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρενέβη για ενεργοποίηση της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποιήσεων, που υπάρχει, αλλά χωρίς έργο προς το παρόν και υπάγεται στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Η εν λόγω Επιτροπή, που επίσης συγκροτείται από ανώτατους δικαστές και ειδικούς, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα να ενσωματώνει χιλιάδες διατάξεις πολλών νόμων που προβλέπουν ρυθμίσεις για ένα συγκεκριμένο θέμα προκειμένου εφαρμοστές του νόμου και δημόσιοι λειτουργοί να μπορούν να κατανοήσουν με σχετική ευκολία τι ισχύει κάθε φορά.

Το έργο της κωδικοποίησης αναμένεται να κρατήσει καιρό, καθώς η Ελλάδα είναι η χώρα με τους περισσότερους νόμους και ρυθμίσεις στον κόσμο. Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία 30 χρόνια έχουν ψηφιστεί περίπου 4.000 νόμοι και έχουν εκδοθεί πάνω από 110.000 υπουργικές αποφάσεις! Ο λαβύρινθος της απίστευτης πολυνομίας επιτείνεται με δαιδαλώδεις νομοθετικές ρυθμίσεις που για να εφαρμοστούν ακολουθείται η πολιτική των εγκυκλίων που περιπλέκουν την ήδη πολύπλοκη κατάσταση. Τον κυκεώνα της νομοθετικής γραφειοκρατίας πολλές φορές ακολουθούν ακυρώσεις νόμων από τα ανώτατα δικαστήρια που κρίνουν αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, αναγκάζοντας την πολιτεία να επανορθώσει ψηφίζοντας άλλους νόμους που και εκείνοι με τη σειρά τους –κάποιες φορές– κρίνονται αντισυνταγματικοί.

Η προχειρότητα του νομοθετείν στη χώρα μας αποτελεί μία από τις μεγάλες παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος που καθορίζει με αρνητικό πρόσημο τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και του πολιτεύματος. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα ανώτατοι δικαστικοί, αποδέκτες της νομοθετικής παραγωγής που φθάνει ενώπιόν τους προς κρίση, διαπιστώνουν επιδείνωση όλων των δεικτών στα νομοθετικά κείμενα, μιλώντας ευθέως για νόμους «που γράφονται στο πόδι»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή