Σε αύξηση κεφαλαίου 300 εκατ. προσανατολίζεται η Τράπεζα Αττικής

Σε αύξηση κεφαλαίου 300 εκατ. προσανατολίζεται η Τράπεζα Αττικής

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τουλάχιστον κατά 300 εκατ. ευρώ προσανατολίζεται η Τράπεζα Αττικής, επιδιώκοντας να καλύψει το υπόλοιπο της απαιτούμενης κεφαλαιακής ενίσχυσης, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ, μέσα από τη μείωση του λειτουργικού της κόστους και τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα καλείται να προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση 397 εκατ. ευρώ ή 434 εκατ. ευρώ με βάση το δυσμενές σενάριο, όπως αυτό προσδιορίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος μετά και τον έλεγχο της BlackRock. Η ακριβής δομή της κεφαλαιακής ενίσχυσης είναι συνάρτηση των εναλλακτικών σεναρίων που επεξεργάζεται η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των επισφαλειών της, που διαμορφώνονται στο 24,6% του χαρτοφυλακίου των δανείων της. Η διαχείριση των επισφαλειών θα καθοριστεί σε συνεργασία με τον στρατηγικό επενδυτή, με στόχο μέσα από την όλη διαδικασία να διαφυλαχθεί και το δικαίωμα του βασικού μετόχου, του ΤΣΜΕΔΕ, στο επίπεδο της καταστατικής μειοψηφίας, δηλαδή στο 34%.

Μιλώντας χθες στη γενική συνέλευση της τράπεζας, που ενέκρινε τα πεπραγμένα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κ. Γιάννης Γαμβρίλης επανέλαβε τη στήριξη του ΤΣΜΕΔΕ, που σήμερα ελέγχει το 51% της τράπεζας, ενώ προσδιορίζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του στρατηγικού επενδυτή, έκανε λόγο για μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια, που θα αποδεχθούν τη διατήρηση της καταστατικής μειοψηφίας του ΤΣΜΕΔΕ. Το σχέδιο της κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας αναμένει την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία θα κρίνει και το χρονοδιάγραμμα της κάλυψης, με στόχο η υλοποίηση να ξεκινήσει άμεσα και να έχει ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο. Στόχος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας κ. Γκίκα Μάναλη, να αξιοποιηθεί και το θετικό οικονομικό κλίμα, όπως αυτό διαμορφώνεται με τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών και την πρόσφατη άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής έχει ήδη προσλάβει ως συμβούλους τους UBS, Lazard, PwC και Clayton, ενώ η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να προχωρήσει με τη σειρά της στην πρόσληψη συμβούλου για τη συμμετοχή του Ταμείου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αττικής. Στην επιτυχία της αύξησης, σύμφωνα με τον ίδιο, συνηγορεί η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της τράπεζας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους με την επάνοδο σε κερδοφορία πριν από τις προβλέψεις, την αύξηση των εσόδων από τόκους και την αύξηση της καταθετικής βάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή