Διαπραγμάτευση με την τρόικα για μείωση 15%-20% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Διαπραγμάτευση με την τρόικα για μείωση 15%-20% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτημα για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15%-20% θα υποβάλει τον Σεπτέμβριο η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα. Εφόσον οι πιστωτές της χώρας συναινέσουν στο σχέδιο της κυβέρνησης, η τελική τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης το φθινόπωρο θα μειωθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο ή διαφορετικά θα διαμορφωθεί στο 1,17 ευρώ το λίτρο από 1,25 που ήταν τον Οκτώβριο του 2013, εφόσον βέβαια «ανοίξει» στην ίδια τιμή.

Επίσης, το αίτημα δεν αποκλείεται να συνοδευθεί με ευνοϊκές ρυθμίσες στα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο θα εξακολουθήσει να δίνεται στα νοικοκυριά που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η μείωση του ΕΦΚ θα αφορά όλους (αγρότες και νοικοκυριά), ωστόσο υπογράμμισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσουν τα προαπαιτούμενα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «εάν έχουμε αναστολές σε άλλα θέματα, δυσκολεύει η διαπραγμάτευση για φόρους», τονίζοντας με έμφαση ότι θα «δυσκολέψει η διαπραγμάτευση από αποστασιοποίηση υπουργών με τα συμφωνηθέντα».

Απώλειες εσόδων

Τα στοιχεία που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα θα αποδεικνύουν ότι το μέτρο της εξίσωσης των ΕΦΚ απέτυχε, ενώ οι απώλειες για τον προϋπολογισμό προσέγγισαν τα 400 εκατ. ευρώ.

Εφόσον λοιπόν τρόικα και κυβέρνηση καταλήξουν σε συμφωνία, τον φετινό χειμώνα το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 8 λεπτά το λίτρο και θα ισχύουν πάλι δύο διαφορετικοί συντελεστές. Συγκεκριμένα, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα διαμορφωθεί στα 26,5 λεπτά το λίτρο και ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης θα παραμείνει στα 33 λεπτά το λίτρο. Η διαφορά όμως των ΕΦΚ δίνει και πάλι κίνητρα για τη διεξαγωγή λαθρεμπορίου, κάτι που τροφοδοτεί τη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης, αλλά «αφαιρεί» από τη ζήτηση πετρελαίου κίνησης. Με την επιστροφή των κινήτρων για τη διεξαγωγή λαθρεμπορίου, η αγορά πετρελαιοειδών γίνεται ξανά δελεαστική για τη δράση παράνομων κυκλωμάτων, με αρνητικές παράπλευρες επιδράσεις στη λειτουργία της αγοράς και στην κοινωνία, αναφέρεται σε παλαιότερη έκθεση του ΙΟΒΕ. Σημειώνεται ότι στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως το μέτρο της εξίσωσης των φόρων απέδωσε και μάλιστα τονίζουν ότι την πρώτη χρονιά εφαρμογής του η κατανάλωση πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 10%.

Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης είχαν εξισωθεί στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης. Δηλαδή, από τα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο είχε ανεβεί ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο, ενώ η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης είχε διαμορφωθεί κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου σε 1,40 ευρώ το λίτρο από περίπου 1 ευρώ που ήταν πριν από την εξίσωση των φόρων.

Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να γίνει δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης, θα πρέπει να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σύστημα εισροών – εκροών σε όλη την επικράτεια και να συνοδεύεται από επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Προς το παρόν, πάντως, το ηλεκτρονικό σύστημα εισροών – εκροών δεν λειτουργεί ούτε στην Αττική.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Εκτός από το θέμα της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει και νέο σχέδιο με περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τόσο προς τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και προς την εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης προβλέπει την αύξηση των δόσεων στην πάγια ρύθμιση και στη μείωση του επιτοκίου που επιβάλλεται σήμερα. Μάλιστα, υπό προϋποθέσεις και ανάλογα με το ύψος της οφειλής οι δόσεις δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τις 50.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή