Νίκος Μιχαλολιάκος: Αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής

Νίκος Μιχαλολιάκος: Αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής

Τι αποφάσισε το Δικαστικό Συμβούλιο και ποιους όρους έθεσε - Αντίθετος ο εισαγγελέας, που τον κρίνει αμετανόητο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφυλακίζεται με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας ο Νίκος Μιχαλολιάκος, αρχηγός της Χρυσής Αυγής, που εξέτιε ποινή πολυετούς κάθειρξης για τον διευθυντικό ρόλο που είχε στην εγκληματική οργάνωση της Χ.Α.

Το Δικαστικό Συμβούλιο με βούλευμά του (121 του 2024) αποφυλακίζει τον Νίκο Μιχαλολιάκο, επιβάλλοντάς του περιοριστικούς όρους, μεταξύ άλλων απαγόρευση εξόδου από την Αττική, παραμονή σε συγκεκριμένο μέρος, απαγόρευση συνάντησης με συγκατηγορουμένους του και άλλους.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος αποφυλακίζεται με τις διατάξεις των νόμων που ίσχυαν το 2018, ενώ η πρόταση του εισαγγελέα υπήρξε αρνητική για την αποφυλάκισή του.

Η πρόταση του εισαγγελέα 

Ο εισαγγελέας, ενώ τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι τυπικά ο Νίκος Μιχαλολιάκος διέθετε τις προϋποθέσεις του νόμου για να αποφυλακιστεί, εντούτοις υπήρξε απόλυτος και αρνητικός για την αποφυλάκισή του, καθώς, όπως σημειώνεται στην πρόταση του εισαγγελικού λειτουργού, υπάρχουν ουσιαστικές προϋποθέσεις για τις οποίες ο άλλοτε αρχηγός του ναζιστικού μορφώματος δεν πρέπει να αποφυλακιστεί.

Προς τούτο σημειώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισαγγελική πρόταση ότι συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση υφ’ όρον απόλυσης, πλην όμως αναφορικά με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις προτείνει την απόρριψη της αίτησης, αξιολογώντας τη μη ύπαρξη μεταμέλειας και ηθικής βελτίωσης του αιτούντος, παραθέτοντας εκτεταμένη αρθρογραφία μέσα από την οποία εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.

Τι αποφάσισε το Δικαστικό Συμβούλιο

Αντίθετα, το Δικαστικό Συμβούλιο, που εξέτασε την αίτηση, επισημαίνει στο βούλευμά του πως τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του. Αξιολογεί τη διαγωγή του θετικά, απορρίπτει την αρθρογραφία ως ένδειξη τέλεσης νέων παράνομων πράξεων, δέχεται δε την αίτηση και διατάζει την υφ’ όρον απόλυση του αιτούντος, επιβάλλοντας:

– Ορους απαγόρευσης εξόδου από την Π.Ε. Αττικής.
– Εμφάνιση στο Α.Τ. τόπου διαμονής (Πεύκη) μία φορά τον μήνα.
– Μη συναναστροφή με συγκατηγορουμένους για τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση για την οποία κρατήθηκε.

Κατά του βουλεύματος που κρίνει τη χορήγηση της υφ’ όρον απόλυσης επιτρέπεται έφεση από τον εισαγγελέα. Να σημειωθεί ότι η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου έγινε με την ποινική νομοθεσία που ίσχυε το 2018 και το 2019, ενώ με τις μετέπειτα τροποποιήσεις, μετά το 2021, δεν θα είχε δικαίωμα να ζητήσει να αποφυλακιστεί με όρους..

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή