ΣΥΡΙΖΑ: διαφωνίες από Αρ. Πλατφόρμα

ΣΥΡΙΖΑ: διαφωνίες από Αρ. Πλατφόρμα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ενστάσεις της Αριστερής Πλατφόρμας σε δύο σημεία διαμορφώθηκε τελικά χθες από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή, όσον αφορά την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και την εφεξής στρατηγική του κόμματος. Η εσωκομματική αντιπολίτευση πρόκειται να καταθέσει τροπολογίες επί των δύο επίμαχων σημείων -την πολιτική συμμαχιών και τη λειτουργία του κόμματος- στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αύριο και μεθαύριο.

Αναφορικά με την πολιτική συμμαχιών, στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας θεώρησαν ότι στο κείμενο της εισήγησης αφήνεται να εννοηθεί ένα «άνοιγμα» προς την Κεντροαριστερά, προσέγγιση με την οποία διαφωνούν. Η σχετική συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία εξελίχθηκε γύρω από το εάν το ποσοστό της τάξης του 27% που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές αποτελεί «ταβάνι» της προσπάθειας να αντλήσει ψηφοφόρους απευθείας από τη βάση. Από την πλευρά της πλειοψηφίας εκφράζεται η άποψη για στρατηγική συμμαχιών με στελέχη και σχήματα που εγκαταλείπουν το μνημονιακό μπλοκ. Η άποψη της Αριστερής Πλατφόρμας είναι ότι η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχισθεί από τη βάση και αυτό που απαιτείται είναι ένα σαφές και ελκυστικό πρόγραμμα, που θα απαντά πειστικά αναφορικά με τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαχειρισθεί την πολιτικοοικονομική πραγματικότητα, αλλά και αναφορικά με το κόστος. Τα στελέχη της απορρίπτουν οποιαδήποτε συνεργασία με πρόσωπα που «έχουν ευθύνες για το κατάντημα της χώρας» και με «πολιτικούς γυρολόγους».

Οσον αφορά τη λειτουργία του κόμματος, για την οποία ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε θέμα αναδιοργάνωσης της δομής ακόμα και σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν να μην έχει το κόμμα τη δυνατότητα να εκπροσωπηθεί με εκλογικούς αντιπροσώπους σε όλα τα τμήματα, φαίνεται ότι διαμορφώνεται συμφωνία, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη οι τοπικές οργανώσεις να ανοίξουν στην κοινωνία. Η τροπολογία που θα φέρει η Αριστερή Πλατφόρμα αναμένεται ότι θα αφορά την καλύτερη λειτουργία των οργάνων, καθώς θεωρείται ότι πολλές φορές αυτά παρακάμπτονται και λαμβάνονται αποφάσεις από έναν στενό πυρήνα στελεχών πέριξ της ηγετικής ομάδας.

Εν τω μεταξύ, η ομάδα των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε χθες το δικό της κείμενο συμβολής στον εσωκομματικό διάλογο, διαφοροποιούμενη από το κείμενο που συνυπέγραψε προχθές ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT