Κρίσιμη η επιλογή νέου μητροπολίτη

Κρίσιμη η επιλογή νέου μητροπολίτη

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα χρόνια πίσω γυρνά τη μνήμη πολλών το σκηνικό της επιλογής νέου μητροπολίτη Ιωαννίνων, η οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει την προσεχή Τετάρτη σε έκτακτη σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το 2004 είχε προκύψει οξύτατη κρίση ανάμεσα στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο, με ζητούμενο ποιος θα έχει «τον πρώτο λόγο» στις μητροπόλεις των καλούμενων Νέων Χωρών. Σήμερα, τις αγαστές σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο απειλεί να σκιάσει η εκλογή στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, η οποία θεωρείται ύψιστης σημασίας λόγω της βαρύτητας και επιρροής που ασκεί στο Φανάρι ως Μητρόπολη των Νέων Χωρών αλλά και της οικονομικής της ευρωστίας. Το όλο θέμα φέρεται να συζήτησε ο κ.κ. Βαρθολομαίος με τον κ. Ιερώνυμο κατά την πρόσφατη επίσκεψη, την περασμένη εβδομάδα, του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ελλάδα, ενώ από την πλευρά του ο (εξ Ιωαννίνων) Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε την άποψη προς τον κ. Ιερώνυμο να επιλεγεί Γιαννιώτης.

Ειδικότερα, οι εκκλησιαστικές επαρχίες της Βορείου Ελλάδος, γνωστές ως Νέες Χώρες στην Εκκλησία της Ελλάδος, υπάγονται πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και διοικητικά στην Εκκλησία της Ελλάδος. Μεταξύ των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών είναι και εκείνη των Ιωαννίνων, ο μητροπολιτικός θρόνος της οποίας χήρεψε τον περασμένο Απρίλιο μετά τον θάνατο του Θεόκλητου.

Για την επιλογή νέου μητροπολίτη Ιωαννίνων, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο προκρίνει την προαγωγή στη θέση, του Αρχιμανδρίτη στη Ιερά Μονή Μαζίου Μεγάρων Αμφιλόχιου Στεργίου, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα προχωρήσει σε πλήρωση της θέσης με μετάθεση ενός ιεράρχη από άλλη μητρόπολη (σε αυτήν την περίπτωση ακούγεται το όνομα του μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου που κατάγεται από τα Ιωάννινα) ή με εκλογή νέου μητροπολίτη. Σε αυτήν την περίπτωση ακούγονται τα ονόματα του επισκόπου Διαυλείας -και αρχιγραμματέα της Συνόδου- Γαβριήλ Παπανικολάου, του πρωτοσύγκελλου της Αρχιεπισκοπής Μάξιμου Παπαγιάννη και του γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής Οικονομικών Χρυσόστομου Συμεωνίδη.

Η σημασία της Μητρόπολης Ιωαννίνων εστιάζεται, εν πρώτοις, στην οικονομική της ισχύ λόγω των κληροδοτημάτων της. Ενδεικτικό είναι ότι η μητρόπολη κατέχει περίπου 2.300.000 μετοχές στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και ο εκάστοτε μητροπολίτης Ιωαννίνων μπορεί να μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του εμβληματικότερου τραπεζικού ιδρύματος της χώρας. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τον θάνατο του Θεόκλητου, ο κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος τοποτηρητής στη Μητρόπολη, αιφνιδιάζοντας τους ιεράρχες, αφού σύμφωνα με τα ισχύοντα, τη θέση που χηρεύει αναλαμβάνει μέχρι την εκλογή ο αρχαιότερος των όμορων ιεραρχών.

Βέβαια, η Μητρόπολη Ιωαννίνων θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και λόγω της ιστορικότητάς της στον χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εκκλησιαστικές πηγές εκτιμούν ότι το Πατριαρχείο επενδύει στις εξελίξεις γύρω από τον μητροπολιτικό θρόνο στα Ιωάννινα, επιθυμώντας σε δεύτερο χρόνο να ζητήσει να του επιστραφεί η διοικητική εποπτεία στις Νέες Χώρες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπήρξαν για το θέμα επαφές από την πλευρά του Πατριαρχείου με στελέχη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι για να αλλάξει οτιδήποτε στο καθεστώς των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών απαιτείται τριμερής συμφωνία Πολιτείας, Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή