Στη Βουλή η δικογραφία για τα υποβρύχια

Στη Βουλή η δικογραφία για τα υποβρύχια

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικογραφία για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διαβιβάστηκε στη Βουλή, σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων, από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Πρόκειται για δικογραφία που είχε σχηματιστεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς κατόπιν πρωτοβουλίας της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία και είχε καταθέσει προς διερεύνηση τα πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής που είχε ασχοληθεί με το επίμαχο θέμα των υποβρυχίων και ειδικότερα με ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Ευ. Βενιζέλου όταν ήταν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Η Ολομέλεια της Βουλής είχε αποφασίσει ότι δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης και απέρριψε το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής ή Προανακριτικής Επιτροπής, κλείνοντας το κεφάλαιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών των δύο υπουργών. Η παρέμβαση όμως της κ. Κωνσταντοπούλου που έφερε εκ νέου το θέμα στη Δικαιοσύνη είχε την εξής, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, συνέχεια.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν ερεύνησε το παραμικρό για τυχόν ευθύνες των δύο υπουργών, καθώς τέτοια ευχέρεια δεν έχουν οι δικαστικές αρχές με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Οι εισαγγελικές αρχές, ως εκ τούτου, έκαναν ό,τι προβλέπει ο νόμος. Με τυπικό διαβιβαστικό της εισαγγελέως που χρεώθηκε τον φάκελο (Πόπη Παπανδρέου), η δικογραφία «αμελλητί» διαβιβάστηκε μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του υπ. Δικαιοσύνης στη Βουλή.

Το διαβιβαστικό της εισαγγελέως διευκρινίζεται από την Εισαγγελία Διαφθοράς ότι είναι τυπικού χαρακτήρα, όπως συνήθως συμβαίνει. Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες δικαστικές πηγές, δεν διενεργήθηκε καμία έρευνα –άλλωστε δεν θα μπορούσε να διενεργηθεί από τη Δικαιοσύνη– και στον φάκελο που έφθασε στη Βουλή υπάρχουν τα εξής έγγραφα: τα πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής, έγγραφα σχετικά με τη σύμβαση των υποβρυχίων που κατέθεσε η κ. Κωνσταντοπούλου, τα διαβιβαστικά των εισαγγελέων και του υπ. Δικαιοσύνης.

Ως προς το θέμα της παραγραφής τυχόν αδικημάτων των υπουργών λόγω του πρόωρου κλεισίματος της Βουλής, δικαστικές πηγές διευκρίνιζαν ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει, καθώς η Βουλή με απόφασή της είχε ήδη κλείσει την υπόθεση των υποβρυχίων, απορρίπτοντας το σχετικό αίτημα για σύσταση Εξεταστικής. Στο ζήτημα τοποθετήθηκε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ζητεί από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να «ελέγξει όλη αυτή την αντισυνταγματική και παράνομη μεθόδευση για τη δημιουργία φευγαλέων εντυπώσεων προς κομματική χρήση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή