Πώς δηλώνονται οι μισθωμένες κατοικίες

Πώς δηλώνονται οι μισθωμένες κατοικίες

Η φοιτητική κατοικία δηλώνεται από τους γονείς ως δευτερεύουσα κατοικία

2' 37" χρόνος ανάγνωσης

Περισσότεροι από 1,4 εκατ. φορολογούμενοι διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ενώ 50.000 έχουν μισθωμένη δευτερεύουσα κατοικία ή διαφορετικά εξοχική. Παράλληλα, 126.000 νοικοκυριά καταβάλλουν ενοίκιο για τη διαμονή των παιδιών τους τα οποία σπουδάζουν σε άλλες πόλεις της χώρας.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι μισθωμένες κατοικίες αποτελούν τεκμήρια και ως εκ τούτου πρέπει να δηλωθούν και στους αντίστοιχους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1). Δηλαδή θα πρέπει να δηλώσουν τα ποσά που κατέβαλαν το 2023 για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις και να συμπληρώσουν τον πίνακα 5 των τεκμηρίων διαβίωσης.

Σημειώνεται ότι η φοιτητική κατοικία δηλώνεται από τους γονείς ως δευτερεύουσα κατοικία. Τα ποσά που καταβλήθηκαν θα συμπληρωθούν στον πίνακα 6.12 της φορολογικής δήλωσης ενώ στον πίνακα 5.1 (αφορά τα τεκμήρια) τα στοιχεία της μισθωμένης κατοικίας. Παρακάτω παρατίθενται οδηγίες για τη συμπλήρωση των σχετικών κωδικών με ερωτήσεις και απαντήσεις:

– Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν έχω ενοίκιο κύριας κατοικίας;

– Στον πίνακα 5.1, επιλέγοντας το πλαίσιο της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας, θα καταχωρίσετε τα στοιχεία της κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε και θα επιλέξετε «Μεταφορά στη δήλωση». Θα πρέπει να επιλέξετε στον κωδικό 203 την ένδειξη «μισθωμένη». Στη συνέχεια θα συμπληρώσετε και τον πίνακα 6.9.

– Πώς συμπληρώνω τον πίνακα 6.9 (ενοίκιο κύριας κατοικίας), όταν υπάρχουν περισσότεροι από τρεις εκμισθωτές;

– Στον υποπίνακα του κωδικού 801 συμπληρώνετε τους ΑΦΜ των εκμισθωτών και το ποσό ενοικίου που αντιστοιχεί στον καθένα. Εάν οι εκμισθωτές είναι περισσότεροι από τρεις, στις δύο πρώτες σειρές συμπληρώνονται οι δύο εκμισθωτές με τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκτησίας και τα ποσά ενοικίου που τους κατεβλήθησαν και στην επόμενη σειρά στον κωδικό 815 το ποσό που κατεβλήθη μέσα στο 2023 συνολικά στους υπόλοιπους εκμισθωτές, χωρίς να εμφανίζονται το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ τους.

– Πώς θα συμπληρώσω τον πίνακα της ιδιοκατοίκησης, όταν έχω μισθωμένη δευτερεύουσα κατοικία;

– Στον πίνακα 5.1, επιλέγοντας το πλαίσιο της διεύθυνσης δευτερεύουσας κατοικίας, θα καταχωρίσετε τα στοιχεία της κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε και θα επιλέξετε «Μεταφορά στη δήλωση». Θα πρέπει να επιλέξετε στον κωδικό 207 ή 209 την ένδειξη «μισθωμένη». Στον πίνακα 6.11 στον κωδικό 417 θα συμπληρώσετε τον ΑΦΜ του εκμισθωτή και στους κωδικούς 419-420 το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας.

– Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του Αριθμού δήλωσης μίσθωσης για κατοικία που ενοικιάζω (κύρια κατοικία, δευτερεύουσα, για τέκνα που σπουδάζουν);

– Στον πίνακα 6, στις στήλες των πινάκων των περιπτώσεων 10, 11 και 12 με τίτλο «Αριθμός δήλωσης μίσθωσης», πρέπει να συμπληρώνεται ο αριθμός της Δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας της αντίστοιχης σύμβασης μίσθωσης.

– Εχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2023, πώς το δηλώνω;

– Θα επιλέξετε το πλαίσιο της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας για να εισαγάγετε και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε, θα την καταχωρίσετε και θα επιλέξετε «Μεταφορά στη δήλωση». Τέλος, θα επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά «Μεταφορά στη δήλωση». Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανιστούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για τη σύζυγο. Χρειάζεται προσοχή στα μηνύματα που εμφανίζονται κατά την εισαγωγή των στοιχείων των ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT